Elias Andersson styr sina lagkompisar från Varbergs mittfält Foto: Samone Falkman

Falkenbergs FF – Helsingborgs IF

2-0 (1-0)

Publik: 3014

Falkenbergs Idrottsplats, Falkenberg

Det var ett kyligt Falkenberg som välkomnade HIF på måndagskvällen. I startelvan hade Roar gjort en del ändringar i och med Pálssons avstängning och samtidigt bänkade han Accam. In i startelvan gick Elias Andersson och som anfallare bredvid Dahlberg startade Roar med Smárason.

Elias Andersosn spelade från start ikväll.

På läktaren smög Jens Gustafsson runt, hans Halmstad kommer ju ställas mot just Falkenberg i nästa omgång.

HIF började piggt och tryckte på framåt under de första minuterna kanske var de sporrade av HIF-klacken som höll igång bra i den kalla halländska kvällsluften.

Med knappa tio minuter spelade så fick HIF en frispark från vänster. Även om Uronen slog den rakt på närmsta försvarare så ledde det till ett par farliga chanser för HIF som dock blev undanrensade i sista stund.

Istället var det Falkenberg som tog ledningen i den 13:e minuten. På hörna från höger dök Tobias Karlsson upp och nickade in ledningsmålet vid första stolpen.

Falkenberg gjorde mål på sin första riktiga målchans. HIF hade mer av spelet första kvarten men kunde inte få till det i straffområdet. Efter målet åt sig Falkenberg dock in i matchen och tog över spelet allt mer. HIF fick koncentrera sig mer på att ligga på försvar och försöka kontra. Något man inte gjorde särskilt effektivt första halvtimmen.

Istället var det Falkenberg som behöll det grepp man hade och hade ett antal farliga hörnor som lätt kunde resulterat i mål. 1-0 i halvtid får sägas vara turligt för HIF och man måste se till att ta vara på de få chanser man får.

David Accam byttes efter en knapp timmes spel.

Helsingborg kom ut piggt direkt i inledningen av andra halvlek och fick bland annat en hörna med sig. Men framåtandan höll på att straffa sig när Krafth i inledningen misslyckades med en framstöt och högersidan blev överspelad. Dock avslutade Falkenberg högt över.

Efter en dryg timme kom dock utökningen. På en snabb omställning gick bollen genom straffområdet och landade hos Stefan Rodevåg som väntade ut sin försvarare och sen slog in bollen bakom Pär Hansson.

Farligaste målchansen som HIF fick stod Smárason för efter 67 minuters spel men Martler i målet var snabbt ute och täckte undan avslutet.

Med dryga kvarten kvar gjorde Roar sitt andra byte när han bytte ut en ineffektiv Smárason och satte in Boateng. Strax efter hade Helsingborg en sekvens med chanser där det kunde blivit en utjämning men Falkenbergsförsvaret var kompakt och stod emot.

Med åtta minuter kvar av matchen byttes han in. Killen som många har fokuserat på inför den här matchen. Jordan Larsson kom in för att försöka göra något åt underläget mot pappa Henkes Falkenberg.

Fast med oinspirerat spel är det svårt att lyfta även om man heter Larsson eller Accam. Även om HIF fick upp intensiteten på slutet så var det inte någon större fråga om det var rättvist med hemma vinst eller inte. Det var solklart att Falkenberg var det bästa laget. Det hjälpte inte att Dahlberg var nere och extraknäckte som vänsterback.

Det var inte mycket att hurra över idag. Bränt Gevaliakaffe till fikat och en rejäl plattmatch av HIF. Det enda man kan glädjas över var att det inte delades ut några varningar. .

Startelva: Hansson – Krafth, Larsson, Björkman, Uronen – C. Andersson, E. Andersson (82), Mårtensson, Bojanic (59) – Smárason (74), Dahlberg

Avbytare: Linde, Johansson, Santos, Achinioti-Jönsson, J. Larsson (82), Boateng (74), Accam (59)