HIFare i EM: Danielson utvisad när Sverige föll

210529 Marcus Danielson of Sweden during the international friendly football match between Sweden and Finland on May 29, 2021 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / MT0180

Under tisdagskvällen avslutades åttondelsfinalerna av EM-slutspelet, och det var Sverige som var sist ut när man mötte Ukraina på Hampden Park i Glasgow. Marcus Danielson, som tillhörde HIF för tiotalet år sedan, startade för Sverige medan Emil Krafth blev inbytt.

Det var en match som böljade ordentligt. Ukraina spelade mest på kontringar och tog genom en sådan också ledningen efter 27 minuter, varpå Sverige svarade med ett ganska ordentligt spelövertag under resten av den första halvleken. Kvitteringen kom så småningom också genom Emil Forsberg, som höll sig framme precis innan paus.

Andra halvleken fortsatte på ett liknande sett med ett par vassa chanser för båda lagen. Det var Sverige som kom närmast, men i slutändan räckte det inte till för att avgöra matchen under ordinarie tid. Krafth blev sent under den andra halvleken inbytt mot Mikael Lustig, när man laddade för förlängning. Ytterbacken gjorde dock inget märkbart intryck i matchen.

210629 Emil Krafth of Sweden during the UEFA Euro 2020 Football Championship round of 16 match between Sweden and Ukraina on June 29, 2021 in Glasgow.

Förlängning väntade. Två gånger femton minuter, innan en potentiell straffläggning, som inleddes på sämsta tänkbara sätt för Sverige. Efter ett visst ukrainskt övertag blev Marcus Danielson utvisad efter en våldsam satsning på Ukrainas Viktor Tsygankov, som fick lämna planen med skada. Efter detta var det över 20 minuter av fullständig ukrainsk dominans. Det såg ut att gå mot straffar, men under matchens absolut sista minuter dök Artem Dovbyk upp och nickade in 2-1 till Ukraina. Det innebar slutet för det svenska landslagets EM-äventyr för denna gången.