HIF vann skånederbyt mot Landskrona BOIS, med 2-1 efter en urstark laginsats

210810 Landskronas Filip Ottosson och Helsingborgs Wilhelm Loeper under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Landskrona den 10 augusti 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0089

HIF vann det livsviktiga skånederbyt mot närmaste grannen och toppkonkurrenten Landskrona BOIS med 2-1, efter en coachseger och en lagseger i en fantastisk kämpamatch.

Visst var det en match i superettan, om än ett toppmöte mellan två nykomlingar, den ena underifrån, och den andra uppifrån, men det var historiska vingslag som svepte in över Olympia i kväll. Skånederbyn mellan HIF och Landskrona BOIS kommer alltid att vara så mycket mer än vanliga matcher, de är kamper om kungatroner, eller kamper om regeringsmakten för oss republikaner. De handlar om att visa vilket lag som äger makten i Skåne, eller åtminstone i nordvästra Skåne.

HIF hade dels pressen på sig att bevisa att man vill regera fotbollskartan i regionen, men framförallt att man var tvungna att ta tre poäng för att inte ge BOIS ett försprång på sju poäng i racet om uppflyttning till allsvenskan. Nu eller aldrig hade man chansen att bevisa att laget hade mental styrka att vinna under press. För det är där vi alltid landar när det gäller HIF.          Laget har  ett spelarmaterial som ska kunna vinna de flesta matcher i den här serien, men grundfrågan som vi ständigt påminns om är, om man har den psykologiska kompetensen, om man väljer lösningar eller låsningar.

200615 Helsingborgs Casper Widell under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg.

I kvällens startelva spelade Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Casper Widell, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Adam Kaied, Wilhelm Loeper, Anthony van den Hurk och Rasmus Karjalainen. Avbytare var Viktor Lundberg, Vladislav Kreida, Assad al Hamlawi, Dennis Olsson, Nils Hellman, Kalle Joelsson och Benjamin Aqcuah. Den 18-årige U 17-landslagsmannen Casper Widell, fick förtroendet att utgöra mittlås i försvaret vid sidan av Charlie Weberg, när Ravy Tsouka var avstängd. Många spelare tar chansen när de ställs inför optimalt tuffa utmaningar, och Widell har mycket rutin för sin unga ålder. Med Kaied och Loeper som wingplayers borde HIF få speed i omställningarna och ett snabbt tekniskt kantspel. Sen måste Rasmus och Brandur pressa högt på de snabba BOIS-anfallarna som ofta går i djupled. Ansvaret att skapa vassa avslut låg i första hand på Karjalainen och van den Hurk.

HIF inledde matchen optimistiskt och anföll med ett par inlägg från höger. Det farligaste var i femte minuten när Karjalainen förlängde ett inlägg med en nick som BOIS-målvakten räddade. BOIS visade upp ett fint passningsspel, men spelet förlades mest på mittplanen av bägge lagen. HIF spelade bra med hög press i inledningen, man vann mycket boll och störde BOIS i deras speluppbyggnad. De första femton minuterna var HIF det bättre laget, alla låg rätt i sina positioner, och återigen var Loeper dominant. Rasmus Jönsson skapade ett fint anfall i den 15:e minuten när han drev upp bollen och passade Karjalainen som fick till ett bra skott som touchades till en hörna.

Inte helt oväntat tog HIF ledningen i den 18:e minuten på ett mycket vackert anfall, och det var så klart matchens kung så långt Wilhelm Loeper, som sprang sig fri i högerytterposition, och serverade Adam Kaied en precis passning som han säkert tryckte in i mål. Därefter fortsatte HIF att trycka ner BOIS i eget målområde, och skapade ett par vassa chanser direkt efter ledningsmålet. BOIS kontrade i den 23:e minuten och Bödvarsson blev varnad när han kapade en anfallare strax utanför straffområdet. Frisparken sköts högt över. Det var många som stack ut i HIF så långt i matchen, Weberg, Landgren, Jönsson, Karjalainen, Kaied och Loeper gjorde det mesta rätt, men framförallt var det laginsatsen som skulle lyftas fram. Äntligen såg vi det vi har längtat efter så länge, ett harmoniskt lag som kuggade i varandra hela vägen.

210810 Helsingborgs Brandur Hendriksson Olsen i bråk med Landskronas Sumar Almadjed , målvakt Amr Kaddoura och Andreas Murbeck under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Landskrona den 10 augusti 2021 i Helsingborg.

Därför kom BOIS kvittering till 1-1 som en kalldusch. Det kändes helt onödigt när HIF dominerade matchen helt. Kevin Jensen slet sig loss centralt i ett av få BOIS-anfall och placerade in bollen till höger om Lindegaard. Därefter blev Rasmus Karjalainen och van den Hurk varnade i en situation där det var bråk på BOIS planhalva. HIF gjorde årets främsta insats i den första halvleken och var klart bättre. BOIS kom fram i ett par kontringar, och dessvärre lyckades man kvittera HIF:s 1-0 ledning.

HIF öppnade även andra halvlek med att pressa BOIS högt på deras planhalva, och visade upp ett snabbt rörligt anfallsspel.  Nu var det främst van den Hurk och Kaied som hittade varandra med ett fint kortpassningsspel. Brandur sköt ett tungt skott strax över i den 48:e minuten. HIF var nära 2-1 vid ett par tillfällen. Karjalainen var först en tå från att stöta in bollen i en rörig situation framför mål. I nästa anfall nickade han strax över på ett inlägg. Han hade också gjort en riktigt stark insats idag.

BOIS var farliga i sina omställningar, och i den 64:e minuten var Kevin Jensen nära att göra sitt andra mål för dagen, men den här gången räddade Lindegaard. BOIS gjorde ett dubbelbyte i den 66:e minuten när Eric Pärsson och Melker Heier kom in.     Ur ingenting återtog HIF ledningen med 2-1 i den 70:e minuten, efter en gigantisk målvaktstavla av Amr Kaddoura i BOIS-målet. Han släppte helt ohotad in en frispark från 35 meter av Brandur Hendriksson mellan benen. Det tackade HIF:arna för.

I nästa anfall gjorde HIF ett dubbelbyte när Acquah och Al Hamlawi ersatte Karjalainen och Loeper som båda hade sprungit konstant över stora ytor, och gjort mycket bra insatser. I den 80:e minuten ersattes målskytten Brandur Hendriksson av Vladislav Kreida. HIF höll spelet väl uppe, och fortsatte med sin höga press och sitt man mot man-spel. Casper Widell nickade strax utanför på en hörna i den 85:e minuten. I den 87:e minuten ersattes den outtröttlige målskytten för dagen, Adam Kaied av Viktor Lundberg.

HIF visade upp  moral, vinnarskallar,  kamp, hunger, spelförståelse och framförallt en fantastisk laginsats när det gällde som mest och vann skånederbyt rättvist med 2- 1 mot BOIS. Det här spelet vill vi se året ut, då bär det till allsvenskan. Inför 4500 personer i publiken gjorde HIF årets bästa match. Det här var en coachseger och en lagseger.