HIFare i Världen – Proffskollen

© Bildbyrån - 28648

Ännu en vecka har passerat och det är åter dags att uppdatera er läsare på hur det går för våra fd HIFare ute i den stora fotbollsvärlden. Till denna veckas HIFare har vi utsett Atiba Hutchinson som blev segerskytt när hans Besiktas slog serieledande Istanbul BB med 2-1 i helgen

AZERBADJZAN

Sabail FK, där Oke Akpoveta spelar, nådde 2-2 mot toppkonkurrenten Neftchi i veckan. Poängen innebär att Sabail ligger kvar på en fin tredjeplats efter just Neftchi. Anfallaren fick starta matchen men byttes ut , vid ställningen 0-1, i den 78:e minuten

I Gabala hittar vi Lalawele Atakora som tog en fin skalp i bortamötet mot Inter Baku. Seger med 2-1 och Lala spelade hela matchen dock utan att noteras för något av målen.

BELGIEN

Jere Uronen och hans Genk tog sin andra raka seger i Jupiler Pro League Play Off. Denna gången var det Club Brugge som slogs tillbaka med 3-1 och Genk behåller därmed serieledningen. Uronen spelade, som vanligt, hela matchen från sin vänsterbacksplats

BRASILIEN

Leandro Castans Vasco Da Gama är i final i Campeonato Carioca. Turneringen, också kallad Campeonato Estadual do Rio de Janeiro, är distriktsmästerskapet för fotboll i delstaten Rio de Janeiro i Brasilien. Det är en av de mest prestigefyllda nationella fotbollsturneringarna i Brasilien och drog igång redan 1906. Man förlorade dock den första matchen, av två, när Flamengo vann med 2-0. Returen går av stapeln den 21 April. Tyvärr har vi ej fått fram uppgifter om Castan spelade eller inte men kommer uppdatera när vi fått klarhet i detta

ESTLAND

Tarmo Neemolo och hans Paide Linnameeskond vann helgens bortamöte, mot Kuressaare med 1-0. Vinsten innebär att laget ligger på en fin tredjeplats efter sex spelade omgångar. Den, numera 37-årige anfallaren spelade i 24 minuter men hann inte göra något större avtryck i matchen.

FINLAND

Hannu Patronen spelar numera i IFK Helsinki som tog emot FC Lahti tidigare i veckan. Det blev en 1-0 förlust även i lagets andra match och vår förre mittback kom in i den 84:e minuten men kunde inte påverka slutresultatet.

Emil Krafth i sin senaste landskamp, mot Norge, i EM-kvalet      Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

FRANKRIKE

Emil Krafth och hans Amiens spelade 0-0 mot bottenkollegan Dijon. Som vanligt fick försvararen förtroendet och spelade hela matchen. För övrigt hans 30:e seriematch denna säsongen. Avståndet till nedflyttningsplatserna är därmed oförändrat (sju poäng) och laget ligger fortfarande på en 17:e plats i Ligue 1

ISLAND

Olafur Skulason och hans Fylkir Reykjavik har inte spelat sedan senaste proffskollen och spelar inte förrän ligan inleds den 27 april

KANADA

Alexander Achinioti Jönsson har flyttat över Atlanten till Kanada och klubben Forge FC. Säsongen drar igång i slutet av april (premiär den 27 April mot York9 FC) och ännu så länge så har det främst handlat om träningsläger (i Dominikanska Republiken) för att svetsa samman det helt nya laget. Detta är ju premiäråret för ligan som, på sikt, hoppas kunna ta upp kampen med MLS i den delen av världen.

KAZAKSTAN

May Mahlangu, som är utlånad till Ordabasy, fick tyvärr inkassera en 2-1 förlust i mötet med FC Astana. Mittfältaren kan dock inte lastas för förlusten då han statt fast på bänken under hela matchen

NORGE

Matthew Rusike spelar numera i Stabaek. Eller, spelar och spelar, anfallaren är skadad och var därför inte med i segermatchen (3-1) mot Rosenborg i helgen. Segern innebar att laget tog sig upp på en tionde plats efter tre omgångar.

Molde, med Andreas Linde i målet, fick se sig besegrade (3-2) av Bodö/Glimt efter två raka utan förlust. Den förre HIFaren är ju odiskutabel etta mellan stolparna och sitter på ett kontrakt som löper ut efter säsongen

I Lilleström, som HIF bla mötte på försäsongen, hittar vi Arnor Smarason. Islänningen verkar få vänta på årets seriedebut då han fortfarande inte fått någon speltid efter problem med ett överbelastat knä. I helgen åkte laget på en 1-0-förlust, mot Sarpsborg 08, vilket kanske kan ge den förre HIFaren chansen i nästa omgång?

POLEN

Frederik Helstrups Arka Gdynia spelade 1-1 mot Miedz Legnica och ligger kvar på sin 13:e plats i den Polska ligan. Helstrup spelade fulla 90 minuter i den något ovana rollen som defensiv mittfältare.

