Jimmy Fors: “Att ta emot Gefle bör alltid vara en Walk in the park”

5-1 (2-1)

Publik: 10010

Olympia, Helsingborg

En gammal klyscha säger – och en gammal klyscha gäller – “Det finns inga enkla matcher i Allsvenskan”. Vi vet nog alla om att den klyschan är sanning med modifikation, visst finns det inga “lätta” matcher i Allsvenskan. Men vad vi alla kan enas om är det faktum att där finns matcher man BÖR vinna och som man BÖR vinna med ett par måls marginal – dessa matcher förknippas med uttrycket “walk in the park”. Dagens match var av denna karaktär!

Kärnan hade inför dagens match med stöd från klubben utlyst “röd lördag”! Målet var att staden och Olympia skulle färgas rött och att alla helsingborgare uppmanades att gå man ur huse för stadens lag. Sett till biljettförsäljningen på förhand, ca 9000 biljetter sålda, och erbjudandet om fri entré till södra stå om man bar en röd matchtröja dagen till ära lockade totalt 10010 personer till matchen och således får vi hävda att evenemangets syfte uppfyllts. För oss som går på varje match oavsett väder och vind råder det inga tvivel om att fotboll i allmänhet och HIF i synnerhet skall upplevas live, men förhoppningsvis har denna dag och detta initiativ från supporterföreningen lockat nya ansikten till Olympia även i framtiden.

Inledningsvis var det HIF som tog tag i taktpinnen och både ägde och förde det mesta av spelet. Åtminstone var det känslan efter de första tio minuterna men precis när klockan väl skulle slå över till minut elva lyckades Gefles mittback Wikström nicka in en frispark vid Pärs vänstra hörn. Det känns som en kalldusch att se bollen så enkelt glida in bakom kaptenen.

Lindström visar vägen
Lindström – Mål i sex matcher på raken! SKYTTEKUNG!

Men skam den som ger sig, HIF gick ut och visade prov på ”jävlar-a-namma” och lyckades spelmässigt fram till den sista tredjedelen – där tog det stopp. Åtminstone fram tills den 31:e minuten då Bedoya kom loss i den vänstra delen av straffområdet och lade in kvitteringen med vänstern vid den bortre stolpen. Välförtjänt, underbart och snyggt förarbete av hela laget. HIF fortsatte med sitt tryck halvleken ut och det gav resultat än en gång, Peter Larsson nådde högst på en hörna och kunde nicka in 2-1 precis före halvlek.

Helsingborgarna kunde gå till halvleksvila som det ”ledande laget” men Roars halvlekssnack lär ha fokuserat på att hitta rätt adress med den sista passningen. Allt för många passningar kändes som de spelades bara för att den fina fotbollen skulle spelas, hellre 1-2 tillslag och en snabb spelvändning för att få rörelse i ett kompakt Gefle försvar. För försvara sig – det kan Gefle spelarna. Minns att Edman jämförde dem med Barcelona inför matchen i den Svenska Cupen men sett till den bristen på effektivitet HIF visade upp i att luckra upp försvar – kan de knappast jämställas med Bayern München i alla fall.

När man klev ut till den andra halvleken började tog man vid där den första slutade, med en hög press och ett bra spel och man kom snabbare till avslut. Man startade bättre än de inledande 45 och började hitta rätt adress med sina passningar vilket även ledde till fler avslut mot mål också. Stoffe var den första att få ett perfekt läge att utöka ledningen men bollen landade mellan raderna på södra istället för i mål. Bara minuterna efter hade skyttekungen Lindström en riktigt bra chans att göra sitt sjätte mål för säsongen, tyvärr blev det stolpe ut istället för stolpe in, åtminstone vid detta läge.

Det skulle dröja fram tills den 63:e minuten innan 3-1 fick komma upp på resultattavlan, för den tredje matchen i rad fick Simovic komma med i målprotokollet och det var med ett riktigt klassmål dessutom. På ett inlägg drog anfallaren till på volley och placerade bollen i nätet bakom Hugosson, temat ”röd-lördag” syntes i firandet då jublet blev likt en explosion i ren glädje. HIF hann även med att få en straff efter att Lindström blev neddragen i straffområdet, Accam tog bollen och ville först slå den men är man skyttekung så är man – Lindström tog bollen och la upp den på punkten – slog bollen i vänstra hörnet men Hugosson når den och tippar ut den. Det var absolut inte en dålig straff, på kraft och långt ut vid stolpen – men en klassräddning av målvakten.

Målskyttet skulle inte sluta för det utan vid läget efter var det den tidigare målskytten Simovic som fick bollen vid fötterna och klippte till med vänstern och fick göra sitt andra för dagen och fjärde för säsongen. Lindström ville inte vara sämre utan han såg till att kompensera för den missade straffen två minuter senare, när läget dök upp var han fri med Hugosson och slog den mellan benen på målvakten och in i mål. Det var Lindströms sjätte mål för säsongen och han ser till att behålla sin ledning i skytteligan.

Man ser till att göra det man förväntar sig av dem i matcher mot Gefle – Ta en “Walk in the park” seger och inkassera tre poäng med många mål. Att Simovic kommit igång på allvar bringade nog glädje i alla supportrar, de målen han gjorde visar varför Jesper Jansson plockat in honom till Olympia.

Slutresultat: 5-1

HIF:s startelva: Hansson – Krafth, Larsson, Sadiku, Stoffe – Lindström (87), Gashi, Mahlangu, Bedoya (81) – Accam (89), Simovic

HIF:s avbytare: D.Andersson, Atta, Santos (89), Baffo, Nordmark (87), Hanstveit, E.Andersson (81)

Gefle:s startelva: Hugosson – Wikström, Fällman, Mård, Asp – Olsson (57), Faltsetas, Hansson, Lundevall (76) – Dahlberg, Orlov

Gefles:s avbytare: Hedvall, Abdullai, Oremo (76), Pekezela (57), Törnros, Bellander, Olsson