IS Halmia-HIF i svenska cupen

200930 Helsingborgs Alhaji Gero reagerar under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Halmia och Helsingborg den 30 september 2020 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0042

Det var viktigt för HIF att avancera till svenska cupens gruppspel med en seger i Halmstad mot div 2-laget IS Halmia, och man gjorde jobbet utan att briljera och vann med 3-0.

Huvudtränare Olof Mellberg stog inför en svår avvägning inför kvällens kvalmatch till svenska cupens gruppspel, på Örjans vall i Halmstad mot IS Halmia. Dels var det viktigt att vinna matchen för att komma vidare i cupen, men samtidigt måste han ge de truppspelare som inte spelar så mycket annars, få speltid.

Halmia som kämpar för sin överlevnad i div 2 sydvästra Götaland, samma serie som Ängelholm spelar i, skrällde i förra omgången av cupen när man slog Lindome, som är topplag i div 1 södra, där Eskilsminne och Landskrona BOIS spelar. En ännu större skalp hade det givetvis varit att slå ut allsvenska Helsingborgs IF. Halmia har bl a ett stabilt försvar som anförs av Adrian Hallsö, och en vass målspruta i form av Oskar Rantala Törnfeldt. Ett bekant namn i ledarstaben är Patrik Ingelsten, som har ett förflutet i Mjällby och Halmstad BK, men framförallt i Kalmar FF, där han bl a var med och vann klubbens hittills enda allsvenska guld, och också vann skytteligan samma år.

Det som var mest intressant var vilket lag Mellberg skulle ställa på benen. I truppen fanns bl a de båda senaste nyförvärven Shkodran Maholli som inte har spelat en enda minut sen han kom, och Marcus Olsson som gjorde ett kort inhopp senast i förlustmatchen mot Östersund, och även Andreas Landgren, Ravy Tsouka och Erik Figueroa. Men Anthony van den Hurk och Rasmus Jönsson fick vila, och Martin Olsson och Max Svensson var bägge på landslagsuppdrag.                                                 Idag klappade många HIF-hjärtan lite extra hårt för Andreas Landgren, som gjorde sin första matchstart på 408 dagar efter sin karriärs andra korsbandsskada.

Andreas Landgren är äntligen tillbaka i full matchform efter sin korsbandsskada, och startade i en HIF-match för första gången på 408 dagar.

I kvällens startelva spelade Ian Pettersson, Erik Figueroa, Kabba Ceesay, Marcus Olson, Ravy Tsouka, Andreas Landgren, Mohammed Abubakari, Brandur Hendriksson, Mix Diskerud, Alex Timossi och Alhaji Gero. Det kändes som en mer klassisk     4-4-2-uppställning med Timossi och Gero på topp. Martin Olssons tvillingbror Marcus gjorde alltså sin första HIF-start någonsin.

På pappret skulle HIF vinna den här matchen komfortabelt, men om man ser hur det gick när man förlorade och blev utslagna ur kvalet till cupens gruppspel, de senaste två åren mot div 1-lagen Eskilsminne och Oskarshamn, kunde man inte ta lätt på uppgiften. Man behövde också visa att man kunde hålla fokus en hel match och framförallt göra mål, efter den provkarta på sumpade målchanser man visade senast mot Östersund. Halmia var inte över mitten en gång på de första fem minuterna, och i den femte minuten kom HIF:s första hörna. Men även om HIF ägde boll hela tiden så skapade man inga målchanser så långt.     I 12:e minuten kom HIF:s andra hörna. Brandur slog en fin inåtskruvad hörna som Landgren var en decimeter från att nicka i mål. I nästa anfall nickade Brandur själv strax utanför. Färöingen var på spelhumör idag. Timossi och Landgren var också pigga och rörliga  offensivt på den sista tredjedelen. I den 17:e minuten nickade Alhaji Gero in ledningsmålet till 1-0 på en av sina få bollkontakter. Marcus Olsson visade att han är lik sin tvillingbror Martin även spelmässigt, och slog ett perfekt inlägg med sin vänsterfot på Geros panna. I den 21:a minuten drog Brandur iväg en av sina beprövade kanoner från långt håll, men bollen dök ner på målets tak.