Frederik Helstrup återfinns numera i den polska ligan och Arka Gdynia      Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

SCHWEIZ

Alexander Gerndt och hans Lugano spelade 1-1, mot FC Sion, och behåller sin 8:e plats i ligan. Den förre HIFaren, som vanligtvis spelar på topp, fick agera offensiv mittfältare under hela matchen. Det blev inget mål för Gerndt den här gången men väl ett gult kort i den 67:e minuten

SYDAFRIKA

Edwin Gyimahs Bidvest ligger fortsatt på en tredje plats i Sydafrikanska ligan efter 1-0 mot Chippa United. Mittfältaren står dock fortsatt utanför truppen och totalt har det bara blivit tre framträdande, för Gyimah, den här säsongen. Det mesta tyder nog på att den förre HIFaren gjort sitt i klubben.

Suprise Ralani som, mer eller mindre, är ordinarie i Cape Town City FC fick se sin match, mot Bloem Celtic, inställd och har därmed inte spelat under den senaste veckan. Klubben ligger dock på en femte plats trots förlusten i senaste matchen

TURKIET

Atiba Hutchinson blev segerskytt när hans Besiktas slog serieledande Istanbul BB med 2-1 i helgen. En extremt viktig seger för Besiktas som jagar andraplacerade Galatasaray i jakten på en kvalplats till Champions League. I dagsläget skiljer det tre poäng mellan lagen då det återstår sex omgångar. Något som bäddar för ett intressant möte, den 5 Maj, då lagen möts i en match som kan bli helt avgörande för säsongsutvecklingen.

Loret Sadikus och Abdul Khalilis Kasimpasa åkte på en 1-0 förlust, mot Antalyaspor, i söndags. Detta trots att motståndarna spelade med en man mindre under hela andra halvlek. Sadiku, som spelade hela matchen, drog på sig ett gult kort i den 93:e minuten medan Abbe Khalili stod utanför truppen denna gången.

TYSKLAND

Alfred Finnbogason, som är tillbaka efter en skadeperiod, fick starta sin fjärde raka match för sitt Augsburg. Även om islänningen gick mållös av planen så fick han 83 minuter, innanför västen, och var bidragande till att laget kunde vinna bortamötet, mot topplaget Eintracht Frankfurt, med 3-1. Segern gjorde att Augsburg klev upp till något säkrare mark och parkerar, just nu, på en 14 placering i Bundesligan

Vi stannar kvar i Tyskland men tar steget ner till andradivisionen där vi hittar Victor Palsson och hans Darmstadt som, i helgen tog en viktig 1-0 seger, på bortaplan, mot FC Magdeburg. Palsson spelade hela matchen, från sin defensiva mittfältsposition, med den bravur att man gav honom en plats i ligans “Team Of The Week”. Segern innebar att Darmstadt nu ligger på en 12:e plats med enbart en förlust på de fem senaste matcherna.

I andradivisionen håller även Joseph Baffo till. MSV Duisburg är hans klubbadress och där har man det fortsatt riktigt tungt. I helgen åkte man på en storförlust (4-0) mot Paderborn och laget är fast förankrat längst ner i tabellen. Trots att laget släppt in hela 12 mål, på de tre senaste matcherna, så verkar Baffo inte få något större förtroende från tränaren. Mot Paderborn fanns han med på bänken men fick stanna där under hela matchen.

Bayerns U19 krossade Heidenheim i Tyska U19 Bundesliga med hela 5-1. Alex Timossi Andersson, som gjorde mål senast, fanns dock inte med i truppen denna gången. Laget ligger dock på en fortsatt tredjeplats efter suveräna Stuttgart och Mainz 05

USA

Efter fyra raka matcher, utan förlust, så åkte Alejandro Bedoyas, och David Accams, Philadephia på pumpen mot LA Galaxy. Zlatan stod för båda målen och Bedoya, som är kapten på Union, spelade hela matchen medan Accam fick stanna kvar på bänken denna gången. I Galaxy kom Ema Boateng in i den 75:e minuten medan Jörgen Skjelvik spelade hela matchen. Los Angeles toppar sin division medan Philadelphia ligger på en femte plats i den Östra Konferensen. Vi noterar dessutom att just Skjelvik faktiskt blev uttagen i Team Of The Week

VIETNAM

Monday Samuel har, något oväntat, hamnat i vietnamesiska Thanh Hoa. I helgen förlorade man (1-0) mot Song Lam Nghe An och skulle ni ha tid över så finns nu möjligheten att “njuta” av ett fem minuter långt referat från matchen.

ÖSTERRIKE

Roman Kienast och hans Wiener Neustadt nådde 0-0 i hemmamötet mot serieledande WSG Wattens. För den förre HIFaren så var det dock den tredje raka matchen utanför truppen. Då Kienast sitter på ett utgående kontrakt (Juni 2019) så finns det väl en viss risk att det lutar åt klubbyte alt att den 20 år långa karriären börjar gå åt sitt slut för 35-åringen

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!