HIF vände underläge 0-2 till 2-2 mot Västerås i serieavslutningen

211127 Helsingborgs Assad Al Hamlawi och Västerås Dusan Jajic under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Västerås SK den 27 november 2021 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0344

HIF vände underläge 0-2 till 2-2 mot Västerås i sista seriematchen, och säkrade allsvenskt kvalspel.

Den enda frågan inför serieavslutningen mot Västerås på Olympia, var om HIF kunde visa tillräcklig moral och ta den pinne som säkrade kvalspel till allsvenskan. I startelvan spelade Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Casper Widell, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Benjamin Acquah, Adam Kaied, Dennis Olsson, Wilhelm Loeper och Anthony van den Hurk.

Lagen kände på varandra i matchinledningen, utan att  Dennis Olsson passade in centralt på Loeper i den femte minuten, men Västeråsmålvakten kunde precis avvärja. I stället kunde bortalaget ta ledningen när den tekniske anfallaren Taha Ali snurrade upp HIF-försvaret, och sköt ett inte alltför märkvärdigt skott som Lindegaard fumlade in med fötterna. Det målet hamnar på kontot för målvaktstavlor. Efter målet lyfte HIF upp spelet, och fick tryck på Västerås. Dennis Olsson sköt en halv meter utanför stolpen i den elfte minuten.

Trots att HIF borde kämpa som furier för att tokdominera den här viktiga matchen, så låg man för långt ifrån sina motståndare, var för veka i presspelet, och slarvade mycket i passningsspelet när man väl hade bollen. Det här HIF-spelet skrämmer inga eventuella allsvenska kvalmotståndare. I den 24:e minuten var Lindegaard nära att bjuda på ännu ett mål för Västerås, när han tog för lång tid på sig vid en utspark, och sköt rakt på en helt ren motståndare. I stället var det Västerås som kombinerade snyggt i sitt anfallsspel, och följdriktigt gjorde 2-0 genom Erik Björndahl i den 28:e minuten snyggt frispelad av 1-0-målskytten Ali. Markeringen i HIF-försvaret lyste helt med sin frånvaro. I det här läget är det ingen mening att gråta eller råskälla över HIF-spelet. Det är bara att konstatera att laget inte är bättre än så här.

211127 Västerås Simon Gefvert och Helsingborgs Dennis Olsson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Västerås SK den 27 november 2021 i Helsingborg.

Även om van den Hurk sköt i stolpen i den 37:e minuten var den här HIF-insatsen karaktäristisk för hela spelåret. Man stog inte upp, hittade inget eget spel, slarvade mycket och joggade runt på planen utan att riktigt veta vad man gjorde. En frustrerad Hendriksson kapade Ali i Västerås och blev varnad i den 40:e minuten. Västerås skapade ett par vassa chanser och var närmare 3-0, än HIF var en reducering. Brandur drog på en kanon i den 45:e minuten som Västeråsmålvakten tippade i ribban. Västerås ledde rättvist med 2-0 i paus mot ett förvirrat HIF, som hade varit tydliga med att man skulle gå för vinst idag, innan matchen.

Lennartsson gjorde ett par byten i paus, när Kalle Joelsson, Vladislav Kreida, Viktor Blixt och Assad al Hamlawi kom in i stället för Lindegaard, Landgren, Olsson och Acquah. HIF dominerade också spelet i inledningen av den andra halvleken och nästan allt spel förekom på Västerås planhalva den första kvarten, men man kom inte närmare än till ett par halvchanser. Västerås var hela tiden farliga i sina omställningar när matchens lirare Taha Ali, med ett mål och en assist så långt, sysselsatte HIF-försvaret för fullt på egen hand.Viktor Lundberg ersatte en skadad Kaied.

HIF-pressen gav resultat till slut när Weberg tryckte in en reducering i den 75:e minuten, när bollen landade på hans vänsterfot efter flipperspel i Västeråsboxen. Kreida blev varnad i den 80:e minuten efter protester. HIF fortsatte trycka på med allt vad man hade, och i den 82:a minuten sköt Kreida ett tungt skott som målvakten precis klarade. Men i nästa anfall fick HIF en tveksam straff som van den Hurk kyligt placerade in. HIF hade rest sig och hämtat in 0-2 till 2-2. Kvitteringen kom samtidigt som Norrby tog ledningen i Värnamo, så nu var HIF tvungna att hålla det oavgjorda resultat eller göra 3-2, för att inte missa kvalplatsen. Nu var det maximal dramatik.

HIF fortsatte att pressa högt och vinna mycket boll. I den 88:e minuten revs van den Hurk ner när han var på väg igenom.    Efter 2-2 på Olympia får HIF ställa om och ladda för allsvenskt kval. Då gäller helt andra förutsättningar, men så länge chansen finns till uppflyttning måste vi tänka positivt. Bägge lagen firade stort efter matchen på Olympia, då HIF säkrade allsvenskt kval, och Västerås säkrade nytt kontrakt i superettan.