Skånederby HIF-Malmö FF

201102 Malmö FF Anders Christiansen i kamp med Helsingborgs Adam Eriksson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 november 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0099

Frågan var om HIF kunde överprestera när det gällde som mest och göra det omöjliga i 2000-talets viktigaste skånederby ? En seger mot Malmö FF hade gett ovärderligt självförtroende i kampen för allsvensk överlevnad, men man föll med 0-1 trots att man var väl värda en pinne.

En seger eller t o m ett oavgjort resultat för HIF hemma mot Malmö FF som med 99% säkerhet tar hem det allsvenska guldet i år, hade varit en jätteskräll. MFF har än en gång bevisat att de är Sveriges överlägset bästa fotbollslag. De lyckas med sin filosofi, att bygga ett lag med en kombination av unga egna produkter, en del unga talanger utifrån, en stabil stomme av spelare som funnits i laget under några år, samt några hemvändare som tidigare har spelat i laget, och som kommer hem efter några år utomlands. Nyckelorden för Malmö FF:s framgångar under 2000-talet är kontinuitet, klubbkänsla och stabilitet. Till skillnad från HIF har Malmöklubben haft en trygg stabil organisation under en lång rad av år. Kontinuiteten i ledningen har inneburit att man har haft arbetsro, och kunnat följa en uttalad filosofi såväl på spelarsidan, som i relationen till Malmös medborgare, till övriga klubbar i regionen och till kommun och näringsliv. Det har lett till att alla som bor och verkar i Malmöregionen stödjer sitt Malmö FF i med- och motgång. Den inställningen borde HIF ha jobbat mycket hårdare på, så här har HIF:s ledning mycket att lära.

200805 Malmö FFs Jo Inge Berget och Helsingborgs Martin Olsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 5 augusti 2020 i Malmö.

Inför måndagens derby hade HIF:s läge i botten försämrats då Falkenberg vann mot Djurgården och gick förbi, samtidigt som Kalmar tog en pinne och närmade sig. HIF låg på nedflyttningsplats, men samtidigt gällde samma förutsättningar som före helgen. HIF är piskade att vinna mot Falkenberg och Göteborg hemma samtidigt som dessa lag förlorar sina övriga matcher, sen bör Helsingborgslaget ta någon extra pinne mot Elfsborg, Malmö eller Norrköping. Läget kan inte bli skarpare. Det visste alla i det rödblåa laget inför matchen mot Malmö FF. Martin Olsson var tillbaka från sjukdom, och Andreas Landgren och Anders Lindegaard var åter från skador. Kabba Ceesay var dock avstängd. Det fanns också fyra U 19-spelare i dagens matchtrupp.

Det är sin sak att HIF har varit extremt skadedrabbade under säsongen, något som måste utvärderas ordentligt, men det finns också en hel del att ifrågasätta när det gäller spelarnas inställning till matcherna från start. I väldigt många matcher har spelarna inte varit närvarande de första femton minuterna, utan blivit starkt tillbakapressade och ofta fått ett tidigt baklängesmål emot sig. Då skapar man en hög uppförsbacke för sig själv. Rutinerade karaktärsspelare som Martin Olsson, Mohammed Abubakri, Brandur Hendriksson och Mix Diskerud måste visa attityd i de lägena och elda igång laget från avspark. I kvällens startelva spelade Anders Lindegaard, Ravy Tsouka, Martin Olsson, Mohammed Abubakari, Adam Eriksson, Brandur Hendriksson, Mix Diskerud, Joseph Ceesay, Alex Timossi, Anthony van den Hurk och Max Svensson. Det var en offensiv uppställning där frågetecknet var om någon skulle spela mittback vid sidan av Martin Olsson i en 4-3-3-uppställning, eller om det var tänkt som en 3-4-3-uppställning. Malmö FF vill säkra guldet så de sparade inte på krutet utan ställde upp med sitt absolut bästa lag.

