Rapport från 22:an – Örebro hemma

”Fotboll är ett enkelt spel. 22 man jagar bollen i 90 minuter och till slut så vinner Tyskland”. Det lär Gary Lineker muttrat efter VM-semifinalen 1990 där Västtyskland vunnit efter en straff i slutminuterna. Om Lineker hade följt årets Allsvenska hade han förmodligen sagt samma sak om HIF, för just nu verkar ingenting kunna komma i vägen för den röda segermaskinen.

Efter ett misslyckat europaäventyr var HIF tillbaka i Allsvenskan. En till synes enkel uppgift, men med många befogade frågor. Hur kommer HIF sig ur ytterligare en spelarförlust? Är laget i en svacka efter senaste förlusten? Pressen på serieledarna var stor inför matchen och det var upp till bevis. Då gjorde di röe gjorde som de brukar – höll hårt för öronen och sprang sönder motståndarna till en ny seger. Det var en fröjd för ögat.

Även om det började trevande med missade passningar och slarv i avgörande lägen var det inget snack om vems match det var. De rödkläddas match blev som ett crescendo där spelövertaget eskalerade efter Per Johanssons onödiga utvisning i början av andra halvlek. Det var först då som HIF fick utrymme för sitt snabba passningsspel som i sin tur drog isär Örebros lagdelar. Hemmalagets försvar och mittfält funkade bra under hela matchen och skapade chanser på chanser som framför allt Sundin inte kunde förvalta. Just anfallet är enda orosmolnet i HIF just nu. Idag mönstrades inte mindre än 3 olika anfallspar: Thern-Sundin första halvlek, Jönsson-Sundin efter halvtid och Sundin-Santos efter halvtimme spelad. Ingen av kombinationerna imponerade speciellt. Själv skulle jag vilja se Sundin och Santos som inhoppare istället för startmän, däremot platsar i mitt tycke bara Jönsson som anfallare i ett serieledande lag i Allsvenskan. Hör du det Jesper Jansson? Ge oss en till anfallare innan fönstret stänger!

En faktor som definierar ett mästarlag är att samtliga spelare är matchvinnare. När anfallarna idag underpresterade i sin målproduktion trädde istället en finsk ex-landslagsspelare som fått avstå från matchspel i över ett år på grund av huvudvärk. Idag fick Hannu Patronen chansen, och tog den inte bara i det defensiva utan även när tillfälle gavs i motståndarnas straffområde. Med en välplacerad halvvolley i bortre hörnet efter en hörna gav Patronen HIF ledningen och blev den förlösande faktorn. Ibland blir även bortglömda ankungar ståtliga svanar. Det var otroligt vackert att se.

HIF kan förlora fler spelare, slänga in juniorer på anfallet och spela uruselt men ändå säger min magkänsla att di röe kommer att fortsätta att stå som vinnare när 90 minuter är spelade. Sen får Gary Lineker säga vad han vill.

Dagens lirare: Wahlstedt. Stod idag för ett högklassigt inhopp med flera fina uppspel och brytningar. Imponerade!

Dagens undring: Hur kan man missa mål från 2 meter avstånd, Sundin?

Dagens rättplacerade: Holgersson i mittbacksposition, där hör han hemma.

Dagens gladaste: Mays målfirande. Underbart att se starka känslor efter ett mål.

Dagens citat från 22:an: ”Den hade Arild Stavrum satt i nättaket”. Herre på raden framför saknade den norske ex-skyttekungen.

Dagens statistikfrossa: Avslut totalt: 17-3 -på mål 7-0 -utanför mål 10-3. Någon som undrar om vinsten var rättvis?