HIF-Värnamo 1-2

I går kväll spelade Falkenberg och Trelleborg oavgjort och HIF har använt ytterligare ett av sina nio liv. Den delade potten innebar nämligen att HIF ”bara” behövde slå tillbaka Värnamo, på hemmaplan, för att på allvar ge sig in i leken om en Allsvensk kvalplats.

Tre ynka poäng med tre omgångar kvar! Där hade ni betet som hägrade i horisonten för ett HIF på jakt efter sin åttonde hemmaseger för säsongen. Man fick dock göra det utan lagets främsta målskytt (Oke Akpoveta) som väntar på operation av ett knä. Däremot var mittfältschefen, Johan Persson, redo för spel igen. Dessutom valde Alex Timossi Andersson att stanna hemma från landslagsturneringen på Cypern vilket innebar att han startade på mittfältet. Starta fick även, lånet från Kalmar, Lumala Abdu, – denna gången som anfallare.

HIF startade piggt och redan i 5:e minuten hade man en farlig frispark som Bojanic tyvärr satte rakt i muren. Men det skulle snart komma mer. I den 12:e minuten drog Surprise upp ett eget anfall och, efter några väggspel med lagkamraterna, satte mittfältaren själv 1-0 i målvaktens bortre hörn.

Tyvärr fick HIF bara behålla ledningen i tre minuter innan Pär Cederqvist, helt ohotad, kunde knoppa in 1-1 på ett alldeles för enkelt sätt. Detta på Värnamos blott andra anfall i matchen.

Dessutom låg 1-2 i luften minuten senare men skottet strök strax utanför Pär Hanssons stolpe.

Resten av halvleken tillhörde en av de mer intetsägande denna säsongen och om HIF var sugna på att knappa in på Trelleborg så märktes det inte. Oinspirerat, taffligt och tempofattigt med mängder av felpass. Och då har vi inte ens berört hemmalagets omställningar…eller ja…ni fattar!

Andra halvlek började, precis som första, hyfsat piggt och Surprise friläge, i den 51:a minuten, borde resulterat i ett ledningsmål. En ypperlig räddning av målvakten innebar dock att målet uteblev.

Växelspelet mellan Timossi och Bojanic var också imponerande men resultatlöst.

I ett försök att råda bot på måltorkan så kom Micke Dahlberg in med halvtimmen kvar. Och plötsligt vaknade HIFs offensiv till liv och det skapades en del enkla chanser framåt. Det kändes som att hemmalaget gled igenom Värnamoförsvaret allt lättare ju längre matchen led. Då kom kallduschen…

På en Värnamo hörna, i den 70:e minuten, lyckades Alves peta in bollen mellan benen på Hansson och 1-2 var ett faktum. Hemmalaget var i brygga och säsongen, i det närmsta, över. Att ta in sex poäng, av nio möjliga, är omöjligt för ett HIF av modell 2018.

I ren desperation så fick Bojanic lämna plats för Monday Samuel i den 76:e minuten. Med fyra minuter kvar kunde bytet visat sig vara lyckat när Samuel drog ett stenhårt skott i ribbans underkant. Dahlberg var framme och försökte nicka in returen men för löst. HIF pressen var nu total i jakten på en kvittering.

Närmre än så kom inte hemmalaget och nu är chansen till kvalspel mikroskopisk. Å andra sidan har ju ett lag, som i säsongens kanske viktigaste match, inte förmår att vinna mot Värnamo hemma knappast något i Allsvenskan att göra…

HIF – Värnamo  1-2 (1-1) Superettan

Mål: 1-0 Surprise Ralani (12 min) 1-1 Cederqvist (16 min) 1-2 Alves (70 min)

HIF: Hansson – Landgren, Larsson, Johansson, Eriksson – Gyimah, Persson, Bojanic, Timossi Andersson, Surprise – Abdu

Byte: Dahlberg IN – Gyimah UT (58 min) Svensson IN – Abdu UT (64 min) Samuel IN – Bojanic UT (76 min)