Liatorparn analyserar-Del 1

Liatorparn tycker att HIF ser stabila och starka ut. Han berömmer laget för att de tar poäng i matcher som de inte spelar på topp, något han tycker är jätteviktigt att lyckas med.

Sedan senaste “Liatorparn analyserar”, så har HIF mött GAIS, IFK Norrköping, Trelleborgs FF, Halmstads BK, Djurgårdens IF x 2 och Kalmar FF. När HIF tog emot GAIS fick HIF slita mycket för att ta poäng, särskilt i första halvlek. GAIS-spelaren Mervan Celik, som har fått sitt genombrott den här säsongen, gav sitt lag ledningen med 1-0 i den 18:e minuten. Mervan Celik är bara en av de spelare i GAIS laguppställning som har gjort framträdande insatser under årets säsong. Mervan har bland annat sällskap av två brassar, den före detta HIF-aren Alvaro Santos och Wanderson.

– Tittar man på deras laguppställning så är det riktigt bra, många duktiga spelare, individuellt duktiga spelare, verkligen, säger Liatorparn.

HIF lyckades dock kvittera och utjämna GAIS ledning genom ett nickmål av Rasmus Jönsson i den 42:e minuten efter en fin framspelning av Markus Holgersson. Inget av lagen lyckades göra några fler mål under resterande matchtid, matchen slutade därmed oavgjort, 1-1.

– Det är ju en sån som man tycker kanske då att HIF ska vinna. Men man förlorar inte utan man får med sig en poäng ändå, att man inte spelar på topp då, det är jätteviktigt, det är det faktiskt.

GAIS ligger, i skrivande stund, på en lite överraskande fjärdeplats.

– GAIS har ju faktiskt fått ihop det riktigt bra i år, det är ju inget dåligt lag, säger Liatorparn.

Efter GAIS väntade IFK Norrköping på ett väldigt regntungt Idrottsparken. HIF fick inte riktigt spelet att stämma och kom inte till många avslut. 18-8 i avslut och 4-5 på mål var skottstatistiken sett över hela matchen. Inget av lagen lyckades göra något mål och matchen slutade därmed mållös, 0-0.

– Det är väl kanske en sån match som man tycker då att man ska vinna. Men, som sagt, jag tycker det är bra att få med sig en pinne ändå, när man inte spelar bra. Liksom, man får inte utdelning i alla matcher men man förlorar ju inte. Det är det man måste titta på. Tittar man långsiktigt så är det rätt längesen som man fick stryk, egentligen (1-2 mot AIK den 16 maj, enda förlusten för HIF den här säsongen).

Från att spelet hade hackat i de två senaste matcherna, så skulle islossningen komma mot Trelleborgs FF i en väldigt målrik match. Trelleborg tog ledningen men HIF lyckades komma tillbaka och efter sex mål på 24 minuter stod det 4-2 i halvtid till HIF. I den andra halvleken skulle HIF explodera med fler mål och matchen slutade till slut 7-3. Alla anfallarna som fanns på plan under matchen, Alexander Gerndt, Rasmus Jönsson och Erik Sundin, blev tvåmålsskyttar. May Mahlangu gjorde de tre herrarna sällskap i målprotokollet.

– Man vet nog själv när man har varit med i sådana matcher, att det kan rinna iväg. Det var rätt jämnt ändå där i början, sen blev det ett par snabba mål och sen bara så rann det iväg. Det får egentligen inte bli så mycket, men ibland är det det. Har man det här lilla, lilla flytet också, liksom. Så nä, det är ett konstigt resultat måste jag säga, i alla fall på denna nivå.

Efter HIF:s målfest var det frågan om laget skulle kunna ställa om till att möta jumbon, Halmstads BK. Det skulle dock inte visa sig vara något problem då HIF vann matchen med 2-1 efter två mål av den före detta HBK- spelaren, Peter Larsson.

– Det är också bra gjort. Därför Halmstad, jag pratade med någon, Halmstad gjorde en riktigt bra fotbollsmatch. Men de har ju inte fått resultaten med sig heller. Halmstad- Helsingborg brukar alltid vara tufft där.

HIF hade vid denna stund lyckats skrapa ihop full pott på två matcher med målskillnaden 9-4. Ett lag som var mer formstarkt, det formstarkaste laget som faktiskt fanns i Allsvenskan vid just den tidpunkten, det var Djurgården. Laget hade fyra raka segrar och 10-1 i målskillnad inför dubbelmötet mot HIF. Dock lyckades HIF ta fyra poäng mot Djurgården efter att HIF spelat 1-1 borta på Stockholms Stadion och vunnit med 3-0 hemma på Olympia.

– Det dubbelmötet som man hade med Djurgården, man tar fyra poäng på det, det är bra gjort, riktigt bra gjort faktiskt. För Djurgården har ju varit på gång riktigt, så det är starkt.

Om vi nu fortsätter på temat stark, så var det just styrka som HIF visade när Kalmar fick inkassera sin första förlust någonsin på nya Guldfågeln Arena efter att ha förlorat med 1-2 mot HIF inför 11 787 åskådare.

– Slå Kalmar borta med 2-1, det visar en styrka måste jag säga.

– Det var ju fullsatt där borta med, så det var riktigt bra gjort. Det ser bra ut inför derbyt.

(Info om vad Liatorparn tycker om HIF:s möjligheter i bland annat Skånederbyt mot MFF på lördag och i de efterföljande fyra allsvenska matcherna mot IFK Göteborg, Syrianska FC, Trelleborgs FF och Halmstads BK kommer snart).