Ravy Tsouka som inte har lyckats alls under sitt första år i HIF, startade bra och var företagsam på den offensiva högerkanten.  I den 27:e minuten fick HIF en dubbelhörna, men de blev inte särskilt farliga. HIF dominerade totalt och Halmia kom knappt över mitten. I en 31:a minuten drog Abubakari på ett tungt skott utanför efter ännu en HIF-hörna. Så fick Halmia en hörna i den 33:e minuten efter att de hade skapat ett anfall för första gången i matchen. Hörnan avslutades med ett skott över. Halmstadlaget hade bollen lite oftare nu, och höll den fint inom laget vid flera tillfällen. HIF anföll på nytt och Tsouka kom fri till höger i straffområdet, men målvakten räddade till hörna. HIF hade svårt att komma till några vassa avslut, även om man rullade runt bollen mycket inom laget. Ur ingenting kunde så Andreas Landgren i den 43:e minuten utöka HIF:s ledning till 2-0 på ett närskott, efter att Gero snyggt nickat ner bollen till honom. Marcus Olsson hittade Geros skalle än en gång. Bröderna Olsson har verkligen tränat vänsterinlägg sen barnsben på Harlyckans IP med i moderklubben Högaborgs BK. HIF ledde med 2-0 i paus.

200930 Halmias Max Odin Eggertsson och Helsingborgs Mohammed Abubakari under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Halmia och Helsingborg den 30 september 2020 i Halmstad.

Det märktes att Olof Mellberg satsade seriöst på ett avancemang i cupen i år. HIF fortsatte med samma lag i den andra halvleken, men inledde sömnigt och slarvigt med flera felpass. I den 48:e minuten ropade Halmia på straff när en anfallare gick omkull i straffområdet, men det syntes klart att han sökte den när han dök över en HIF-fot. I den 52:a minuten slog Hendriksson ett fint inlägg där två HIF-are blev rena framför mål, men ingen nådde fram med pannan. Gero försökte hitta skottläge men bollen täcktes. Kabba Ceesay blev varnad när han drog ner en Halmiaspelare i nästa sekvens. I den 57:e minuten slog Figueroa en fin crossboll till Landgren på högerkanten, men bollen slogs ut till en resultatlös hörna.

HIF hade svårt att få till nåt ordnat spel i andra halvlekens inledning. Halmia kontrade bra och störde HIF i speluppbyggnaden.  I den 61:a minuten ersattes Marcus Olsson som hade varit riktigt bra av Adam Eriksson. Direkt därefter slog Adam ett fint inlägg till Brandur som nickade på målvakten. Så fick Shkodran Maholli göra HIF-debut när han ersatte Timossi i den 67:e minuten. Halmia fick till ett par anfall, och i den 75:e minuten sköt man strax över från långt håll.                                                     Men i nästa anfall slog matchens lirare Brandur Hendriksson en genial passning bakom Halmias backlinje, till en fri Gero som kunde göra 3-0, och sitt andra mål för dagen. Sen ersatte Armin Gigovic en trött Andreas Landgren som hade gjort en bra match. Nu bevakade HIF sin ledning utan att skapa så mycket mer under slutet av matchen. Tsouka blev varnad i 85:e minuten.

Även om matchen inte var någon sprakande underhållning så gjorde HIF jobbet, och kvitterade ut sin plats i svenska cupens gruppspel för första gången på tre år, via en 3-0-seger mot Halmia. Matchens lirare var tveklöst den färöiske landslagsmannen Brandur Hendriksson, som hade kul i kväll med geniala passningar, fina crossbollar och ett bländande spelsinne. I sista spelminuten var han dessutom en decimeter från att bli målskytt, men sköt strax utanför i ett bra läge. Han fick verkligen revansch i min betygsbok från ettan senast mot Östersund till kvällens femma.