HIF-Östers IF 3-1

8124 personer hade bänkat sig på Olympia denna underbara försommardag. Förväntansfulla sken vi ikapp med den värmande solen nu när resan mot Allsvenskan äntligen startade.

HIF-spelarna ville visa att de skulle ge oss lön för mödan genom att bjuda upp till ett spel som vi dels kunde njuta av, men som samtidigt visade effektivitet och trygghet. Man började i ett högt tempo med kraftig press på motståndarna, med snabbt och rörligt passningsel med bredd och djup, och med fin teknik, rörlighet, instick och fantasi.

De första 15 minuterna var det nästan bara ett lag på plan. HIF dominerade matchbilden totalt, och kom i våg efter våg med sina anfall.

I 5:e minuten fick HIF fyra hörnor på rad. Adam Eriksson och Darjan Bojanic skruvade dessa med ackuratess in mot målet, och minst en var centimeter från att gå i mål.

Öster stack upp i enstaka kontringar men var aldrig direkt farliga. Taktpinnen hade framförallt Muhammed Abubukari som inte släppte motståndarna över mitten. Han stoppade alla anfallsförsök som den defensive mittfältsgeneral han är. Darijan Bojanic var på sitt bästa spelhumör, och byggde upp HIF:s anfall med sin fantastiska passningsfot och sitt  ljuvliga spelsinne.

Andri Bjarnasson är stor, stark och svårstoppad. Han var på väg igenom några gånger och stoppades ofta ojuste. Max Svensson och Mamudu Moro började däremot avvaktande men spelade upp sig under matchens gång. Även om mittförsvaret med Fredrik Liverstam och Kalle Johansson inte hade mycket att göra, kändes de något osäkra när Österspelarna började skära igenom i djupled allt mer efter de första 20 minuterna.

Andra halvan av första halvlek var jämnare spelmässigt. Öster stack upp i ett par farliga kontringar och HIF tappade spets.

När HIF slutat dominera matchbilden kom så det befriande 1-0 målet i 38:e minuten. Högerbacken Anders Randrup som gjorde många fina ruscher på sin kant ryckte förbi Östers ytterback och passade snett inåt bakåt till Max Svensson som säkert rullade in bollen i högra hörnet av målet.

Det kändes skönt att gå till halvtidspaus i ledning. HIF-spelet känns tryggt även om Öster skapar några vassa chanser.

När vi knappt hunnit sätta oss till andra halvlek gör Max Svensson sitt andra mål för dagen.

Än en gång gör Anders Randrup ett ryck på sin högerkant och hittar Max vid bortre stolpen. Frispelad trycker han in bollen vid närmaste stolpen.

Nu påminner matchbilden om början på 1:a halvlek. HIF tar tag i taktpinnen och trycker tillbaka Öster i våg efter våg, under de första 10 minuterna. I 50:e minuten får dock Öster en hörna som knorras in mot mål, och touchar en HIF:are så illa att den går i mål. Efter 2-1-målet blir matchen jämn igen. Öster lyfter upp spelet och HIF tappar sitt fina presspel som i vanliga fall krymper ytorna för motståndarna.

Nu böljar spelet fram och tillbaka en period. Öster är inte ofarliga. Vid ett par tillfällen studsar bollen på HIF:s mållinje efter hörnor och instick i djupled. Pär Hansson visar sig osäker i höjden några gånger.

I 56:e minuten byts Abubukari ut mot Mikael Dahlberg. Det är ovisst om det är skadebekymmer. Dahlberg spelar handboll efter 2 minuter och blir varnad. I övrigt gör han inget större avtryck i matchen.

i 57:e minuten är Max Svensson nära ett hattrick när han skjuter hårt i stolpen. Så i 64:e minuten sparkas Bjarnason ner i straffområdet och HIF får straff. Bojanic stänker själv upp den i det högra krysset och gör 3-1 till HIF.

Bojanic blir fult nersparkad utan att domaren ser det, och tvingas byta mot Rasmus Rosenkvist i 70:e minuten.

I 83:e minuten gör HIF så sitt sista byte när Max Svensson går ut och Mattias Almeida kommer in.

I Öster utmärkte sig matchens lirare, den store anfallaren David Johannesson, samt mittfältarna Simon Helg och Oliver Silverholt. Matchens lirare i HIF blir Max Svensson.

På minuskontot hamnar vissa supportrar som brände bengaler på läktaren trots att speakern uppmanade dem att sluta flera gånger. På pluskontot hamnar vädret och merparten av spelet.

Sammanfattningsvis gör HIF överlag en stabil insats. Det märks att laget känner en grundtrygghet, att man har en spelide´, och att spelarna har självförtroende. Mittförsvaret behöver steppa upp några snäpp, och det känns väldigt upplyftande att en viss Andreas Granquist kommer hem i sommar. Ytterbackarna Adam Eriksson och Anders Randrup gör en klart godkänd insats, mittfältet är bra på vissa positioner och mindre bra på andra, och anfallet ser ut som det kommer att producera mycket mål efter hand.

Det här lovar gott inför fortsättningen.