Knapp förlust på Bravida Arena

Häcken står för motståndet imorgon Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

HIF inledde svagt men jobbade upp sig allt eftersom. En rejäl slutspurt kunde tom inneburit en poäng men istället fick man inkassera säsongens första förlust. Hemmalaget, BK Häcken, vann tillslut med uddamålet

Efter HIF:s imponerande premiärseger med 3-1 mot en av guldfavoriterna IFK Norrköping, reste man på lördagen till Göteborg för match mot BK Häcken i andra omgången av årets allsvenska. Det gulsvarta kvartersgänget från Hisingen har gjort en fantastisk resa under de senaste åren, och utvecklats från att vara ett jojo-lag som studsade mellan allsvenskan och superettan, till att bli ett etablerat topplag  i högsta serien, och ett lag som nämns i guldstriden.

Häcken tränas av den f d AIK-spelaren Andreas Alm som har lyckats vidareutveckla Häckens spelfilosofi som ett svenskt lag som spelar brasiliansk sambafotboll med en bländade snabb rörlig teknik både som lag och individuellt. Spelare som Paulinho, Nasiru Mohammed, Alexander Yeremejeff, Ahmed Yassin och ungtuppen Daleho Irandust kan springa sönder vilket försvar som helst, de kan snurra upp motståndare så att de är på väg upp på läktarna för att köpa korv, och de kan göra mål ur alla möjliga eller omöjliga situationer. Men det som imponerar mest är att Häcken fungerar så bra som ett lag där alla gör jobbet gemensamt på planen, och samarbetar som länkarna i en kedja. Nu har man dessutom en sista utpost med målvakten Peter Abrahamsson som verkar vara nästan omöjlig att överlista. Hans enhandsräddning på Marcus Antonssons straff i premiären mot Malmö FF var exceptionell. Så om Skånes stolthet hade en tuff utmaning hemma på Olympia mot IFK Norrköping senast, så kanske man hade en ännu tuffare utmaning mot BK Häcken på lilla intima Bravida Arenas plastgräs på Hisingen i Göteborg.

P-O Ljung mönstrade samma startelva som i segermatchen i premiären med Kalle Joelsson i mål, en backlinje med från vänster Adam Eriksson, Andreas Granqvist, Markus Holgersson och Anders Randrup, de defensiva mittfältarna Mohammed Abubakari och Alexander Farnerud, de offensiva Wanderson, Rasmus Jönsson och Mamudu Moro, och med Andri Bjarnason ensam på topp. Ja, varför ska man ändra på ett vinnande lag, som det heter? Häcken och HIF brukar bjuda på tillställningar med snabb teknisk offensiv fotboll med många mål, så förhoppningarna om en rolig match var uppskruvade.

Andri Bjarnason tvingades utgå redan i den första halvleken.   Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Matchinledningen var avvaktande med två lag som kände på varandra. Häcken skapade det mesta av ordnat spel med ett par anfall på djupet de första tio minuterna. HIF hade inte mycket boll första kvarten. Moro var den ende som tog initiativ och försökte öka bolltempot, annars var HIF-laget väl passivt, och sjönk djupare och djupare.  Det första riktiga anfallet kom i tjugonde minuten och mynnade ut i en hörna från vänster som blev resultatlös. Känslan den första halvtimmen var att Häcken ägde bollen och dominerade spelet och bara väntade på när läget för att skapa den där riktigt heta målchansen skulle dyka upp. I 30:e minuten gjorde Kalle Joelsson en fin räddning på ett distansskott, men nu kom Häcken allt närmare HIF:s mål. I 33:e minuten fick bägge lagen göra byten p g a skadekänningar, Erik Friberg ersattes av Gustav Berggren i Häcken, och Andri Bjarnason ersattes av Kundai Benyu i HIF. I anfallet efter fick HIF en dubbelhörna men det blev inte särskilt farligt. Så i 37:e minuten fällde Randrup Alexander Jeremejeff klumpigt en bit in i straffområdet, med varning och straff som följd. Paulinho satte säkert 1-0 till Häcken på straffen. I 41:a minuten blev Nasiru Mohammed i Häcken varnad för spelförstörelse. I 47:e minuten fick Paulinho en tveksam frispark på gränsen till HIF:s straffområde, men skottet gick i muren. Häcken ledde rättvist efter första halvlek i en ganska tillknäppt match där HIF inte lyckades skapa särskilt mycket framåt.

Andra halvlek började som den första med ett tillbakatryckt HIF, och i 48:e minuten gjorde Alexander Jeremejeff 2-0 till Häcken på en stolpretur efter ett  distansskott. I 51:a minuten fick Abubakari en varning efter en kapning, och i 54:e minuten bytte HIF ut Wanderson mot Johan Persson. HIF försökte nu lyfta upp spelet och i 57:e minuten visade Benyu mycket fin teknik när han dribblade bort två Häckenspelare och frispelade Farnerud som avslutade svagt i ett bra läge. HIF jobbade mer intensivt nu i presspelet och lyckades skapa ett par längre anfall när Benyu, Moro och Rasmus Jönsson vann boll. Efter en kvart hade “di röe” en riktigt bra period när man lyfte upp spelet , visade fin rörlighet och breddade på kanterna. Med femton minuter kvar ersatte Max Svensson Alexander Farnerud som sprungit sig trött. I Häcken ersattes Nasiru Mohammed av mittbacken Johan Hammar. Så i 85:e minuten skapade HIF ett fint vänsteranfall där Adam Eriksson prickade pannan på Moro som omarkerad kunde nicka in  1-2 vid bortre stolpen.

Nu lyfte HIF upp allt man hade och var nära kvittering när Granqvist nickade ner bollen till Rasmus Jönsson framför mål, men Häckenförsvaret lyckades precis rensa. De sista tio minuterna tryckte HIF tillbaka Häcken rejält.       Häcken bytte ut Yasin mot Mervan Celik på tilläggstid. I andra tilläggsminuten nickade Johan Persson strax utanför. Häcken lyckades  bärga hem segern med hjärtat i halsgropen . Statistiken är tung med HIF-ögon. Nu har Häcken raden 9-6-1 på sexton hemmamatcher mot HIF, som dock kan ta med sig en stark sista halvtimme.

Häckens Ahmed Yasin och Helsingborgs Wanderson do Carmo i kamp om bollen.   Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN