Kursen är inställd – Mot Europa HIF

Spelarna firar efter Ajdarevic 1-0-mål Foto: Sebastian Lindberg / BILDBYRÅN

Resan är inledd och den som är lokförare på tåget är Henrik Larsson.
Förhoppningsvis blir slutdestinationen för detta tåget en cupresa ut i Europa.

En allsvensk målvakt sa till mig vid ett tillfälle att det brukar vara en jämn tillställning i drygt 65 minuter i cupmatcherna, men sen tar den allsvenska fysiken över. Västerås kunde inte stå emot så länge, efter drygt trettio minuter fick nyförvärvet Astrit Ajdarevic presentera sig själv i den röda tröjan. Med fantastisk kvalitet och spets smekte han in bollen vid den bortre stolpen.

Före målet hade västeråsarna inte hotat helsingborgarna något märkbart och än mindre blev det efter. Nivåskillnaden var precis så stor som den skall vara när det skiljer två divisioner. Kanske var det en faktor att luften gick ur dem en aning mot Halmstad senast – men (and everything before but is bullshit) jag hävdar att det finns en nivåskillnad mellan Halmstad och Helsingborg också, och minns med ett leende på läpparna tillbaka till 9-0 vinsten 2007.

På tal om matchen mot Halmstad 2007 så var den store segerregissören i den matchen samme man som leder Helsingborg idag, Henrik Larsson. Med tre assist och ett mål var han onekligen ”man of the match”. Men tillbaka från drömmarnas värld och till ett regnigt och blåsigt Swedbank Park i Västerås.”Henkes HIF” har, till skillnad från Roars dito, en spelidé och lyckades trycka ner VSK långt ner i banan så det annars spelande laget tvingades fokusera på försvar. Men det försvaret lyckades helsingborgarna luckra upp, mer än en gång.

Det var nyförvärvens eftermiddag, 0-2 målet kom efter en snygg chipp av Anton Wede, framspelad av Darijan Bojanic. 0-3 kom en stund senare, efter att samme Wede drivit upp bollen i anfallet och spelat ut den till vänsterbacken Jere Uronen som med ett inlägg hittade fram till Lalawele Atakora vid den bortre stolpen som enkelt kunde lägga in bollen bakom Daniel Svensson i Västerås-målet. Pálsson byttes in och såg till att stänga butiken någon minut senare med det fjärde HIF-målet, ett riktigt delikat distansskott som hittade in i nätet.

Matchen kändes som en stabil, säker och snygg tillställning av Helsingborgs IF. Ett normalt problem för undertecknad efter insatser och vinster likt denna brukar vara abstinensen som kryper sig på för det känns som på tok för lång tid att vänta tills nästa match spelas. Det problemet slipper vi nu för det är dags igen redan om två dagar då Syrianska gästar Sveriges finaste stad. Matchen spelas på Olympiafältet (Plan 10) och det vore underbart om så många som möjligt kunde sluta upp och stötta det nya HIF på denna härliga resa – mot Europa.

—-

Vill ni se fler bilder från matchen hittar ni dem som fotoalbum på VSKs Facebooksida här.