Matchens sista spark gav poäng

Med matchens sista spark såg Arnor Smaráson till att sätta stopp för HIF usla höstsäsong. Laget var, trots en mycket bra andra halvlek, på väg mot ännu en förlust innan islänningen hittade rätt med sitt 2-2 mål. Då återstod det 15 sekunder av bortamötet med Djurgården.

Djurgården inledde piggt men vikarierande Matt Pyzdrowski, i HIF-målet, visade att han är redo att ge avstängde Pär Hansson en kamp om förstaplatsen med en hel drös fina räddningar. Redan i den 3.e minuten tillskansade sig hemmalaget en dubbelhörna och på Emil Bergströms kanonskott var amerikanen påpassligt framme och avvärjde. Bara några minuter senare var det åter dags för Pyzdrowski att visa upp sina målvaktskonster när hemmalaget  provade lyckan. Returen hamnade hos Alexander Falsetas som dock sköt bollen över målet.

Matt Pyzdrowski imponerade stort när han ersatte avstängde Pär Hansson Foto: Samone Klinteberg
Matt Pyzdrowski imponerade stort när han ersatte avstängde Pär Hansson

Det dröjde ända till den 10:e minuten innan HIF överhuvudtaget nådde Djurgårdens straffområde men målchanserna uteblev. Istället var det hemmalaget som kunde ta ledningen i den 19:e minuten när Kerim Mrabti petade in en hörnretur under en utrusande Pyzdrowski. Då hade hemmalaget redan noterats för sju hörnor mot HIFs noll. Hemmalagets dominans var totalt och under stora perioder mäktade inte gästerna ens med att ta sig över mittlinjen.

I den 28:e minuten gjorde Sam Johnson sitt 7:e mål för säsongen när han utökade Djurgårdens ledning till 2-0 efter en oerhört passiv insats av HIF-försvaret. Både Helstrup och Calle Johansson fanns invid bollen och ändå lyckades Johnson komma först och styra in tvåan bakom ett uppgivet försvar.

Det skulle dröja några minuter till innan bortalaget noterades för sin första målchans och då handlade det om en nick som gick rakt i famnen på Kenneth Höije i Djurgårdsmålet. I den 32:a minuten borde samme Johnson gjort 3-0 men denna gången hann Pyzdrowski först på bollen och kunde plocka den precis framför fötterna på amerikanen.

HIF började lyfta upp spelet mot slutet av halvleken och fick också en gratisbiljett in i matchen när Rade Prica skarvade in sitt första Allsvenska mål för säsongen på ett inlägg från Atakora. Ett vackert mål där bollen smet in via bortre stolpen och plötsligt var det match igen på Tele 2 Arena. Precis innan paus klev Pyzdrowski dock åter fram som en räddande ängel när DIF attackerade från ena kanten och fick på ett rejält skott som målvakten kunde boxa ut.

Tyvärr drabbades HIF av ett avbräck när Calle Johansson fick utgå med en vadskada och ersattes av Jesper Björkman.

Atakora hade många duster med Djurgårdsförsvaret Foto: Björn Wijk
Atakora hade många duster med Djurgårdsförsvaret

Kanske var det något som Henrik Larsson skrek i pausen eller så var det hemmalaget som tappade fart pga att målskytten Mrabti fick utgå i den 44.e minuten. HIF kom nämligen in som ett helt nytt lag i andra halvlek. Aggressiva och bollvinnande satte man press på Djurgården som helt tappade sitt fina spel från den första halvleken.

Det var mycket HIF och, inte minst, Lalawele Atakora under andra halvlek. Mittfältaren slet rejält på sin kant och skapade mängder av farligheter med sina rusher och hemmalagets Falsetas hade fullt upp att hålla koll på HIFs nummer 14. Djurgården kom upp i några få attacker bla hade Mrabtis ersättare, Moon, ett friläge när han dribblade sig igenom hela HIF försvaret. Dock fick han för dålig träff i skottögonblicket och bollen gick över målet.

I 64:e minuten gör Henrik Larsson sitt andra byte när han tar ut en pigg Jordan Larsson till förmån för Mikael Dahlberg för att HIF ska få mer tyngd i sitt anfall. Tyvärr verkade bytet få mostatt effekt då Djurgården sakta kunde jobba sig tillbaka in i matchen. Förutom de sista fem minuterna så svängde det rejält åt båda hållen i såväl chanser som bollinnehav. Dock kändes det betydligt farligare när skåningarna kom upp på hemmalagets planhalva än vice versa.

De sista fem minuterna blev till en massiv press från bortalaget. Förutom ett halvdant friläge att inbytte Tino, där Pyzdrowski åter var på hugget, var det HIF för hela slanten. I den 93:e minuten skickar Andreas Landgren så in en boll i Djurgårdens straffområde som Rade Prica bröstar ner till en framrusande Smaráson som inte gör något misstag alls. Islänningens fjärde mål för säsongen och än viktigare – HIFs första poäng sedan den 17 Augusti när man slog Halmstad på Olympia.

Jesper Björkman gjorde en prickfri insats som ersättare för skadade Calle Johansson Foto: Samone Klinteberg

Förutom en imponerande insats av Matt Pyzdrowski så går ett extra plus till Atakora som, efter några tunga matcher, äntligen fick spelet att lossna och var en starkt bidragande orsak till poängen. Dessutom en stor eloge till Jesper Björkman som går in och gör ett prickfritt jobb under sina 45 minuter på planen. Här har HIF verkligen ännu en ung spelare att bygga på inför den kommande säsongen.

Kanske är detta vad HIF behövde för att kunna avsluta säsongen på ett bra sätt – trots sin placering mitt i tabellen. Hade man förlorat ikväll så hade man tangerat “rekordet från säsongen 1944/45 då laget gick utan vinst i sex raka matcher. Närmast väntar Elfsborg på Olympia. Kanske dags för tre fräscha poäng i den matchen?

Slutresultat: 2-2 (2-1)

Varningar: Atakora

Startelva: Matt Pyzdrowski – Andreas Landgren, Calle Johansson (Björkman 45), Fredrik Helstrup, Jere Uronen – Anton Wede (Bojanic 76), Johan Mårtensson, Arnor Smaráson , Lalawele Atakora – Rade Prica, Jordan Larsson(Dahlberg 64)