Rasmus och Sundin summerar

AIK-HIF står 2-2 när endast tio minuter återstår av matchen. Helsingborg får frispark i bra läge utanför AIK:s straffområde. Pulsen stiger. Christoffer Andersson går fram, siktar och skjuter in matchavgörande 2-3 till HIF á la Cristiano Ronaldo. Tre viktiga poäng är bärgade.

Det var ett kallt och ruggigt Råsunda som i måndags bjöd in till match. HIF skulle möta AIK. Snacket från AIK-håll innan matchen handlade mycket om Rasmus Jönsson. Hans hattrick på Råsunda förra året var fortfarande en mardröm för AIK-fansen, därför fruktade de att historien skulle upprepa sig igen. Något som Rasmus tog lätt på.

– Hehe, ja det var kul att jag gjorde en bra match förra året.

HIF skulle alltså möta AIK.  Ett AIK som på bara ett år gått från att vara bäst i Sverige till bland de sämsta i Allsvenskan. Trots det visste Erik Sundin att det skulle bli tufft.

– Klart jag visste att det skulle bli en svår match. Att komma till Råsunda och ta tre poäng är inte lätt. Inte är det lättare heller när AIK slåss för sin existens.

Tufft skulle det bli med andra ord. AIK tog i den artonde minuten ledningen med 1-0 genom Bangura, i en period där HIF inte fick igång något anfallsspel.

– Det var jobbigt att vi inte fick till något anfallsspel. Bangura gjorde en bra match och vi hade svårt att få grepp om honom. En anledning var att vi inte fick igång vårt presspel, som vi är vana vid, säger Erik Sundin.

Det såg trögt ut. AIK, med Bangura och Flavio i spetsen, dundrade fram mot HIF:s mål, men utan resultat. Det fanns ändå en oro. Hur länge skulle HIF kunna stå emot detta tryck? Skulle resten av matchen se ut såhär? Plötsligt hände det som är typiskt med Erik Sundin. Han gick i djupled och hamnade  fri med AIK-målvakten, Kyriakos Stamatopoulos. Väl framme vid Stamatopoulos visade Erik kyla.

– Först tänkte jag lobba, men så såg jag att målvakten redan var uppe i luften med händerna. Istället vrickade jag bollen till sidan, rundade målvakten och satte in bollen i öppet mål.

1-1 stod sig till pausvilan. En pausvila som blev lättare på grund av Eriks psykologiskt viktiga 1-1 mål.

– Det var väldigt skönt att få ha ett mål i bagaget i halvtid. Ifall vi skulle ha sprungit ut på Råsundas gräsmatta igen till andra halvlek och vi hade legat under, då hade det varit väldigt svårt. När AIK är i medgång, då är publiken på deras sida.

I andra halvlek kom HIF:s “nyförvärv” Rachid Bouaouzan in i matchen på vänstermittfältet. Ut gick Markus Holgersson och Christoffer Andersson intog hans plats som högerback. Ett lyckat byte skulle det visa sig. Med Rachid i laget blev det en annan fart och intensitet än vad som var fallet för HIF i första halvlek. Man började få till ett anfallsspel. Erik Sundin och Rasmus Jönsson började hitta varandra igen, precis som i våras.

– Ja, det gick bra i våras. Mot AIK kändes det som att det inte alls var längesedan vi spelade tillsammans, säger Rasmus Jönsson.

Det var just ett sådant här samarbete som låg bakom HIF:s ledningsmål till 2-1.

– Sudden har bollen på kanten, gör bort sin försvarare med en tunnel. Jag ser att han kommer inspringandes med bollen i straffområdet så jag försöker gå på första stolpen och slå in bollen och jag får träff på den så den går in i mål, säger Rasmus Jönsson.

Men glädjen skulle bli kortvarig. Anfallet efter skjuter Bangura ett inlägg som olyckligt touchar Marcus Nilsson så bollen går in i mål bakom sin egen målvakt. Då var frågan, skulle det  bli några tre viktiga poäng för HIF?  Svaret kom när endast tio minuter återstod av matchen och HIF fick ett bra frisparksläge till vänster. Fram till bollen steg Christoffer Andersson, Erik Edman och Mattias Lindström. Efter en kort överläggning stod det klart . Det slutade med att Lindström gick därifrån och det blev bara “Crisse” och Edman kvar vid bollen. Domaren blåste. Det var nu eller aldrig. Skulle bollen gå i mål?  “Crisse” tog några trippande steg fram mot bollen och sköt. Den gick över muren. AIK:s målvakt var nu den ende som hade svaret på om bollen skulle gå in. Målvaktens svar var… mååål!

– Det var otroligt skönt att se bollen gå in i mål, säger Rasmus Jönsson

Resten av matchen var nervös. AIK försökte och försökte med att få in bollen bakom HIF:s suveräne målvakt Pär Hansson, men AIK lyckades inte. Det var som förgjort. Minuterna och sekunderna tickade iväg. Slutsignalen kom allt närmre. Så gick äntligen slutsignalen. HIF hade vunnit! Tre poäng var i bagaget. Packat och klart på väg hem till Olympia.

-Det var starkt av oss att vinna på Råsunda. Även om AIK är i botten så är det inte lätt att ta tre poäng här. Inte minst var det starkt av oss att vinna med tanke på  hur matchen utvecklade sig. Att vi kom igen från underläge och sedan kunde avgöra, sade Rasmus.

Erik Sundin var inne på samma linje.

– Det var en jätteskön seger. Att komma till Råsunda och ta tre poäng när AIK gör sin bästa match för säsongen, något deras tränare Alex Miller sade efter matchen, det är starkt av oss. Ännu starkare blir det när vi inte gjorde en bra match. Det är ännu ett bevis på den starka moral som vi har i laget.

Rasmus riktar blickarna mot guldstriden.

-Det var viktigt för oss att ta tre poäng. Alla poäng är  viktiga, men nu satt det extra bra med tre poäng då vi kan gå jämsides med MFF igen.

Det återstår nu endast fem matcher av säsongen. Toppstriden tätnar ännu mer. Doften av guld lurar runt hörnet. Det är nära nu…