Knapp förlust i derbyt…

1906022 Helsingborgs supportrar med ett tifo under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 juni 2019 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92303

Utsålt och upplagt för fotbollsfest när det bjöds på Skånederby på Olympia. Hemmalaget var värda minst en pinne efter en stark andra halvlek, med många målchanser, men fick se sig besegrade med 1-0 av serieledarna

Så var det då dags för det första skånederbyt mellan HIF och Malmö FF sen 2016 när “di röe” fick lämna allsvenskan. Det året vann HIF med 2-1 hemma efter mål av Jordan Larsson och Matthew Rusike emedan MFF vann med 2-0 i Malmö. HIF fick gärna göra en repris på  hemmasegern i kväll inför ett fullsatt Olympia, speciellt då det hade varit en jätteskräll med bra odds.

Skadeeländet fortsatte att spöka för HIF inför matchen, med Pär Hansson, Kundai Benyu och Alexander Farnerud långtidsskadade, Andreas Granqvist som tvingades lämna återbud i sista stund, och med ett ovisst läge för Adam Eriksson, Andri Bjarnason och David Boysen. Den här situationen har skapat turbulens och osäkerhet i truppen nu i flera omgångar, men samtidigt är det som det är. De som får förtroendet att spela i derbyt måste steppa upp och hitta en extra växel. De senaste prestationerna mot Falkenberg och AFC som bägge slutade 1-1, har inte varit mycket att glädjas över. Det borde finnas mycket mer att plocka ut, och om man inte hittar ny energi i ett skånederby hemma på Olympia mot Malmö FF, har jag svårt att se i vilket annat sammanhang man ska få den tändvätskan.

HIFs Andreas Granqvist och målvakt Pär Hansson på läktaren under derbyt

Andreas Granqvist och Adam Eriksson tvingades kasta in handduken i sista stund. HIF startelva bestod av Kalle Joelsson, Anders Randrup, Fredrik Liverstam, Charlie Weberg, Markus Holgersson, Mohammed Abubukari, Andreas Landgren, Mamudu Moro, Wandersson, Rasmus Jönsson och Andri Bjarnason. Max Svensson började på bänken. Inramningen till matchen var optimalt stämningsfull. Detta var en fotbollsfest värd namnet. Olympia var fullsatt med 16000 åskådare och en skön försommarsol lyste upp arenan som gungade av tifos, sång  och talkörer från de bägge lagens supportrar.

Som väntat ägde Malmö FF mest boll de första fem minuterna. Man tog tag i taktpinnen och ville visa vem som är storebror av de bägge lagen, och skapade ett par halvvassa lägen framför Kalle Joelsson i HIF-målet. I den nionde spelminuten var det dock nära 1-0 till HIF när Wanderson blev ren i straffområdet på HIF:s första riktiga anfall, men han fick inte till avslutet. Jo Inge Berget i MFF blev varnad i den elfte minuten efter en armbåge på Markus Holgersson. I den tolfte minuten var man beredd att anteckna 0-1 för MFF när Traustason sköt i fritt läge framför mål, men Kalle Joelsson räddade och han gjorde också en fantastisk dubbelräddning när Markus Rosenberg sköt ett bra skott på returen. Så i den artonde minuten blev Markus Rosenberg snyggt frispelad av Sören Rieks och rullade kyligt in ledningsmålet för serieledarna utan chans för Kalle Joelsson. HIF vårdade ändå bollen när man hade den i sin ägo. Man gjorde vad man kunde för att skapa längre anfall på MFF:s planhalva och kom fram till några halvchanser, men Malmöspelarna var tyngre i närkampsspelet och rappare i passningsspelet.

Abubakari drog på sig ett gult kort i den 37:e minuten när han drog ner en Malmöspelare efter att han själv tappat boll på mittplan. Kalle Joelsson gjorde en mycket fin räddning på den hårda frisparken. I nästa sekvens blev Wanderson varnad efter en ful kapning. De sista fem minuterna av första halvlek ägde bägge lagen lika mycket boll utan att skapa några vassa målchanser. Charlie Weberg gjorde en jättesnygg brytning och förhindrade ett friläge för Malmö i slutminuten.

HIF började andra halvlek med samma lag som avslutade den första. Efter en halv minut chippade Wanderson bollen snyggt till Bjarnason som i ett bra läge sköt strax utanför. HIF vann boll direkt och fick en frispark på gränsen till straffområdet när Moro blev kapad. Bjarnason sköt ett hårt skott i muren så bollen gick till hörna. HIF tryckte på offensivt de första tio minuterna och lyfte in ett par inlägg, bl a var Moro nära att få ett bra nickläge men blev knockad av en utrusande Johan Dahlin i MFF-målet. Moro reste sig och kom igen,  han var en av de som på allvar hade vaknat till nu. HIF fick till ett bra anfallsspel och skapade flera hörnor. I 56:e minuten var Moro på väg igenom men en Malmöback bröt i sista sekunden.

Malmö FFs Guillermo Molins och HIFs Fredrik Liverstam under derbyt på Olympia

Det var en klar uppryckning från HIF i inledningen av andra halvlek och i 60:e minuten var man mycket nära mål när Johan Dahlin räddade precis. Minuten efter sköt Bjarnason ett bra skott som målvakten klarade. Det var ett mycket bättre HIF nu. Firma Jönsson, Moro, Bjarnason sprang konstant och var ständigt spelbara. Abubakari och Landgren krigade och vann mycket boll. Wanderson visade också mer fightervilja än tidigare. Ytterbackarna Holgersson och Randrup var mer aktiva i offensiven på sina kanter, och mittförsvararna Weberg och Liverstam höll bra koll på Malmös anfallare. I den 76.e minuten ersatte Max Svensson Wanderson. I minuten efter sträckte Kalle Joelsson ut och gjorde en fin räddning på ett tungt skott från Anders Christiansen som hade dundrat in ett par snygga kanonträffar i de senaste matcherna. I 83:e minuten fick Rasmus Jönsson ett fint skottläge centralt i Malmös straffområde men Dahlin stor rätt placerad och plockade bollen.

HIF vann andra halvlek på poäng efter en rejäl uppryckning. Man var värda minst en poäng. Malmö skapade inte mycket utan maskade mest på slutet med två gula kort som följd, men höll undan till en 1-0-seger. Detta var ändå ett fall framåt spelmässigt för HIF.

Matchfakta:

HIF-Malmö FF                 0-1              (0-1)

Publik:                               16.000

Varningar HIF:               Wanderson, Abubakari

Byte HIF:                         Wanderson ut, Max Svensson in     (76:e minuten)