HIFare i EM: Två gamla HIF:are inblandade när Sverige vann gruppen

Emil Krafth Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

I Sveriges tredje EM-match förblev laguppställningen oförändrad till stor del. I och med det startade Marcus Danielson, som var i HIF kort för lite mer än tio år sedan, återigen för de gulblå när man tog sig an Polen i jakten på gruppsegern. Även Emil Krafth fick speltid av Janne Andersson.

Matchen inleddes med ett kvickt mål för Sverige, genom Emil Forsberg, vilket gav de gulblå ett bra utgångsläge redan från början. Efter detta kunde man skapa ytterligare ett par chanser i den första halvleken, men totalt sett var det Polen som var spelförande. Inte så konstigt med tanke på att polackerna behövde vinst för att kunna gå vidare från gruppen.

Andra halvlek inleddes starkt av Polen, men ändå var det Sverige som utökade sin ledning drygt femton minuter in i andra halvleken. Det var Emil Forsberg som återigen höll sig framme, på mycket fint förarbete av nyligen inbytte Dejan Kulusevski. Polen kunde dock reducera tätt inpå genom Robert Lewandowski. Kort därpå byttes Emil Krafth in för att ersätta Mikael Lustig som högerback.

Sverige kunde dock inte hålla ut, utan i den 84:e minuten kom 2-2-målet efter en markeringsmiss av Marcus Danielson och generellt dålig kommunikation av hela det svenska försvaret. 2-2 skulle innebära en andraplats och åttondelsfinal mot Kroatien för Sverige, då Spanien ledde med hela 5-0 över Slovakien. Som tur var lyckades Sverige klämma dit ännu ett mål, då inbytte Viktor Claesson i matchens 93:e minut sköt in 3-2 efter ännu en assist av Dejan Kulusevski. Efter det kunde Sverige hålla ut mot ett uppgivet Polen och därmed säkra gruppsegern.

Åttondelsfinalen spelas på Hampden Park i Glasgow den 29 juni, när Sverige möter Ukraina.