HIF studsade tillbaka efter derbyförlusten

190930 Helsingborgs Armin Gigovic och Andreas Granqvist i kamp med Kalmars Nils Fröling under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Kalmar den 30 september 2019 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

Det var upp till bevis för HIF efter utskåpningen i skånederbyt mot Malmö FF att visa segervilja hemma mot Kalmar, och efter ställningskrig i första halvlek spelade man ut i andra och vann med 2-0

Nu duggar de allsvenska matcherna tätt, och redan fyra dagar efter den svaga insatsen i Malmö i torsdags, gällde det för HIF att hitta ny energi och komma tillbaka på vinnarspåret hemma mot Kalmar i måndagens match. Återigen gällde helt olika förutsättningar inför dessa matcher, då ingen på allvar förväntade sig att HIF skulle vinna över guldjagande Malmö FF borta, även om insatsen borde varit mycket bättre, medan en hemmamatch mot Kalmar FF var en sexpoängsmatch på nedre halvan där en allsvensk plats 2020 låg i potten, och där en HIF-seger borde vara realistisk. Men för att använda en sliten klyscha så är inga matcher vunna på förhand, utan varje match är en ny utmaning. Kölagen slåss med blod, svett och tårar för sin över-levnad, så det gällde för Olof Mellberg och hans lag att ta förlusten i Malmö på rätt sätt, och vara ödmjukt självkritiska, och fokusera till max på de brister man var tvungna att rätta till.

Kalmar är ett lag som blandar och ger, ena dagen slår man AIK på bortaplan och nästa dag förlorar man mot Sundsvall på hemmaplan. Just detta faktum innebar att HIF behövde ladda ännu mer för att hitta rätt mot det oförutsägbara smålandslaget och ta hem en extremt viktig seger. I våras gjorde “di röe” en bra match borta mot Kalmar och var minuten från ett oavgjort resultat när Viktor Elm stänkte in 1-0 för Kalmar på slutet. HIF hade inga avstängningar och inga skador inför matchen utöver Kalle Joelsson, Andreas Landgren och Kundai Benyu som var skadade sen tidigare, så man borde ha harmoni i truppen.
I kvällens startelva spelade Anders Lindegaard, Anders Randrup, Markus Holgersson, Andreas Granqvist, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari, Armin Gigovic, Mamudo Moro, Alexander Farnerud, Max Svensson och Alhaji Gero. Det var en uppställning med ett tryggt 4-2-3-1-system som HIF:arna är bekväma med.
Matchen inleddes med att de två lagen kände på varandra som två boxare som jabbade. Alla spelare låg tätt på sina mot-ståndare så det fanns inga direkta ytor att spela bollen på. I åttonde minuten ryckte sig Adam Eriksson loss på sin vänsterkant och slog en fin crossboll över till Moro till höger men det blev bara till ett HIF-inkast. I nästa anfall fick HIF en frispark från trettio meter som Farnerud lyfte mot mål utan att någon HIF:are kom åt bollen. Nu började HIF äga mer boll och försöka skapa längre anfall. Gigovic och Farnerud fick upp farten och dirigerade passningsspelet på mitten med sina härliga passningsfötter och sina fina speluppfattningar. Abubakari var rörlig och företagsam och Adam Eriksson löpte bra på sin vänsterkant. I ett av få anfall stack Kalmar upp i en vass kontring i 21:a minuten och avslutade med ett tungt skott som Lindegaard fick boxa bort.

I 23:e minuten tvingades Adam Eriksson gå ut med en skada och ersattes av Fredrik Liverstam. Då  gick Randrup över på vänsterkanten, Holgersson blev högerback och Liverstam mittback. Spelet jämnades ut och bägge lagen ägde lika mycket boll utan att skapa några målchanser. Man önskade att Moro och Gero visade sig mer så att det fans fler passningsalternativ i anfallet. Max Svensson var också ganska osynlig. I 32:a minuten frispelades Moro av just Gero men avslutet blev lamt från straffområdesgränsen och skapade inga problem för Kalmarmålvakten. I 36:e minuten gjorde Max Svensson en fin aktion på egen hand och var på väg att rinna igenom men fick bollen för långt ifrån sig. I 40:e minuten sköt Gero ett fint skott som Kalmarmålvakten fick problem med och i anfallet efter sköt Max Svensson utanför. Det kändes som att de båda lagen kände varandra väl och tog ut varandra. Kalmar fick en hörna i 45:e minuten som HIF-försvaret tog undan. Första halvleken var jämn och uddlös, så alla hoppades på en andra med fler målchanser och ett mer offensivt HIF.

190930 Kalmars Nils Fröling och Helsingborgs Andreas Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Kalmar den 30 september 2019 i Helsingborg.

HIF:arna verkade beslutsamma i inledningen av andra halvlek, vann mycket boll och etablerade ett fint passningsspel. Men de fick ingen ro i speluppbyggnaden eftersom Kalmar pressade högt. I 52:a minuten skapade HIF ett fint anfall när Max Svensson ryckte till vänster och spelade över till Moro som sköt strax över. Moro och Max Svensson var mycket rörligare nu och Farnerud och Gigovic jobbade hårt som spelfördelare. Liverstam fick en varning efter en kapning i 56:e minuten. I 58:e minuten gjorde Lindegaard en fin räddning på ett skott utifrån. Så äntligen kom 1-0 till HIF efter ett mönsteranfall där Farnerud breddade på Moro till höger, och han hittade Max Svensson som stötte in ledningsmålet vid bortre stolpen. Max följde så upp sitt målgörande i 67:e minuten genom att runda Kalmarmålvakten efter ett pass av Gero och rulla in 2-0 till HIF. Nu var HIF det klart bättre laget även om Kalmar försökte lyfta upp spelet. Max Svensson var nära ett äkta hattrick när han sköt ett skott från straffområdesgränsen som målvakten räddade i 73:e minuten.

I 77:e minuten ersattes Abubakari av Ibrahim Bance, och i 83:e minuten ersattes matchens lirare Alexander Farnerud av Daniel Hafsteinsson. Olof Mellberg satsar på ungdomarna med all rätta. Efter en jämn uddlös första halvlek spelade HIF ut i andra och vann rättvist med 2-0.