HIF spelade 2-2 efter en svängig match mot Norrby i Borås

210929 Helsingborgs Victor Blixt under fotbollsmatchen i Superettan mellan Norrby och Helsingborg den 29 september 2021 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0123

HIF spelade 2-2 i sexpoängsmatchen mot Norrby i Borås efter att ha vaknat till den sista halvtimmen

Den stora frågan inför kvällens bortamatch mot Norrby, var om HIF hade mental styrka att studsa tillbaka efter bottennappet i Växjö i söndags, när man föll tungt med 2-1. Även om lagkaptenen van den Hurk var avstängd, så ska HIF kunna ställa upp med ett lag som kan besegra Norrby, i ett läge när det gäller som mest. Det som skulle avgöra var inställningen, viljan att vinna, taktiken och fokuseringen.

I kvällens startelva spelade Anders Lindegaard, Victor Blixt som nu debuterade i matchspel för HIF, och ersatte Andreas Landgren som inte fanns med i truppen, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Benjamin Acquah, Wilhelm Loeper, Adam Kaied och Assad al Hamlawi. Det var en sensationell uppställning med den unge debutanten Victor Blixt, sommarens nyförvärv från Österlen i div 1, och Benjamin Acquah från start. Lennartsson verkade vilja satsa på fart och teknik i offensiven med Kaied, Acquah, Loeper och Al Hamlawi. Det såg spännande ut. Förhoppningsvis skulle de fyra ge Norrbys målvakt och försvar en riktigt svettig afton på konstgräset på Borås arena.

HIF inledde med en frisk offensiv och anföll framförallt på högerkanten med Acquah, Blixt och Loeper som drog på ett fint skott som smet precis utanför stolpen, i den tredje minuten. Spelet jämnades ut men HIF:arna såg ut att ligga rätt i sina positioner, och sätta press på sina motståndare i deras speluppbyggnad. HIF hade svårt att få till några längre anfall och spelade mycket långbollar in bakom Norrbys backlinje. Norrby hade snabba omställningar och den notoriske målskytten Dijan Vukojevic som gjorde det ena målet när Norrby vann på Olympia med 2-0 i våras, var nära att göra mål i den femtonde minuten men Lindegaard räddade, och returen gick strax utanför.

HIF fick visst tryck på Norrby efter tjugo minuter när man rullade runt bollen snabbt inom laget, men utan att komma till avslut. Jönsson, Loeper, Al Hamlawi och Acquah var hela tiden rörliga. Brandur var bättre än mot Öster senast men slog flera felpass så HIF tappade boll. Men Norrby kontrade snabbt, och efter 30 min gick HIF-försvaret bort sig så hemmalaget kunde ta ledningen på en genomskärare där alla missade att markera Viktor Bergh på bortre stolpen, så att han kunde stöta in ledningsmålet. Här lyste debutanten Victor Blixts orutin igenom. Målskytten stog helt ren till vänster i målområdet, där högerbacken Blixt skulle haft koll.

210929 Helsingborgs Rasmus Jönsson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Norrby och Helsingborg den 29 september 2021 i Borås.

HIF lyfte upp spelet men Norrby hade full koll i försvarsspelet så det var ingen som kom in i boxen. Den tappra HIF-klacken eldade på konstant och gjorde verkligen allt för att få igång sitt HIF, som tyvärr inte verkade ha nycklarna för att dyrka upp hemmalagets försvarslås, så här långt in i matchen. I den andra övertidsminuten borde det blivit 2-0 för hemmalaget när Vukojevic var nära att göra ett drömmål på en bicykletas, men Lindegaard gjorde en fin räddning och på returen räddade Rasmus Jönsson bollen på mållinjen. Efter en jämn första halvlek ledde Norrby som hade varit vassare i avslutningsfasen med 1-0 mot ett ineffektivt HIF som inte hade haft ett enda skott på mål.

HIF kom till spel med samma lag i inledningen av den andra halvleken som i den första. Debutanten Victor Blixt gav sig ut på ett par offensiva utflykter på sin högerkant de första minuterna, men ingen HIF-spelare fins på plats vid hans inspel framför mål. Återigen hade HIF förtvivlats svårt att få till något ordnat spel. Man hittade inga linjer och slarvade väldigt mycket i pass-ningsspelet. I den 56:e minuten ersatte Karjalainen Kaied som inte hade kommit till sin rätt alls idag. Den som visade mest vilja i HIF var debutanten Blixt som rörde runt offensivt på sin högerkant. Acquah hittade inga fria ytor, Al Hamlawi hade inte gjort mycket rätt och Loeper kom inte loss. Som vanligt ställde man sig frågan om vilken spelare som skulle kliva fram och ta tag i taktpinnen.

Efter tjugo minuter lyfte HIF upp spelet och fick till ett par längre anfall men Norrbyförsvaret var kompakt. Dennis Olsson ersatte Al Hamlawi i den 72:a minuten. Tsouka klev fram som fältherre och spelfördelare, och tog en aktiv roll i anfallsspelet som spelfördelare. Men HIF kom inte till några avslut. I den 73:e minuten räddade Lindegaard ett friläge, och i nästa anfall kvitterade Loeper till 1-1 på ett smörpass från Rasmus Jönsson, vid ett fint HIF-anfall. Minuten efter sköt Dennis Olsson i stolpen. Nu gick HIF för seger, men Norrby var hyperfarliga i sina omställningar, och hemmalaget lyckades göra 2-1 på en av sina kontringar genom Bubacarr Jobe. HIF stack emellertid upp direkt efter avsparken och Rasmus Jönsson stötte in 2-2 minuten efter Norrbys mål.

Bödvarsson blev varnad på övertid när han stoppade en kontring. HIF tryckte på på slutet men det blev inga fler mål. Efter en svängig match fick HIF en pinne med sig hem efter 2-2 i Borås, när man vaknade till den sista halvtimmen av matchen. Men det räcker inte i längden att bara spela fotboll en tredjedel av matcherna. Nu krävs det vinst hemma mot Sundsvall på söndag.