HIF-Östersund

200927 Helsingborgs Max Svensson deppar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Östersund den 27 september 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0075

Frågan var om HIF kunde behålla sitt fokus från segermatchen senast i Varberg, och ta ännu en livsviktig trepoängare hemma mot Östersund, men man saknade skärpa i avsluten och föll tungt med 1-0.

HIF-truppen kunde ladda upp inför hemmatchen mot Östersund med mycket självförtroende med sig i baget från vinsten i Varberg senast. Dessutom verkade det som att viktiga centrala kuggar som Martin Olsson, Mohammed Abubakari och Anders Lindegaard som inte kunde spela senast, nu var fit for fight igen. Mix Diskerud var avstängd och Joseph Ceesay var åter från avstängning.

HIF-spelet har blivit allt bättre under de senaste omgångarna om man undantar den sista halvtimmen mot Kalmar. Det som har varit nyckeln till den positiva utvecklingen är att Olof Mellberg har hittat rätt med spelmodellen 3-5-2 där spelare som Rasmus Jönsson är som bäst i en offensiv mittfältsroll, där Anhony van den Hurk får understöd på topp och kan skapa sig fler vassa lägen, där Max Svensson agerar som en mer klassisk vänsterytter, och där kantspelet blir en viktig extraresurs i anfallet. Vi som har lidit med Max och Rasmus när de har haft det tungt en längre period, kan nu med glädje se hur dessa lirares kvalitéer bäst kommer till sin rätt, och hur de har återfått sin spelglädje. En annan spelare som måste få ett särskilt omnämnande är nyförvärvet Kabba Ceesay, som har gjort en mycket gedigen insats som mittback sen han kom till HIF.

200927 Östersunds Blair Turgott mot Helsingborgs Martin Olsson och Kebba Ceesay under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Östersund den 27 september 2020 i Helsingborg.

I dagens startelva spelade Ian Pettersson, Joseph Ceesay, Martin Olsson, Kabba Ceesay, Adam Eriksson, Jakob Voelkerling Persson, Armin Gigovic, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Max Svenson och Anthony van den Hurk. Förmodligen fick Joseph Ceesay en mer offensiv roll på högerkanten, Brandur en central mittfältsroll bakom Rasmus, och van den Hurk och Max fick bilda anfall. Abubakari var åter från skada och satt på bänken. Dock var våra tre målvakter Lindegaard, Nilsson och Joelsson fortsatt skadade tillsammans med Andreas Granqvist.

Matchen var jämn från början även om Östersund var stora och starka i anfallsspelet, och spelade aggressivt i man mot man-spelet. HIF kontrade i den sjunde minuten och skapade ett fint anfall där Adam spelade in bollen centralt, från sin vänsterkant, utan att någon HIF:are nådde fram på den. Första kvarten gick till Östersund på poäng, även om HIF stack upp i ett par kontringar. I den 17:e minuten skapade HIF ett fint anfall med ett snyggt kortpassningsspel i boxen, som avslutades med ett tungt skott av Adam Erikson, som täcktes av en Östersundförsvarare.  Nu lyfte HIF upp spelet på allvar och i nästa anfall spelade Max in i mitten på van den Hurk som sköt på mål, men skottet gick till hörna. Två minuter senare nickade Max Svensson i marken från nära håll på ett fint inlägg, men målvakten gjorde en kalasräddning. HIF var igång nu. Gigovic och Rasmus jobbade över stora ytor, och Max och van den Hurk var rörliga och ständigt spelbara framåt. Man spelade med stor rörlighet både på kanterna och på djupet. Van den Hurk som gjorde en bra insats var decimeter från att göra mål i den 24:e minuten.

Kabba Ceesay fick gult kort i den 31:a minuten efter en kapning. Det var tuffa tag i närkampsspelet från bägge lagen, som sig bör på den här nivån. HIF spelade bra den andra halvan av första halvlek. Man skapade flera riktigt fina anfall men saknade skärpan i avsluten.

200927 Helsingborgs Anthony van den Hurk och Östersunds Thomas Isherwood under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Östersund den 27 september 2020 i Helsingborg.

Andra halvlek inleddes med två lag som låg tätt inpå varandra och inte bjöd på några ytor ö h t. Det var en match som präglades av tufft spel. Van den Hurk var den som stack ut i HIF. Han vann boll, utmanade sina motståndare, och vågade hålla i bollen så att han skapade ytor för sina medspelare. Efter ca en kvart tog HIF över spelet och skapade ett par längre anfall. Man väntade på att en boll skulle dimpa ner framför fötterna på någon rödblå spelare med bra skottläge. Van den Hurk varnades efter en ful kapning i den 63:e minuten. I den 66:e minuten ersatte Alex Timossi Brandur Hendriksson som inte hade synts särskilt mycket under matchen. Så i den 70:e minten missade Rasmus Jönsson att stöta in bollen i tomt mål när han snubblade, efter ett inlägg från Timossi. Det var som sagt det där med den saknade skärpan i avsluten. Timossi gjorde ett mycket piggt inhopp och sprang sig loss i den 72:a minuten och drog iväg ett skott som Aly Keita hade stora problem med.

Tyvärr gjorde Östersund 0-1 i nästa anfall genom Jerell Anthony Sellars på ett distansskott. Det var direkt orättvist i det läget även om spelet hade jämnats ut. I den n78:e minuten blev Martin Olsson kapad vid linjen till straffområdet. Direkt därefter ersattes Jakob Voelkerling Persson och Adam Eriksson ut mot Mohammed Abubakari och Marcus Olsson, som gjorde allsvensk HIF-debut. HIF kom inte längre i sin kvitteringsjakt än till en nick strax utanför av Gero. Ett ineffektivt HIF föll tungt med 0-1.