Inför derbyt: “2010-talets Skånederbyn”

100420 Fotboll, Allsvenskan, Helsingborg - Malmö FF: Erik Sundin, Helsingborg och Pontus Jansson, Malmö. © Bildbyrån - 63454

Vi kan inte bortse från att det är de Allsvenska serieledarna som kommer till Olympia på söndag. Men vi kan inte heller bortse från det faktum att det är det 114:e Allsvenska mötet lagen emellan. AOH tog en titt i backspegeln på de derby som spelats under 2010-talet

HIF har fem segrar, fyra gånger har derbyt slutat oavgjort och vid sex tillfällen har MFF vunnit. Vilka av 2010-talets Skånederby minns du? AOH hjälper dig att fräscha upp kunskaperna inför söndagens drabbning på Olympia

HIF-MFF 2-1

När? 20 April 2010

Publik: 16 200
Bortalaget fick en drömstart med ett straffmål redan efter tre minuter men sen var det HIF för hela slanten.  Ardian Gashi satte 1-1 i den 9:e minuten och 12 minuter senare bredsidade Marcus Nilsson in matchavgörande 2-1. Matchens lirar var dock Erik Sundin som låg bakom bägge HIF-målen

MFF-HIF 2-0

När? 15 september 2010
Publik: 23 743
Matchen skulle bli avgörande för guldstriden. Dardan Rexhepi blev stor matchhjälte när han först gjorde ett drömmål, och sen spelade fram till 2-0 på övertid. De båda skånelagen var överlägsna denna säsongen och “lillebror” blev Svenska Mästare med två poängs marginal…

MFF-HIF 1-2

När? 19 mars 2011
Publik: 10 362
Inget Allsvenskt möte utan HIF medverkade i egenskap av regerande cupmästare. Marcus Nilsson gav HIF ledningen redan efter två minuter men hemmalaget kvitterade en dryg kvart senare. I den 81:a minuten blev  Jeffrey Aubynn utvisad efter att ha slagit Ardian Gashi i ansiktet. HIFs Erik Sundin avgjorde i slutminuterna när han satte 2-1 från nära håll.

MFF-HIF 0-3

När? 24 maj 2011
Publik: 23 612
Grym inramning på matchens som inleddes i ett rasande tempo. Matchen avbröts dock på grund av publikoroligheter och återupptogs inte igen. Vid tidpunkten för avbrottet hade HIF precis tagit ledningen med 1-0, genom Rachid Bouaouzan.
HIF tilldömdes i efterhand segern med 3-0 då en Malmösupporter tog sig in plan och attackerade HIFs målvakt Pär Hansson. Matchen bröts och HIF tilldömdes segern
I vårderbyt 2011 tilldömdes HIF segern efter att en Malmösupporter sprungit in på planen och knuffat till Pär Hansson (målvakt)
© Bildbyrån

HIF-MFF 2-2

När? 23 juli 2011
Publik: 16 500
En härligt svängig fotbollsmatch i sommarregnet på Olympia. Erik Sundin gjorde 1-0 innan MFF vände genom två snabba mål av Markus Halsti och Dardan Rexhepi. I den 54:e minuten fastställde Rasmus Jönsson slutresultatet till 2-2. Mot slutet blev det dock onödigt spännande då HIFs Alexander Gerndt fick syna det röda kortet i den 80:e minuten

MFF-HIF 3-0

När? 10 maj 2012
Publik: 23 638
En match vi gärna förtränger då Malmö, i princip, körde över bortalaget.  fullständigt pulveriserade HIF. Jimmy Durmaz gjorde 1-0, Ivo Pekalski ökade på till 2-0 och Mathias Ranégie vräkte in 3-0! Detta under bara åtta ynks minuter i första halvlek. Efter det så var det ett rätt mediokert Skånederby som vi fick bevittna

HIF-MFF 1-1

När? 24 september 2012
Publik: 14 191
Trots att HIF kom till spel med anfallsparet David Accam/Nikola Djurdjic så fick man bara med sig ett oavgjort resultat. Dessutom inför “bara” drygt 14000 åskådare!! HIF:s Jere Uronen gav dock hemmalaget ledning på ett distansskott i den 56:e minuten men Wilton Figueiredo kunde, vid en tilltrasslad situation efter en hörna, kvitterade i slutet av matchen.

MFF-HIF 1-1

När? 29 maj 2013
Publik: 23 730
Malmö dominerade första halvlek och den förre HIFaren, Simon Thern, gav hemmalaget ledning när han kyligt placerade in 1-0 i den 36:e minuten. I andra halvlek kom dok HIF ut som ett helt nytt lag och kunde faktiskt snott åt sig segern sett till chanserna. Bortalaget fick dock nöja sig med en poäng efter att Alvaro Santos kvitterat hemmaledningen med kvarten kvar.

