Med HIF-ögon…Östers IF

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.

Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

 

Östers IF bildades den 20 april 1930 ( då som Östers FF) men debuterade först i Allsvenskan 1968. Tidigare har Östers IF haft sektioner för ishockey, där laget spelade i Sveriges högsta division säsongen 1963/1964, bandy och bowling. Östers IF har idag bara herrlag i fotboll. Östers damlag lades ner 2014 samtidigt som damfotbollsföreningen VDFF bildades.

Östers herrlag i fotboll hade, fram till 2017, spelat 33 säsonger i Allsvenskan och blivit svenska mästare fyra gånger (1968, 1978, 1980 och 1981), samt vunnit Svenska cupen en gång (1977). Efter att ha slutat som seriesegrare i Division 1 södra 2016 spelar Öster åter i Superettan 2017.

 

Talar man om Öster så är det oundvikligt att inte nämna Stig Svensson. Den legendariske ledaren blev medlem i Öster 1933, slutade själv att spela efter säsongen 1937 på grund av en skada. Istället tog han upp en ledarkarriär i föreningen, som med tiden ofta kallades “Svenssons IF”. Strax efter andra världskrigets slut tog han över som föreningens ordförande, och detta gav omedelbart resultat, och sedan fortsatta framsteg. 1961 kvalade laget för första gången till Allsvenskan och 1967 tog man steget upp. Året därpå vann klubben Allsvenskan (på bättre målskillnad) och man blev således den förste debutanten som gått hela vägen. Stigs son, Tommy Svensson, var tongivande och vann såväl Guldboll (1969) och fick representera Sverige i VM. Fyra år senare skickade man Göran Hagberg, Björn Andersson och Inge Ejderstedt rakt in i Sveriges VM-trupp 1974.

 

Hela 70-talet, och början av 80-talet, var egentligen en enda stor framgångssaga för klubben och även om det enbart blev fyra SM-guld så hade man etablerat sig i den absoluta toppen vilket bla innebar Europaspel. I Uefacupen 1976/1977 tog sig Öster till tredje omgången och mötte FC Barcelona, med Johan Cruijff i spetsen, men förlorade med sammanlagt 1–8. 1977 vann man Svenska Cupen vilket ledde till spel i Cupvinnarcupen. I Europacupen 1981/1982 åkte Öster ut direkt mot Bayern München (0–1, 0–5) och i Europacupen 1982/1983 åkte laget återigen ut i första omgången, denna gång mot Olympiakos FC. Under den perioden hette tränarna Laban Arnesson och Bosse Johansson – två herrar som senare skulle gå vidare som bla förbundskaptener.

 

Klubben degraderades för första gången, från en serie, när man trillade ur Allsvenskan 1988. 1989 gick laget obesegrat genom Division I Södra. Inget lag har sedan 1989 gått obesegrad genom en serie i svensk elitfotboll och Öster var tillbaka i Fotbollsallsvenskan 1990. Tränaren Hasse Backe gjorde Öster till ett topplag med spelare som bröderna Ulrik och Jesper Jansson, Hans Eklund, Peter Wibrån – samtliga med en fortsatt karriär i HIF.

1998 åkte så klubben ur Allsvenskan på nytt och en nästa 20-årig ”jo-jo sejour” på börjades. Öster har hoppat runt i de tre högsta serierna med två Allsvenska år (2006 och 2013) som höjdpunkter. Att laget har en stark plats inom svensk fotboll visar ju inte minst statistiken med 33 säsonger i Allsvenskan och 20 i serien strax under. För att inte tala om alla profiler som Öster skakat fram genom åren: Bröderna Ravelli, Jocke Björklund, Lill-Damma Mattsson, Harry och Peo Bild, K-G Björklund, Teitur Thordasson mfl

 

 

Vad avser relationen HIF-Öster så finns där nog ingen klubb som HIF har plockat upp fler spelare från än den klubben som numera håller till på Myresjöhus Arena (12 000 åskådare). Förutom tidigare nämnda så har bla Emil Krafth, Atiba Hutchinson, Anders Linderoth (gick dock motsatt håll), Erkka Petäjä, Olivier Karekezi, Lino Boriero, För att inte glömma tränare som Nanne Bergstrand och Roar Hansen.

 

Inför denna säsongen har Sportchefen, Mattias Concha, har värvat friskt och fått ihop ett hyfsat slagkraftigt lag. Månz Karlsson har återvänt från Åtvidaberg och Jonathan Levi har anslutit från BoIS. I David Johannesson har man en riktig målskytt och även i målet har man en rutinerad hemvändare i form av Robin Malmkvist. Starten på serien visar på att Öster inte blir någon slagpåse utan snarare kommer vara med och fightas om placeringarna strax utanför toppen.

 

Visst du att…

• Jan Lill-Damma Mattsson är en av de stora skyttekungarna i modern tid i svensk fotboll, med 123 mål för Östers IF. Tre år i rad vann Mattsson den allsvenska skytteligan innan han blev proffs i Tyskland.

• Tommy Svensson debuterade i Östers A-lag 1961, bara 16 år gammal. Han kom med i A-landslaget i slutet på 60-talet och fick även vara med i VM 1970. Under den turneringen korades bäste spelare i varje lag och de som blev utsedda blev som belöning avbildade på varsin byst. Av den anledningen står Tommy Svensson staty på Aztekastadion i Mexico City. Tommy blev efter det mycket omtyckt förbundskapten för det svenska landslaget och förde Sverige till VM-brons 1994.

• 1992 var Öster enbart ett felaktigt domslut från att nå sitt femte SM-guld; i hemmamatchen mot AIK på Värendsvallen uppfattade inte domaren att Andreas Bilds skott tar i hjulstaget inne i målet, utan tror att bollen tagit i stolpen. TV-bilder visar senare att bollen verkligen tog i hjulstaget och således var inne. AIK vann istället för Öster, genom detta, Mästerskapsserien (som avgjordes enbart 1991 och 1992).

 

 

1 kommentar

  1. Tack för det härliga g:a SVT-klippet signerat Jacob Hård med fagra lockar överallt – förutom på de 2 äldre mycket stilla herrarna: “man har ju pretentioner nu med engelsk fotboll på TV, hur Öster ska spela” – Öppet arkiv är en härlig minnesbank full av Nostalgitrippar -:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*