Jämt i Borås – HIF föll med uddamålet

210205 Elfsborgs Ahmed Qasem och Helsingborgs Barndur Henriksson Olsen under träningsmatchen i fotboll mellan Elfsborg och Helsingborg den 5 februari 2021 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0062

HIF gjorde en stark andra halvlek mot det tippade topplaget i allsvenskan Elfsborg, inomhus i Rydahallen i Borås, men föll med 1-0. Den stora överraskningen för dagen var Högaborgsfostrade Emil Hellman på vänsterbacken.

HIF mötte den allsvenska serietvåan från i fjol Elfsborgs IF, i årets andra träningsmatch inomhus i Rydahallen i Borås. Det var spännande att se hur Jörgen Lennartsson formerade sina olika uppställningar i dagens match, eller om han tänkte annorlunda rent spelmässigt än i helgens 1-0-match mot Torns IF.

Det var inga stora förändringar i startelvan jämfört med i matchen mot Torn. De som inledde matchen var Anders Lindegaard, Andreas Landgen, Charlie Weberg, Ravy Tsouka, Emil Hellman, Vladislav Kreida, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Max Svensson, Alhaji Gero och Anthony van den Hurk. På bänken satt även Ian Pettersson, som fick kliva in nu när resten av målvakterna är skadade, Alvin Holmgren, Casper Widell, Jakob Voelkerling Persson, Noel Mbo, Victor Göransson och Simon Bengtsson. Det skulle alltså inte bli två olika uppställningar som mot Torn, men Jörgen Lennartsson tänkte säkert låta alla få speltid.

Noel Mbo är en ung spelare som har potential. Han är stor, stark och snabb, och alla väntar fortfarande på att han ska blomma ut för fullt. Det behövs stark konkurrens på anfallssidan, speciellt om van den Hurk blir såld. Om det skulle ske så måste även Alhaji Gero steppa upp några nivåer. Det verkade även som om Lennartsson ville testa en 4-2-3-1-uppställning med en fysiskt stark bollvinnare lite bakom van den Hurk på topp, och idag skulle Alhaji Gero få den rollen från start.

Det surrar av försäljningsrykten kring van den Hurk och Max Svensson, men inget seriöst har landat på HIF:s bord ännu, så truppen är inte spikad än. Emil Hellman spelar vänsterback där man har en vakans, men inget är klart i nuläget om han får ett A-kontrakt, eller om en ny spelare är på väg in. Även Victor Göransson kämpar för ett A-lagskontrakt.

Elfsborg startade med en offensiv 4-3-3-uppställning, med Per Frick, den f d BOIS-spelaren Rasmus Alm och den 17-årige jättetalangen nyförvärvet från Motala Ahmed Qasem längst fram. Hemvändaren och kultur-bäraren Johan Larsson, senast i Bröndby,  är en stark duktig försvarare.

210205 Helsingborgs Rasmus Jönsson och Elfsborgs Noah Söderberg under träningsmatchen i fotboll mellan Elfsborg och Helsingborg den 5 februari 2021 i Borås.

Elfsborg dominerade som väntat matchöppningen helt och tryckte tillbaka HIF djupt ner i egen försvarszon.  De gula Boråsspelarna var på väg att rinna igenom ett par gånger. Per Frick var nästan helt ren vid ett par tillfällen och 17-åringen Qasem nickade strax utanför en gång. HIF kom inte över mitten så ofta den första kvarten. Vid de få tillfällen man lyfte upp bollen så hamnade den hos en högerspringande Andreas Landgren som inte hade någon att passa till. Tanken med att ha Gero som uppspelspunkt fungerade inte alls så långt i matchen. Det var positivt att se Högaborgsfostrade Emil Hellman spela med självförtroende på sin vänster-backsplats, och Vladislav Kreida ta för sig på sin defensiva mittfältsplats. HIF försökte pressa Elfsborg högt upp i planen, och det gick bättre ju längre matchen led.

Max Svensson började bli mer och mer företagsam på sin vänsterkant efter ca tjugo minuters spel. Han sprang sig loss ett par gånger, och var nära att frispela van den Hurk vid et tillfälle, men en försvarare hann precis emellan. Elfsborg fick matchens första hörna i den 31:a minuten. Den blev till en trippelhörna. Mittlåset Tsouka och Weberg jobbade riktigt bra, men på den tredje hörnan var det ytterst nära 1-0 till Elfsborg, Tsouka täckte emellertid till en ny hörna. Mittfältet med Rasmus Jönsson, Gero och Henriksson var så gott som helt osynliga.    HIF.s första skott på mål kom efter 38 minuter av Max Svensson på passning från Tsouka. De två hade varit bästa HIF-spelare i första halvlek, tillsammans med Emil Hellman, som kunde vara på väg att spela till sig ett A-lagskontrakt.

I 42:a minuten slet sig en Elfsborgsspelaren Oliver Zanden fri på vänsterkanten, balanserade på linjen och spelade in bollen till Rasmus Alm som stötte upp 1-0 för Boråslaget i nättaket. HIF:arna protesterade vilt då de menade att bollen var utanför linjen, men målet blev godkänt. Rasmus Jönsson blev varnad minuten efter för en onödig eftersläng. Sekunderna innan paus nickade van den Hurk in ett mål som blåstes bort för offside. Elfsborg dominerade första halvlek med eftertryck och ledde rättvist, men HIF arbetade sig in i matchen under andra halvan.

200813 Helsingborgs Emil Hellman inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 13 augusti 2020 i Uppsala.

Elfsborg bytte nästan hela laget i paus, men i HIF ersattes bara van den Hurk av Mbo, och  Lindegaard av Ian Pettersson. Max var pigg i upptakten av andra halvlek också och ryckte sig loss till vänster i 48:e minuten, spelade in till Gero som fick en hörna med sig, dock utan att det blev farligt. HIF öppnade offensivt och optimistiskt i andra halvlek och skapade flera långa anfall på Elfsborgs planhalva. Rasmus Jönsson och Hendriksson hade vaknat till, och Landgren var duktig i offensiven på sin högerbacksposition.

Elfsborg bytte in den f d BOIS-aren Jacob Ondrejka och tvåmålsskytten i förra träningsmatchen mot Häcken, Jack Cooper Love i den 56:e minuten, för att få fart på sitt anfallsspel. Gero och Mbo krigade bra på topp i HIF även om Geros bollbehandling lämnar en hel del i övrigt att önska. Försvaret fortsatte att imponera.

Elfsborg skapade flera farliga kontringar och i den 62:a minuten sköt Jeppe Okkels strax utanför. Minuten efter kom Casper Widell, Victor Göransson och Jakob Voelkerling Persson in i HIF. Alvin Holmgren och Simon Bengtsson kom också in i HIF i den 77:e minuten. Ondrejka var helt ren framför Ian Pettersson i HIF-målet i 85:e minuten men nickade svagt på målvakten. Sammantaget hade Boråslaget flest vassa avslut i den andra halvleken, men spelet var helt jämnt, och HIF stor upp väldigt bra. Bästa HIF-spelarna för dagen var Max Svensson, Ravy Tsouka, Charlie Weberg och Emil Hellman. Kanske är HIF:s vänsterbacksproblem löst med tanke på Hellmans starka insats idag. Mitt HBK-hjärta klappar lite extra för denne nästa Högaborgstalang på väg att blomma ut på allvar.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!