HIF vann med 3-0 mot ett nyväckt Akropolis borta utan att imponera

210814 Helsingborgs Charlie Weberg (mitten) jublar med lagkamrater efter att han gjort 0-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Akropolis och Helsingborg den 14 augusti 2021 i Stockholm. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0025

HIF  vann med 3-0 mot ett Akropolis som vaknat upp efter en ganska tam insats

Den centrala frågan inför dagens bortamatch mot Akropolis, var om HIF kunde bygga vidare på den positiva känslan från segern mot BOIS i tisdags kväll. I derbyt visade laget upp en kampvilja och en spelide som var det bästa man presterat under en hel match så här långt under året. Givetvs finns det ännu mer att förbättra, men det som kändes bra var att man hade färre dippar än i tidigare matcher, och att man visade upp en stark förmåga att återta initiativet, när man tappade det.

I dagens startelva spelade Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Charlie Weberg, Ravy Tsouka, Bödvar Bödvarsson, Rasmus Jönsson, Brandur Hendriksson, Wilhelm Loeper, Adam Kaied, Anthony van den Hurk och Rasmus Karjalainen. Akropolis dominerade matchinledningen, och det dröjde till den femte minuten innan HIF kom över mitten. HIF-spelet såg oorganiserat ut. Man hade långt mellan lagdelarna och låg för långt ifrån sina motståndare. Efter en kvart började HIF flytta fram positionerna och öka bolltempot något, dock utan att få till några längre anfall. Man fick ett par hörnor som inte hittade rätt adress, förutom i den 17:e minuten när Charlie Weberg störtade fram på en högerhörna från Loeper, och snyggt stötte in ledningsmålet till 1-0 för HIF.

Efter målet kom HIF högre upp i banan en period, och passningsspelet blev också klart bättre. Dock var presspelet sämre än mot BOIS senast, och Akropolis tilläts ha väldigt mycket boll. Det vitklädda Stockholmslaget stack upp i flera anfall där man var ytterst nära att komma fram till riktigt vassa avslut. Matchbilden pendlade åt bägge hållen, utan att något av lagen skapade några riktigt vassa målchanser. Rasmus Jönsson fick ett hyfsat skottläge centralt i den 37:e minuten, men sköt rakt på John Alvbåge i Akropolis mål. Det var ett tamare HIF idag än i derbyt senast. Det saknades en del tempo och rörlighet  i omställningsspelet. Men man ledde med uddamålet efter första halvleken.

210814 Akropolis Erik Figueroa och Helsingborgs Wilhelm Loeper under fotbollsmatchen i Superettan mellan Akropolis och Helsingborg den 14 augusti 2021 i Stockholm.

I inledningen av andra halvlek rev Tsouka ner Daniel Larsson när han var på väg igenom, och Akropolisspelarna ropade på frilägesutvisning, men HIF:s mittback kom undan med gult kort. På den efterföljande frisparken var det ytterst nära en kvittering, men Lindegaard räddade, och hans retur stöttes ut över kortlinjen. HIF fick inte igång något fungerande passningsspel, utan återigen var det Akropolis som hade mest boll. Ur ingenting skapade HIF så  ett anfall i den 54:e minuten, där man utökade ledningen genom Rasmus Jönsson som kyligt placerade in bollen vid stolproten, efter ett läckert pass från van den Hurk. Fem minuter senare var Rasmus nära att bli tvåmålsskytt, men fastnade på målvakten i ett bra läge framför mål. Trots ledning med 2-0 kunde man kräva mycket mer av spelare som Karjalainen, Hendriksson, Kaied och van den Hurk. Dessa var osynliga i långa perioder av matchen. Loeper sprang, utmanade och skapade chanser som vanligt, och Rasmus gjorde sitt jobb i djupled defensivt och offensivt. Försvaret var bra utan att glänsa, det verkade förvirrat emellanåt.

I den 70:e minuten gjorde HIF ett dubbelbyte när Karjalainen och Loeper ersattes av Al Hamlawi och Acquah. De närmaste minuterna var det väldigt nära reducering ett par gånger, när Akropolis lyfte upp spelet och tryckte på. Som tur var för HIF saknade man skärpan i avslutningsfasen. I den 76:e minuten ersatte Viktor Lundberg Adam Kaied. Lundberg hade bara varit på planen i knappt två minuter när han kunde göra 3-0 till HIF efter en jättefin passning från Al Hamlawi. I nästa anfall hade Akropolis en boll i stolpen. Acqauh fick ett gult kort och är avstängd i nästa match. Sen ersatte Widell och Kreida, Tsouka och Hendriksson. Det hände inte mycket mer utan HIF kunde bärga en viktig 3-0-seger i Stockholm.