David Accam lovar att snurra bort MFF:are även under vårsäsongen. Foto: Bjarki Tordarson

Malmö FF – Helsingborgs IF

0-2(0-1)

Publik: 8540

Swedbankstadion, Malmö

Semifinal i Svenska Cupen och HIF hade pressen på sig för att fortfarande ha chansen till Europaspel under innevarande säsong. Roar satte Lindström och Christoffer Andersson på bänken från start och valde en 4-1-4-1 uppställning som senare halvan mot Mjällby i söndags.

Kapten Hansson höll nollan!

Malmö startade mest offensivt som väntat och efter fyra minuters spel drar Krafth ner en Malmöspelare precis på kanten till straffområdet vilket ledde till en hörna som så när resulterade. Pär Hansson boxade ut hörnan och bollen hamnade hos Emil Forsberg som drog till på halvvolley men HIF räddades av stolpen.

Efter 10 minuter blev Emil Krafth varnad när han i en uppspelsfas för Malmö halkar och en malmöspelare faller över honom.

Calle Johansson var en gigant i backlinjen.

Malmös press lugnade sig efter den inledande kvarten och HIF jämnade ut spelet betydligt och kunde komma fram och hota, bland annat hade Smárason ett farligt skott som gick strax över.

Matchens första mål kom i den 27: e minuten. Efter en kort frispark får Khalili bollen, han ska slå ett inlägg men slår den rakt på Albornoz. Men han tar sin egen retur och denna gången slår han bollen förbi malmöförsvaret och den skruvade sig in vid den högra stolpen. Målet firades av delar av HIF klacken med att  man tände bengaler. Martin Hansson tog lagen av planen och brandmän skyndade till för att släcka. Rapporter kom ut via twitter att det handlade om tillresta danska åskådare som startat bengalbränningen.

Khalili satte 0-1! Foto: Samone Falkman

I sambande med bränningen värmde Álvaro Santos upp för att bytas in istället för Robin Simovic och när spelarna kom ut på plan igen så genomfördes bytet. Simovic fick lite massage av ljumsken, kanske har han gått för hårt för snabbt?

Loret Sadiku drog på sig ett gult kort när han drog en malmöspelare i armen, om Krafths gula var högst tveksamt så var det här helt befogat.

Med tanke på spelavbrottet blev det 10 minuters tillägg i första halvlek.

Sadiku stängde ytan framför backlinjen.

I slutet av halvleken fick Malmö en frispark som blev farlig när Hansson skulle gå ut och boxa bort men Peter Larsson kom från andra hållet och tryckte undan Hansson som inte nådde bollen men som tur var så var det ingen malmöspelare som nådde bollen som rann ut till inspark.

Helsingborg ställde om väldigt effektivt under halvleken. Khalili fortsatte på formen från Mjällbymatchen, Calle Johansson skötte sig mycket bra under första halvlek och visade som vanligt att han spelar rakt och enkelt. Sadiku skötte den nya rollen som sittande mittfältare mycket bra även om han drog på sig en något onödig varning. Till och med Gashi såg ut att vara på väg mot den gamla fina formen.

Andra halvlek startade ungefär som den första. Malmö pressade på och HIF fick försvara sig. Simon Thern hade ett farligt skott efter ett par minuter men bollen höll sig utanför målramen.

Första avslut mot mål i andra halvlek för HIFs del stod Khalili för när han sköt i den 58:e minuten men skottet var missriktat och hamnade på läktaren.

Med 25 minuter kvar av matchen kämpade sig HIF in i matchen och tog för sig mer och mer av spelet. Accam hade lekstuga på sin kant och Gasj var nära att utöka ledningen när han nästan från mittcirkeln och såg att Malmömålvakten var långt ute och försökte lobba. Men målvakten hann hem och kunde stöta bollen över ribban.

I den 70:e minuten drog Gashi ner en motståndare och Hansson blåste frispark, precis efter avblåsningen slår Sadiku bort bollen. Hansson drar upp det gula kortet, Sadikus andra, och utvisningen var ett faktum.

Med tio minuter kvar klev Emil Krafth av och i hans ställe kom Christoffer Andersson.

David Accam punkterade matchen på övertid med ett fantasiskt mål.

Martin Hansson tappade matchen. Nio gula kort och ett rött talar sitt tydliga språk. Det hade kunnat bli riktigt fult om inte Accam punkterat matchen. För på  stopptid gjorde han det. Från HIFs mittplan tog han bollen, sen drev han rakt över Malmös planhalva innan han slog in den mellan benen på Malmömålvakten till 0-2!

Strax efter målet plockade Roar av Khalili och Alexander “A.J” Achinioti-Jönsson fick kliva in.

Larsson, Gashi
Gashi var nära att näta från mittplan.

Resternade av de sju tilläggsminuterna som Hansson lagt till blev bara något som spelades av och man väntade bara på slutsignalen. Det var så skönt att höra den där avblåsningen. Vilken laginsats det var. Från Pär därbak via Calle Johansson (gjorde han något fel?), Sadiku som stängde ytan framför backlinjen och Gashi kämpade som aldrig förr. För att inte tala om Accam. En laginsats med många som reste sig över mängden.

Mål: Khalili, Accam

Gula kort: Krafth, Sadiku x2, Uronen

Röda kort: Sadiku

Startelvan: Hansson – Krafth (80), Johansson, Larsson, Uronen – Sadiku – Smárason, Gashi, Khalili (94), Accam – Simovic (28)

Avbytare: Linde, Lindström, Santos (28), Achinioti-Jönsson (94), C. Andersson (80), E. Andersson, Nordmark