Malmö-HIF ”Vi var ett nummer för litet i derbyt”

200805 Helsingborgs Assad Al Hamlawi deppar efter Malmö FFs 2-1 mål under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 5 augusti 2020 i Malmö. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / LT0022

Trots att HIF gjorde en av årets bästa insatser slutade derbyt mot MFF med en klar förlust med 4-1 och därmed bröts HIFs förlustfria svit efter sju omgångar. Samtidigt fortsatte hemmalaget sin svit av segrar.

Resultatet var i och för sig ganska rättvist, men hade HIF lyckats få in ett mål när man hade sin press i inledningen av andra halvlek så kunde utgången ha blivit en annan. HIF skapade en del  chanser men har stora svårigheter att få in bollen i mål. Den här gången krävdes en straff.

Båda matchens första mål kom till efter straffar som både kändes väldigt generöst dömda av domaren. Men det jämnade ju ut sig.

Däremot var MFF mycket vassare i sina avslut.

HIF hade valt att ersätta avstängde Abubakkari med Jakob Voelkerling Persson. Rasmus fick lämna plats för Assad Al Hamlawi.

200805 Malmö FFs Jo Inge Berget och Helsingborgs Martin Olsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 5 augusti 2020 i Malmö.

HIF chockstartade med att gå till anfall direkt och fixade en hörna i första anfallet. JMNDen i sin tur ledde till ett av Diskeruds långa inkast. Kul att se HIF våga attackera från början.

MFF tog, inte oväntat över och kom i anfall efter anfall. Det  ledde till några skott, men inga som vållade Alexander Nilsson några  problem. Flera skott träffade inte ens målet.

Efter en dryg kvart stack HIF upp och fick till ett anfall som höll på att bli farligt. Inspelet från van den Hurk kom dock metern bakom AlHamlawi.

I 23e minuten ramlade Isac Kiese-Thelin i duell med Anders Randrup och fick straff.

Jo-Inge Berget hade inga problem. Alexander Nilsson gick i fel hörn. Därmed 1-0

I 34e minuten fick Max till ett kanonskott som Johan Dahlin lyckades rädda. Direkt efteråt fick HIF straff och kvitterade genom van den Hurk som var iskall och drog in den.

Två minuter senare hade MFF ett kanonläge där Kiese-Thelin nickade i stolpen. I momentet efteråt räddade Adam på mållinjen.  HIF kontrade direkt och var på väg att få en ny chans.

HIF hade ett fantastiskt omställningsläge men den avslutande passningen från Gigovic fastnade på Frans Brorsson som startade en omställning. Han spelade fram Erik Larsson som drog på ett skott, som dock räddades av Alexander,  menreturen gick ut till Brorsson som drog in 2-1 från liten vinkel.Adam hann inte fram för att blocka skottet. Det var Brorssonsförsta allsvenska mål i karriären.

Väldigt olyckligt med tanke på att HIF arbetat sig in i matchen och stundtals spelade riktigt bra.  Men intressant var att HIF stod upp betydligt bättre än man kanske vågat hoppas. Killarna kämpade och var precis så tända som man vill se dem i ett derby.

I paus valde MFF att sätta in sin stjärna Anders Christiansen.

Det var emellertid HIF som startade andra halvlek bäst. Gigovic fick till två skottläge men skotten blev inte så lyckade. Det första fastade på en försvarare och det andra gick en bra bit över.

MFF fick till en omställning som blåstes av för offside. Ola Toivonnen stämplade Jakob Voelkerling Persson och borde ha fått ett rött kort, men den situationen missade domaren helt.

HIF fortsatte spela bra men i en omställning stack MFF upp och lyckades göra 3-1 genom Ahmedhodzic efter en hörna.  En rejäl kalldusch för HIF.

200805 Helsingborgs Anthony van den Hurk gör 1-1 på straff bakom Malmö FFs målvakt Johan Dahlin under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 5 augusti 2020 i Malmö.

Strax efter gjorde MFF ett dubbelbyte. Bonke Innocent och Adi  Nalic kom in och ersatte Sarr och Bachirou.

Strax efteråt kom Alex Timossi Andersson in för HIF som ersättare för Brandur Hendriksson.

I 69e minuten tvingade Alexander Nilsson till en svettig räddning strax under ribban..

I en omställning strax efteråt stack Max Svensson upp och fick till ett skott, men tyvärr blev det inte så bra.

I 75e minuten fick Rasmus Jönsson hoppa in och ersätta van den Hurk.

I 79e drog Martin Olsson på ett bra skott som Dahlin lyckades boxa till hörna.

HIF fortsatte att jaga . Men MFF fick chansen till en omställning när Voelkerling Persson fick kramp och gick omkull. Men Alexander Nilsson sträckte ut och räddade.

Ludvig Carlius fick chansen att göra A-lagsdebut med dryga fem minuter kvar. Även Gero kom in. De ersatte VoelkerlingPersson och AlHamlawi.

Även om HIF spelade hyfsat bra så kunde MFF hålla undan utan större besvär. Laget fick till några avslut men utan någon vidare kvalitet.

På stopptid fick Isak Kiese Thelin två chanser. Den första satte han i stolpen och på andra var Alexander Nilsson chanslös.

HIF behöver inte skämmas för sin insats, men förlusten känns givetvis tung  eftersom laget ligger kvar i botten. Det lär inte bli lättare på måndag när Norrköping väntar på bortaplan.