J-Södra – HIF “En jämn match utan riktigt vassa målchanser”

210427 Helsingborgs Brandur Hendriksson Olsen deppar under fotbollsmatchen i Superettan mellan Jönköpings Södra och Helsingborg den 27 april 2021 i Huskvarna. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN / COP 258 / AX0023

Efter en jämn match mellan två lag som tog ut varandra, och som spelades på Vapenvallen i Huskvarna, spelade HIF 0-0 mot toppkonkurrenten J-södra.

HIF reste till Jönköping med stärkt självförtroende efter 4-1-segern mot Örgryte hemma förra tisdagen. Även om man i den matchen hade långa perioder med avvaktande spel där man lät ÖIS äga boll, måste man känna glädje över fyra mål framåt, en trygg defensiv, och en offensiv som ändå lovar gott framöver. Men min känsla är att J-södra är ett klart bättre lag än ÖIS, och att HIF behövde bli avsevärt mer aggressiva och bestämda i sitt presspel, i omställningsspelet och i passningsspelet över hela planen, för att kunna ta med en eller helst tre poäng hem i kväll. Det gällde att den goda målformen hos van den Hurk och Viktor Lundberg höll i sig, och/eller att fler spelare gärna fick sätta ett par strutar.

Uppladdningen inför matchen hade varit bra i veckan, och det hade varit lugnt på skadefronten. Jörgen Lennartsson ställde samma startelva på benen som senast mot ÖIS, med Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Andreas Granqvist, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Vladislav Kreida, Rasmus Jönsson, Wilhelm Loeper, Viktor Lundberg och Anthony van den Hurk. På bänken satt Kalle Joelsson, Casper Widell, Charlie Weberg, Jakob Voelkerling Persson, Emil Hellman, Max Svensson och Dennis Olsson.

210427 Helsingborgs Andreas Granqvist under fotbollsmatchen i Superettan mellan Jönköpings Södra och Helsingborg den 27 april 2021 i Huskvarna.

HIF inledde starkt med hög press och fick tryck på J-södra. I fjärde minuten skapade man ett fint anfall som avslutades med ett skott strax utanför av van den Hurk. Spelet jämnades ut och J-södra lyfte upp laget. HIF fick inte ordning på passningsspelet, det blev en hel del långbollar utan rätt adress. J-södra höll bollen bättre inom laget, och i den 13:e minuten sköt den f d HIF-spelaren Moustafa Zeidan ett skott från långt håll, men rakt på Lindegaard. Efter 16 minuter stack HIF upp i ett anfall där Landgren och Loeper samspelade fint till höger. Man fick en hörna till höger och bollen landade hos Kreida som sköt strax över. Loeper började vakna på allvar nu, och ryckte sig loss på sin högerkant i nästa sekvens. och spelade in bollen centralt till van den Hurk som sköt på en täckande försvarare till en ny HIF-hörna, som blev ofarlig. Rasmus Jönsson gjorde ett par löpningar centralt i djupled, men blev ganska lätt avväpnad av J-södraförsvaret.

HIF hade för lågt bolltempo, och för långt mellan lagdelarna. Det behövdes större rörlighet på de spelare som skulle utgöra passningsalternativ. Efter en halvtimme sköt Hendriksson en frispark högt över från 25 meter. van den Hurk och Loeper var de som försökte få till ett bättre anfallsspel. Lundberg var ganska osynlig så långt och Brandur såg oftast osäker ut när han fick bollen. Andreas Landgren jobbade hårt upp och ner på sin högerkant, och Kreida, Tsouka och Granqvist höll ihop centrallinjen defensivt. J-södra hade ett par fina anfall på slutet av första halvlek, och var nära att komma till avslut. Efter en ganska svag första halvlek av HIF, utan en enda målchans och med ett för det mesta oordnat spel, var det mållöst i paus.

Lagkaptenen Andreas Granqvist gick ut i paus med ryggsmärtor, dock inga känningar i ljumskarna. Han ersattes av Charlie Weberg. Jörgen Lennartsson efterlyste snabbare och bättre rörlighet i pausintervjun. I den 48:e minuten slog Weberg ett härligt inlägg som Rasmus Jönsson mötte med en fin nick som målvakten precis kunde rädda. HIF visade att man ville komma högre upp i banan i inledningen av andra halvlek, man var rörligare och snabbare i passningsspelet. Loeper kom loss till höger vid ett par tillfällen och spelade in bollen centralt, dock utan att det blev några vassa avslut. I den 55:e minuten blev Lindegaard skadad och ersattes av Kalle Joelsson. I den 59:e minuten nickade Weberg som börjat riktigt bra, strax över på ett inlägg från Brandur. Det var ett mycket bättre HIF nu än i första halvlek, man låg tätt på motståndarna och vann boll, man var heta i närkamperna, och man etablerade ett snabbt och rörligt passningsspel både med djup och bredd.

210427 Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard lämnar planen efter skada under fotbollsmatchen i Superettan mellan Jönköpings Södra och Helsingborg den 27 april 2021 i Huskvarna.

J-södra var bra i sitt omställningsspel och fick till ett par långa  anfall, dock utan riktig spets. Spelet böljade åt bägge hållen en period, utan att det skapades några målchanser. I den 72:a minuten ersattes en trött Rasmus Jönsson av Max Svensson. Charlie Weberg gjorde flera offensiva utflykter och skapade ett par anfallsförsök. Moustafa Zeidan tråcklade sig igenom HIF-försvaret i den 75:e minuten men fick inte till avslutet. I den 80:e minuten fick HIF en frispark på straffområdeslinjen, som Brandur lade in på Weberg som nickade, men J-södras målvakt räddade snyggt. Returen täcktes ut till en HIF-hörna, som dock blev resultatlös. Nu pressade HIF på och fick tryck mot J-södramålet, men smålänningarna kontrade dock starkt.

Med två minuter kvar sköt Lundberg ett skott från ca 25 meter som J-södramålvakten lätt kunde plocka ner.     I den andra övertidsminuten kom kom tre J-södraspelare ensamma med Weberg, när Tsouka hade ramlat med bollen på mittplanen. Men som tur var kunde Joelsson rädda till hörna vid friläget. Där kom HIF undan med blotta förskräckelsen. 0-0 var ett rättvist resultat i en jämn match mellan två lag som tog ut varandra.