Mardrömsveckan avslutades med storförlust

190825 Helsingborgs Alexander Farnerud deppar samtidigt som IFK Norrköpings Kalle Holmberg jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Norrköping och Helsingborg den 25 augusti 2019 i Norrköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / Cop 102

Ett HIF i fritt fall blev överkörda av ett överlägset IFK Norrköping. Tack och lov att veckan är över…

HIF styrde skutan till Östergötland för bortamatch mot AoH:s guldfavoriter IFK Norrköping, efter en vecka full med motgångar både på och utanför planen. Den mörka veckan  inleddes med en snöplig förlust i slutminutera hemma mot IFK Göteborg, och en skada på Markus Holgersson samt en långtidsskada på Andreas Landgren. Så kom beskedet om att målvaktsikonen Pär Hansson tvingades avsluta sin karriär, och därpå följde en förlust som innebar respass ur kvalet till svenska cupen, mot division 1-laget Oskarshamn borta. Som om det inte var nog valde därefter huvudtränaren, vår störste HIF-ikon genom tiderna Henrik Larsson att kliva av sitt uppdrag, efter grova trakasserier på nätet och/eller live. Tyvärr utmärkte sig den lilla klicken fotbolls-marodörer än en gång genom att skada klubben och Henrik Larsson grovt. Men det som inte dödar det härdar, så vi hoppades att alla goda krafter i och runt om HIF, och vi är som väl är i stor majoritet, kunde vända den här negativa spiralen till medvind. För vi vill alla att det går bra vårt rödblåa lag. En seger mot Peking skulle vara ovärderlig för hela organisationen.

I väntan på att HIF-ledningen hittar en ny huvudtränare vikarierar assisterande tränaren Alexander Tengryd på posten. Han tog tidigt ut sin första startelva som bestod av Anders  Lindegaard, Anders Randrup, Markus Holgersson, Andreas Granqvist, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari, Armin Gigovic, Filip Sjöberg, Alexander Farnerud, Max Svensson och Mamudu Moro. Dessutom satt Ibrahim Bance, Daniel Hafsteinsson och Charlie Weberg  på bänken vilket visade att HIF satsade på sina ungdomar före de lite äldre spelarna, ett nödvändigt optimistiskt framtidstänkande.

190825 Helsingborgs Armin Gigovic och IFK Norrköpings Christoffer Nyman under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Norrköping och Helsingborg den 25 augusti 2019 i Norrköping.

Peking var inne i en framgångsrik period med tre segrar och en oavgjord match på de fyra senaste omgångarna, medan HIF hade en oavgjord och tre förluster. Så det var en mycket tuff utmaning för “di röe”. I fjärde minuten såg det ut som om HIF borde ha fått en straff när Farnerud föll över ett Norrköpingsben i straffområdet. De första tio minuterna var jämna spelmässigt, och bägge lagen ägde bollen ungefär lika mycket. I tolfte minuten fällde Randrup Haksabanovic  nära straffområdet till höger och det blev en farlig chans för hemmalaget när frisparken lyftes in framför mål. Peking hade en bra period nu och etablerade några långa anfall på HIF:s planhalva, och det kändes farligt när de lyfte in ett par bollar framför mål, men HIF-försvaret lyckades rensa undan. Filip Sjöberg fick ett gult kort i 17:e minuten efter en hög spark. HIF vårdade bollen väl inom laget när man hade den i sin ägo men lyckades inte hålla den kvar på Norrköpings planhalva några länder stunder. Ganska följdriktigt tog hemmalaget ledningen med 1-0 i 25:e minuten, efter ett fint anfall där Kalle Holmberg distinkt sköt ett otagbart skott nere vid Lindegaards vänstra stolprot, efter ett smörpass från vänster.

Nu var HIF tvungna att gå framåt och  i 28:e minuten fick man sin första hörna som dock blev ofarlig. I 30:e minuten varnades Moro efter fult spel, vilket innebär att han är avstängd mot Östersund. I anfallet efter gjorde Lindegaard en fin räddning på ett vasst skott från Haksabanovic. HIF-målvakten fick göra en ny snygg räddning på ett inlägg från höger i nästa sekvens. Nu tryckte Peking ner HIF djupt och i 35:e minuten var man beredd att skriva in 2-0 för hemmalaget när Christoffer Nyman kom ren i mitten. Men han gjorde det onödigt svårt för sig och brände jätteläget. I 45:e minuten sköt samme Nyman strax utanför nära mål, och en halv minut senare placerade den f d HIF-spelaren Simon Thern snyggt in 2-0 för Norrköping på ett skott vid straffområdesgränsen, helt oattackerad. Än en gång får man konstatera att släkten är värst. Första halvlek avslutades med en rättvis 2-0-ledning för Peking.

190825 Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Norrköping och Helsingborg den 25 augusti 2019 i Norrköping.

Andra halvlek började som den första slutade med ett rejält Norrköpingsövertag, och HIF pressades ner djupt på egen planhalva. Man försökte flytta fram positionerna men blev av med bollen alltför enkelt. Peking kombinerade snyggt med ett fint kantspel med rejäl bredd och ett snabbt och rörligt passningsspel. HIF var tvungna att lyfta upp spelet och i 65:e minuten ersattes Abubakari av Alhaji Gero, som frispelades direkt av Filip Sjöberg, men skottet täcktes av Pekingförsvaret. HIF hade inte haft ett enda avslut på mål på hela matchen. Nu gjorde Norrköping som de ville, de fick rulla runt bollen inom laget ganska ohotade. HIF hade inget presspel alls. I 74:e minuten blev Randrup varnad efter en ful kapning vid en kontring, och i den 78:e minuten gjorde Ibrahim Bance allsvensk debut när han ersatte en trött Alexander Farnerud som hade varit ganska osynlig hela matchen. I nästa anfall gjorde matchens lirare Sead Haksabanovic 3-0 till hemmalaget, efter att han hade fått öppen gata igenom HIF-försvaret. HIF-kollapsen fullbordades i 81:a minuten när Lars Christian Krogh Gerson stänkte in 4-0 på straff efter en tveksam hands. Därefter blev Gigovic varnad och i nästa anfall nickade Rasmus Lauritsen in 5-0 på ett snyggt inlägg. Det sista som hände var att Hafsteinsson ersatte Gigovic i 88:e minuten. Dagens match speglade tyvärr ett HIF i fritt fall.

Matchfakta:

IFK Norrköping-HIF     5-0     (2-0)

Mål Norrköping:          Kalle Holmberg, Simon Thern, Lars Christian Krogh Gerson, Sead Haksabanovic, Rasmus Lauritsen

Varningar HIF:             Mamudu Moro, Filip Sjöberg, Anders Randrup, Armin Gigovic

Byten HIF:                    Abubakari ut, Alhaji Gero in (65), Farnerud ut, Ibrahim Bance in (76), Gigovic ut, Hafsteinsson in (88)