Matchrapport Kalmar-HIF

200618 Kalmars Nils Fröling och Helsingborgs Martin Olsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar och Helsingborg den 18 juni 2020 i Kalmar. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170 / SM0001

Endast tre dagar efter premiärfiaskot hemma mot Varberg var det matchdags igen för HIF. På torsdagskvällen stod Kalmar FF för motståndet på Fredriksskans IP i den andra matchen för HIF:s del i årets Allsvenska serie. Trots att det är tidigt på säsongen kändes det någonstans väldigt viktigt inför matchen att ta sig tre poäng och komma tillbaka på banan, särskilt då många andra lag hittills har blandat rejält vad gäller insatser och resultat.

HIF kom till matchen med en i allra högsta grad förändrad trupp. Både startelvan och avbytarbänken följer nedan:

47. Casper Widell

Nyförvärvet Anthony van den Hurk lyste med sin frånvaro tillsammans med Anders Lindegaard, som ersattes av Löddesonen Kalle Joelsson. Det var också noterbart att evighetsmaskinen Adam Eriksson fick sitta på bänken till fördel för meriterade hemvändaren Martin Olsson samt att engelsmannen Noel Mbo som hade svårt att få speltid förra året fick starta matchen. I det stora hela kändes det dock som en mer etablerad trupp jämfört med premiärelvan, mycket på grund av att Granqvist var tillbaka som kapten i mittförsvaret.

HIF inledde matchen med en “back-to-basics”-ansats med en slags 4-4-2-formation. Matchen inleddes med fördel bollinnehav för Kalmar men HIF kändes mycket mer på gång än i premiären. Matchens första chans kom av ren slump strax innan 10 minuters spel när bollen damp ner vid Frölings fötter för Kalmar. Avslutet var dock tamt. Kalmar fortsatte anfalla och pressa och lyckades skapa några halvchanser till kort inpå.

I den 14:e minuten tog Kalmar ledningen efter bolltapp på HIF:s mittfält. Försvaret var väldigt passiva vilket gav Sebastian Ring möjligheten att dribbla och sedan avsluta i mål. HIF hade tappat mycket av intensiteten man visade i början och passade bakåt lite för ofta. Kalmar var onekligen det spelförande laget.

Ju längre halvleken led desto mindre uträttade HIF. Kalmar dominerade fullständigt och var först på alla bollar och starkare i alla närkamper. HIF såg väldigt loja och passiva ut.

HIF:s första chans kom efter ungefär en halvtimmes spel när Mbo avslutade rakt på Kalmarförsvarare efter inspel av Ceesay. Strax därefter slarvade HIF igen vilket gav Kalmar ännu ett läge som tvingade Joelsson till en bra räddning. Detta hände flera gånger och var ett tema för HIF:s halvlek.

I den 37:e minuten kom 2-0 för Kalmar efter ett kanonavslut av Nils Fröling. HIF fick betala priset för sin passivitet och sitt slarv återigen.

2-0 var resultatet efter första halvleken efter en katastrofal insats. Skillnaden i inställning var pinsamt stor. HIF var sist in i varje närkamp, varje pass var antingen för svag eller helt utan adress. Kalmar pressade sönder HIF-försvaret som aldrig lyckades rensa eller spela fram till mittfältet, och om man mot all förmodan lyckades med det så gav man på mittfältet bort bollen illa kvickt. Granqvist hymlade inte om sin besvikelse vid halvtidsvilan. Något behövde förändras inför andra halvleken.

200618 Supportrar till Helsingborg utanför arenan under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar och Helsingborg den 18 juni 2020 i Kalmar.

HIF gjorde två byten i inledningen av den andra halvleken. Adam Eriksson ersatte Martin Olsson och nyförvärvet Mix Diskerud kom in istället för Anders Randrup

Kalmar fortsatte att föra spelet men HIF lyckades ändå komma fram till ett par halvchanser inledningsvis. Nio minuter in i andra halvleken utgick Granqvist med skada. 17-åringen Casper Widell som startade i premiären fick komma in istället.

Bollen fortsatte befinna sig på HIF:s planhalva. Kalmar fick ett antal chanser genom långskott och hörnor främst. HIF hade svårt att bygga upp något. Man var väldigt otåliga i bollinnehav och sköt alltför ofta bara upp bollen utan adress. Tempot var alldeles för lågt och rörelsen var nästan obefintlig.

Efter dryga timmens spel gjorde man två byten till i HIF när man tog in Alhaji Gero och Alex Timossi istället för Noel Mbo och Jakob Voelkerling Persson. HIF hade för första gången i matchen nu etablerat bollinnehav på Kalmars planhalva, dock utan att skapa några riktiga chanser.

Med kvarten kvar gjorde Kalmar 3-0 på hörna, återigen genom Nils Fröling. Målet kom tyvärr precis när HIF hade börjat få fäste i matchen, men så blir det lätt om man vaknar för sent i matchen när det i princip redan är avgjort.

Diskerud stod med tio minuter kvar för en bra försvarslöpning och tackling som stoppade en kontring. Mittfältarens insats var en av få ljusglimtar i torsdagens match.

Efter 84 minuter kom HIF:s dittills bästa chans efter inspel av Timossi. Alhaji Gero befann sig på rätt plats vid rätt tidpunkt men avslutet var inte alls bra. Sådana lägen får man egentligen inte missa.

3-0 dög inte för Kalmar som i 88:e minuten satte 4-0 på ännu en hörna. Joelsson hamnade helt fel i sin position och försvaret missade markering. Det var plågsamt att se HIF denna kväll.

Matchen slutade 4-0 till Kalmar efter ännu en pinsam insats. Total avsaknad av kvalité, vilja och fokus gav Kalmar en enkel seger. Det ser oerhört mörkt ut för HIF just nu som förstås hoppas på förbättring allt som skadeläget lättar, men inställningen måste förbättras drastiskt. Man är alldeles för seg i starten av matcher och lyckas inte hålla igen överhuvudtaget vilket alltför ofta har gjort att matcher är avgjorda tidigt. När man sedan väl får lite fotfäste i matchen är man oerhört sårbara bakåt vilket lätt kan resultera i ännu fler baklängesmål. Det är tungt just nu och den enda trösten är att serien är lång så mycket kan (och måste) hända. Vi blickar framåt mot Elfsborg hemma på måndag.