Matchreferat: HIF-Syrianska

Trots en stark inledning i cupmatchen mot Syrianska så kom HIF undan med blotta förskräckelsen. Superettan laget visade ingen respekt och när domaren blåste för full tid så var det nog en uns av lättnad som spred sig på ett kyligt Olympiafält. Nu väntar en avgörande fight, på söndag, mot Halmstad.

Jordan Larsson inledde målskyttet med sitt 1-0                      Foto: Samone Klinteberg

Efter storsegern mot Västerås så var det nog många av de supportrar, som tog sig till ett kyligt Olympiafält, som räknade med en lätt match i årets första tävlingsmatch på hemmaplan. Kanske var det en viss underskattning även hos vårt HIF-lag som gjorde att slutresultatet kunde skrivas till 2-2

Hemmalaget valde att mönstra samma startelva som i cuppremiären mot Västerås – med undantag för att högerbacken Emil Krafth vilade med skadekänning och ersattes av Gustav Jarl. HIFs skadelista är numera rätt lång vilket troligtvis innebar att ändringarna blev så få.

HIF inledde starkt och satte full fart från början. Redan efter sex minuters spel så fick Jordan Larsson på en riktig drömträff när han skruvade in 1-0 i målvaktens bortre kryss. Förarbetet stod Johan Mårtensson för. Målet blev en rejäl injektion för hemmalaget som visade prov på bländande fotboll under de inledande 20 minuterna och kunde utökat ledningen vid ett antal tillfälle.

Såväl Astrit Ajdarevic och Lalawele Atakora hade bra möjligheter där den sistnämnde bla hade ett stenhårt skott i stolpen. Både Atakora, och Anton Wede på den andra kanten, visade prov på fin teknik och båda två lär bli rejäla attraktioner i årets HIF upplaga.

Atakora kommer att bli en attraktion i årets upplaga av HIF Foto: Samone Klinteberg

Istället för 2-0 så jobbade sig gästerna sakta in i matchen och jämnade ut spelet. Syrianska skapade dock inte någon riktig farlighet förutom några långskott mot Matt Pyzdrowski i HIF-målet. Med halvlekens sista spark kvitterade dock bortalaget. Ett stenhårt skott letade sig in innanför Matt Pyzdrowskis vänstra stolpe och lagen gick till pausvila med delad pott 1-1.

Om HIFs försvarsspel sett stabilt ut under den inledande halvleken så blev det betydligt rörigare efter paus. Även om Jordan Larsson kunde gett HIF ledningen via ett friläge i den 50:e minuten så var det Syrianska som tog kommandot rätt omgående.

När bortalaget gjorde 1-2 i den 65:e minuten, efter att Sonny Karlsson hållit sig framme på en retur, var det ingen som kunde påstå att det var oförtjänt. Under en tiominutersperiod var det rena hönsgården i HIF försvaret och gästerna kunde faktiskt utökat sin ledning om det inte varit för att Pyzdrowski var på hugget.

Några minuter efter gästernas ledningsmål kom, lite oväntat, kvitteringen. Atakora kom igenom på en djupledsboll och rullade behärskat in bollen bakom motståndarmålvakten. Andra raka matchen som nyförvärvet från AIK gör mål och känslan säger att vi kommer få se mer av den varan under säsongen.

I den 72:a minuten ropade såväl publik som HIFare på straff sedan inbytte Mohamed Ramadan blivit neddragen i straffområdet. Domaren stod dock bra placerad och friade utan större protester från hemmalaget.

Även om matchen svängde rätt friskt på slutet så var 2-2 ett fullt rättvist resultat sett till chanser och spel. Den sista möjligheten i matchen hade Calle Johansson men han fick se sin nick bortnickad på mållinjen av Syrianska försvaret.

Henrik Larssons lagbygge är fortfarande obesegrade                                                   Foto: Samone Klinteberg

Oavgjort mot Syrianska imponerar inte men Henrik Larssons lagbygge är fortfarande obesegrade 2015 och nu blir det extra spännande på söndag när Halmstad kommer till Olympiafältet för en helt avgörande match om vem som skall knipa en kvartsfinalplats i Svenska Cupen. Christoffer Andersson var givetvis på plats och spionerade. Troligtvis har han inga oroväckande rapporter med sig tillbaka till Janne Jönsson inför helgen.

Bäst i HIF för dagen Lalawele Atakora men även ett extra plus för Gustav Jarl som gjorde en fin insats på högerkanten samt Anton Wede som inledde andra halvlek på ett positivt sätt. Framåt verkar Ajdarevic och Larsson trivas ihop och Jordans pärla kommer nog redan nu finns med i snacket om “Årets HIF mål” eller som Kärnan uttryckte det “Bättre än farsan, ja du är bättre än farsan“. Och då har ändå Larsson Sr gjort några strutar i karriären.

HIF-Syrianska 2-2 (1-1)

1-0 Larsson (5) 1-1 Ghoddos (45) 1-2 Karlsson (65) 2-2 Atakora (68)

HIF: Matt Pyzdrowski (mv) – Gustav Jarl, Jesper Björkman, Carl Johansson, Jere Uronen – Lalawélé Atakora, Johan Mårtensson, Darijan Bojanic (UT), Anton Wede – Astrit Ajdarevic, Jordan Larsson (UT)

Avbytare: Daniel Andersson, Victor Pálsson (IN), Alexander Achinioti-Jönsson, Mohamed Ramadan (IN), Mattias Lindström