HIF tappade än en gång ledningen på slutet

210914 Helsingborgs Anthony van den Hurk under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Trelleborg den 14 september 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0115

HIF släppte återigen in en sen kvittering och tappade poäng i skånederbyt hemma mot Trelleborg, som slutade 1-1

Den stora frågan inför sexpoängsmatchen i skånederbyt mot TFF, var om HIF kunde hitta tillbaka till den matchplan man hade i de bägge segermatcherna mot BOIS. För det var i de två mötena man visade upp ett spel som kan bära hela vägen till allsvenskt avancemang. Man krigade och höll ihop som ett lag, och man kunde resa sig och hitta nya vägar när man tappade initiativet. Man behövde studsa tillbaka efter en tam insats senast mot AFC, särskilt i första halvlek. Utmaningen var ännu större med tanke på att årets genomgående bäste spelare Wilhelm Loeper var avstängd. Så spänningen var stor på hur HIF skulle hitta andra anfallsvägar än Loepers högerinlägg in i boxen.

I kvällens startelva var Anders Lindegaard tillbaka från skada, i övrigt spelade Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Adam Kaied, Dennis Olsson, Assad al Hamlawi och Anthony van den Hurk. Det såg ut som en helt korrekt uppställning utifrån form, speed och vilja, när Loeper var avstängd. Karjalainen och Lundberg var förpassade till bänken där de satt tillsammans med Kalle Joelsson, Emil Hellman, Casper Widell, Vladislav Kreida och Benjamin Acqauh. Dennis Olsson spelade wingplayer till vänster och Kaied till höger, och Al Hamlawi  bildade anfall med van den Hurk i en mer renodlad 4-4-2-uppställning.

Efter en jämn inledning stack HIF upp i ett anfall i den femte minuten som van den Hurk avslutade med en lyftning som målvakten tippade till hörna. Nu hade HIF en bra period när man anföll i vågor och fick press på TFF. Man hade fin rörlighet i passningsspelet och låg bra i press på sina motståndare. Med Al Hamlawi och Dennis Olsson hade HIF helt annan löpstyrka och ett markant högre bolltempo än med Karjalainen och Lundberg. TFF visade emellertid att man är ett bollskickligt lag och stack upp i ett par kontringar. Spelet jämnades ut en period och lagen tog ut varandra. Det var två lag som hade bra koll på varandra, så inga spelare kom fram till några riktigt vassa avslut.

210914 Helsingborgs Dennis Olsson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Trelleborg den 14 september 2021 i Helsingborg.

HIF rullade som vanligt runt bollen skickligt inom laget, men hittade sällan några vägar in igenom TFF-försvaret som var kompakt. Brandur provade med ett tungt distansskott som gick utanför i den 37:e minuten. I den 39:e minuten löpte sig Olsson loss till vänster, och spelade in till van den Hurk som sköt men skottet täcktes. På returen sköt Kaied rakt på målvakten. I den 43:e minuten fick HIF frispark i ett bra läge fem meter utanför straffområdet, men Brandur sköt utanför. Efter en chansfattig spelmässigt jämn första halvlek stog det rättvist 0-0 i paus.

Trelleborg inledde bäst i den andra halvleken och i den 52:a minuten var det nära 0-1 på ett friläge men Lindegaard räddade. HIF slarvade en hel del i passningsspelet så att TFF kunde ställa om snabbt. Tsouka blev varnad i den 55:e minuten när han drog omkull Offia vid en kontring. TFF:s tränare Kristian Haynes fick också gult kort för protester när bortalaget ville ha frilägesutviusning på Tsouka. Efter en kvart tog HIF tag i spelet och etablerade några längre anfall på TFF:s planhalva. Brandur och van den Hurk vann mycket boll, och HIF kom in i boxen oftare, dock utan att komma till några vassare avslut.

Bödvarsson blev varnad i den 68:e minuten när han tog tag i en motståndare vid en kontring. HIF gjorde ett dubbelbyte i den 71:a minuten när Karjalainen och Acquah ersatte Olsson och Al Hamlawi, som bägge hade försvunnit ur matchbilden, men som hade gjort godkända insatser. HIF jobbade hårt och vann boll direkt genom Tsouka. Han spelade ut till Rasmus Jönsson på vänsterkanten, som hittade Acquah centralt, och han kunde elegant skjuta in 1-0 till HIF i målvaktens högra hörn.

Lundberg ersatte van den Hurk i den 79:e minuten. TFF gjorde ett par byten i den 85:e minuten och försökte få till stånd en slutoffensiv, och än en gång släppte HIF in en kvittering i slutminuterna, när Mattias Håkansson rann igenom och stötte in bollen i mål. I nästa anfall sköt Kaied i ribban. HIF lyfte upp spelet på slutet men kom inte till avslut. Precis som i flera tidigare matcher i år, tappade HIF en ledning i slutminuterna så att matchen slutade 1-1, vilket var ganska rättvist.