HIF-Värnamo 3-0

Rasmus Jönsson blev tvåmålsskytt i förra mötet med OB Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

Det blev, som väntat, en enkel seger för HIF när Värnamo kom på besök

HIF spelade sin sista träningsmatch innan genrepet mot FC Köpenhamn på torsdag, mot division 1-laget, fjolårets superettanlag IFK Värnamo på Strövelstorps IP, i eftermiddag. “Di röe” kom hem laddade efter ett inspirerande  träningsläger på Mallorca där sammanhållningen i truppen har stärkts, och där nyförvärven David Boysen, Noel Mbo och Kundai Benyu har slussats in i laget på allvar.

I dagens match stog Kalle Joelsson i mål, Markus Holgersson och Andreas Granqvist startade tillsammans i mittförsvaret, ytterbackar var Adam Eriksson och Anders Randrup, Muhammed Abubukari och Alexander Farnerud spelade defensiva mittfältare, David Boysen, Rasmus Jönsson och Wandersson på det offensiva mittfältet och Andri Bjarnason på topp. Det kändes som att P-O Ljung nu börjar vässa en tänkt startelva inför den allsvenska premiären mot IFK Norrköping på Olympia den 31/3, även om flera kompetenta spelare satt på bänken. Men det är spännande med en bra konkurrenssituation på många positioner.

För första gången i år spelade HIF på gräs i Sverige, på ett blåsigt Strövelstorps IP. Matchen inleddes väldigt avvaktande i vinden. HIF slog några långbollar på Boysen till höger, men bollen försvann oftast i vinden. Spelet böljade fram och tillbaka de första tjugo minuterna, utan att HIF lyckades skapa något organiserat passningsspel. Wandersson och Boysen hade några halvchanser men avslutade svagt med enkla skott för målvakten. Värnamo var snabba i sina omställningar, man höll bollen i marken och löpte bra på djupet. De kunde likväl tagit ledningen ett par gånger när Joelsson och HIF:s mittförsvar schabblade. Efter tjugo minuter började HIF rulla bollen på marken och lyckades etablera ett fungerande passningsspel på vänsterkanten med Adam Eriksson och Wandersson, och till höger med Farnerud, Randrup, och Boysen. Andra halvan av första halvlek blev HIF-spelet bättre. Bjarnason gjorde en fin aktion i 35:e minuten och avslutade med ett bra skott som målvakten räddade. I 37:e minuten ryckte sig Adam Eriksson loss till vänster och hittade Rasmus Jönsson med ett inlägg. Rasmus sköt strax utanför. Som helhet spelade HIF väl avvaktande under första halvlek mot ett Värnamo som tog för sig och skapade många fina anfall.

HIFs  Wanderson do Carmo jublar efter 3-0 på straff under träningsmatchen mellan Helsingborg och Värnamo.

HIF inledde andra halvlek i ett mycket högt tempo. Nu höll man bollen i marken och etablerade ett rappt och snabbt passningsspel från start. Charlie Weberg hade ersatt Andreas Granquist i paus, eftersom Granen ska på landslagssamling. Rasmus Jönsson som hade varit ganska osynlig i första halvlek var nu på ett strålande spelhumör. Han briljerade med teknik, passningar och djupledslöpningar, och redan i 48:e matchminuten gjorde han 1-0 till HIF. Fem minuter senare gjorde han sitt andra mål för dagen på nick, efter ett fint vänsteranfall. Så i 58:e matchminuten satte Wandersson kyligt 3-0 på straff efter att en försvarare tagit med handen i straffområdet. En kvart in i andra halvlek kom Benyui, Landgren, Moro och Max Svensson in. Andreas Landgren och Moro skapade många fina högeranfall under resten av matchen. Nu tryckte HIF tillbaka Värnamo som knappt kom över mitten. Det var ett helt annat HIF som nu etablerade ett snabbt passningsspel i marken, med ett högt presspel. Skånes stolthet skapade många vassa målchanser och var nära att göra fler mål. I 70:e matchminuten kom Mbo och Johan Persson in. Mbo visade tendenser till att han kan bli en spännande joker i HIF i år. Han är stor, snabb och rörlig. Värnamo höll på att göra mål på sin enda målchans i andra halvlek när HIF-försvaret schabblade i 85:e minuten.

Vad man kan ta med sig från den här matchen är att HIF måste få igång sitt fina rörliga passningsspel från start. Man har starka vapen i sitt fina kantspel när ytterbackarna går med upp i anfallet. Sen är det jätteviktigt att skapa ytor för Rasmus Jönsson som kan snurra upp många allsvenska försvar med rätt understöd. Detta var en match med två ansikten, en svag fantasilös första halvlek och en mycket bra andra halvlek med välorganiserat passningsspel och presspel, och en vass fantasifull offensiv som kunde inneburit ännu fler mål. Samt att HIF seglade vidare på sin förlustfria resa under försäsongen.