HIF-MFF 0-3

När? 25 september 2013
Publik: 16 300
Malmö dominerade från början till slut. Erik Friberg gjorde 1-0 i slutet av första halvlek, Guillermo Molins och Magnus Eriksson ökade på efter paus. Segern innebar att Malmö tog ett stort steg mot titeln den säsongen och HIF checkade tillslut in som femma

MFF-HIF 0-2

När? 1 maj 2014
Publik: 8 540
Hemmapubliken svek då Malmö var storfavoriter till segern i denna semifinal i cupen. HIF ville dock annorlunda och Jere Uronen gjorde 1–0 efter knappa halvtimmen. I “lillebrors” frenetiska jakt på kvittering kontrade vindsnabbe David Accam in det avgörande 2-0 på övertid! Då hade HIF ändå fått spel med en man mindre under de sista 20 minuterna sedan Loret Sadiku blivit utvisad efter två gula kort.  Tyvärr blev Elfsborg för svåra i finalen och HIF fick nöja sig med en finalplats i Svenska Cupen detta året.
HIFs Jere Uronen i kamp med Malmö FFs Anton Tinnerholm (tv) under ett av derbyna i Allsvenskan 2014

HIF-MFF 0-1

När? 8 maj 2014
Publik: 10 950
Åter igen svek Olympiapubliken i ett Skånederby! Knappt 11 000 hade tagit sig till Olympia, vilket innebar den sämsta derbysiffran i allsvenskan sedan 1996. Med facit i hand så gjorde Helsingborgarna kanske rätt i att stanna hemma då de som var där fick se Guillermo Molins sätta matchens enda mål, på straff,  redan efter 18 minuter. Resten av matchen var ingen höjdare. Ungefär som resten av HIFs säsong, det året, som slutade med en nionde plats

MFF-HIF 1-1

När?  21 september 2014
Publik: 20 310
Ettan (Malmö tog guld det året) mot tian innebar att derbyt var allt annat än upplyftande i September 2014. Medan HIF slogs för att undvika bottenstriden så hade Malmö spelat CL några dagar tidigare. Men ett Skånederby är ett Skånederby och då spelar tabellpositioner ingen roll. Markus Rosenberg fick hål på Pär Hansson i den 85:e minuten men ett vilt kämpade HIF kunde omgående kvittera, genom Mikael Dahlberg, och rädda lite av ansiktet den säsongen.

MFF-HIF 3-1

När? 3 maj 2015
Publik: 21 626
HIFs kräftgång fortsatte 2015 men, inte heller, Malmö rosade marknaden detta året. I årets första derby var det dock inget snack om att Malmö låg steget före. Magnus Wolff Eikrem och Jo Inge Berget gjorde varsitt mål innan paus. Robin Simovic skapade lite nerv i matchen när han kvitterade med halvtimmen kvar.  I den 82:a minuten slog dock Eikrem spiken i kistan när han avgjorde med sitt 3-1 mål

HIF-MFF 0-3

När? 30 augusti 2015
Publik: 12 678
Malmö, som dagarna innan säkrat spel i Champions League, var fortfarande höga på ångorna efter play off-segern mot Celtic. HIF inledde dock piggt men efter Jo Inge Bergets ledningsmål, i den 28:e minuten, tog bortalaget över matchen. Felipe Carvalho ökade på med 2-0 i den 42:a och Markus Rosenberg stängde matchen med knappa kvarten kvar

HIF-MFF 2-1

När? 8 maj 2016
Publik: 11 065
HIF, som inlett säsongen svagt, visade ingen som helst respekt i Skånederbyt. Jordan Larsson gjorde 1-0 med en snygg volley efter bara fyra minuter. Malmö hade mycket boll men HIF försvarade sig väl. I den 81:e minuten kom avgörande 2-1 genom Matthew Rusike. Magnus Wolff Eikrem jämnade dock ut siffrorna när han satte 2-1 på övertid.
HIFs Johan Mårtensson och Malmö FFs Jo Inge Berget under det senaste derbyt, lagen emellan, den 25 september 2016 i Malmö.

MFF-HIF 2-0

När? 25 september 2016
Publik: 19 918
Malmö gick för guldet medan HIF slogs för att undvika nedflyttning. Något som verkligen märktes i det senaste derbyt lagen emellan. Malmö tog ledningen i den 22:a minuten genom Anders Christiansen och i ett sista desperat försök att nå en poäng slängde Henrik Larsson, i den 69:e minuten, in både Jesper Lange och Linus Hallenius. Det var dock som förgjort för HIF denna kvällen och på övertid kunde Malmö istället göra 2-0 genom Mattias Svanberg. Hur det gick sen vet vi ju alla. Malmö tog guldet och HIF trillade ner i Superettan.
På söndag är det så dags igen när det 114:e Allsvenska derbyt skall spelas på Olympia. Har du ännu inte införskaffat din biljett så kan du göra det här