Det såg ut som att HIF startade med en klassisk 4-3-3-uppställning, där Tsouka fick chansen som mittback, en position som han inte har lyckats på ö h t under säsongen. Joseph Ceesay spelade högerback och Abubukari sittande på mitten , med Diskerud och Hendriksson på mittfältets flanker. Inledningen av matchen var helt jämn. HIF skapade ett anfall som blev till en hörna, genom Timossi och Hendriksson efter fem minuter. Nu pressade HIF MFF-försvaret högt och fick fram en fin chans där Brandur sköt över. Sen gick Malmö till anfall och Berget sköt ett tungt skott mitt på Lindegaard. Spelet böljade friskt åt bägge hållen nu en period. I tolfte minuten gjorde Joseph Ceesay en jättefin aktion när han skapade ett anfall helt på egen hand. Han drev bollen från egen planhalva,  slet sig loss i straffområdet, och sköt ett skott som en MFF-back touchade till hörna. På hörnan var det nära att HIF tog ledningen men bollen gick precis ut till en ny hörna. Men Malmö FF som inte hade skapat en enda målchans så långt, är som sagt väldigt effektiva, och i den femtonde minuten blev Kiese Thelin frispelad och sköt distinkt in ledningsmålet till 1-0 för MFF mellan benen på Anders Lindegaard. Efter 22 minuter blev Ceesay varnad för spelförstörelse när han kapade en Malmöspelare vid en kontring. Malmö var på inget sätt överlägset utan spelet var jämnt.

HIF var kreativa i sitt anfallsspel och kom fram i flera fina anfallsförsök, dock utan spets. Tsouka gjorde en stark insats på sin mittbacksposition och höll ihop försvarsspelet bra tillsammans med Martin Olsson, och på mitten fördelade Diskerud och Hendriksson passningarna fint på Svensson, van den Hurk och Timossi, som alla tre var rörliga och snabba i omställningsspelet, även om Max var lite väl osynlig i perioder. MFF:s Lasse Nielsen blev varnad i 40:e minuten efter en ful kapning. HIF kämpade på och vann boll men var lite obeslutsamma i den sista fjärdedelen. Första halvlek var helt jämn spelmässigt men Malmö hade utnyttjat sin enda målchans och ledde med 1-0. HIF hade skapat flera halvchanser men inga vassa avslut.

201102 Malmö FF Isaac Kiese Thelin och Helsingborgs Ravy Tsouka Dozi samt Mikkel Diskerud under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 november 2020 i Helsingborg.

Malmö fick en hörna från höger efter 47 minuter men den nickades utanför. I nästa anfall nickade Timossi mot stolproten på ett fint inlägg från Diskerud, men Marko Johansson i Malmömålet hann precis ner och tippade bollen till hörna. Nu lyfte HIF upp spelet och anföll i vågor. Efter 52 minuter ersatte Alexander Nilsson Lindegaard i målet. Timossi var väldigt aktiv framåt nu medan Hendriksson oftast såg obeslutsam ut på det offensiva mittfältet. Annars såg inledningen av andra halvlek ut som spelet i den första, jämnt men med ett optimistiskt HIF som ville gå framåt. Det var glädjande att se Ravy Tsouka spela med ett starkt självförtroende, med tanke på hur motigt han har haft det. Matchtempot var dock lägre i den andra halvleken än i den första, och HIF:s kreativitet blev allt sämre. Man rullade runt, tröttnade alltmer och kom inte in i boxen framför Malmömålet. MFF hade inga större problem med att bevaka sin ledning. I de 83:e minuten fick HIF till en dubbelhörna men de blev aldrig riktigt farliga.

Van den Hurk och Timossi sprang mycket och försökte skapa anfallsspel, men de plockades bort ganska enkelt. Max hade inte en av sina bästa dagar. I 87:e minuten kom Figueroa, Carlius och Landgren in för Adam Eriksson, Brandur och Ceesay. I 93:e minuten var Timossi på väg att bli ren framför mål, men Malmömålvakten rensade precis framför honom. Som så många gånger tidigare den här tunga säsongen var HIF värda en poäng men föll med 0-1 mot Malmö FF.