HIF-Örebro “HIF fick med sig en pinne men var värda en seger”

200723 Helsingborgs Alex Timossi , Max Svensson och Brandur Hendriksson jublar efter 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Örebro den 23 juli 2020 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0012

HIF behövde verkligen tre poäng mot Örebro på Olympia i kväll, för att få häng på de övriga lagen på nedre halvan, och fick med sig 1-1 i sista minuten i en match man var värda att vinna.

Nu när de allsvenska matcherna duggar tätt, är vissa viktigare än andra. 2-2-matchen i Falkenberg i söndags tillhörde dem, och kvällens hemmamatch mot Örebro SK är ännu en av dessa s k sexpoängsmatcher, där vinnaren närmar sig eller får avstånd till motståndarlaget, och får lite fastare mark under fötterna i tabellen.

HIF-spelet har hackat ordentligt sen hemmasegern med 2-0 mot AIK, även om man spelade oavgjort både i Göteborg mot IFK, och i Falkenberg mot FFF. Di röe föll in i en lunk med slarvigt passningsspel, rörigt försvarsspel, lågt bolltempo och brist på fantasi i omställningar och anfallsspel. En spelare som har fått klä mycket skott för dåliga insatser, är med rätta Ravy Tsouka som har spelat mittback vid sidan av Martin Olsson, på grund av att försvarsspelarna Andreas Granqvist, Jakob Voelkerling Persson, Casper Widell och Erik Figueroa har varit skadade. I de två oavgjorda matcherna vaknade HIF till den sista kvarten, när det 19-åriga framtidslöftet Assad Al Hamlawi kom in och starkt bidrog till att ändra matchbilden med sin speed och sin teknik. Med honom på planen kunde HIF lyfta upp spelet och pressa tillbaka motståndarlagen. Han har ett mål och en assist på sammanlagt knappt tjugo minuters speltid, det kan kallas effektivitet. Eftersom skyttekungen Anthony van den Hurk är avstängd, kan det öppna dörren för Al Hamlawi att spela från start.

200723 Helsingborgs Adam Eriksson och Örebros Jack Lahne under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Örebro den 23 juli 2020 i Helsingborg.

Mellberg hade ingen lätt uppgift att ta ut kvällens lag, eftersom skadeläget var fortsatt bekymmersamt. Casper Widell och  Alex Timossi var tillbaka i truppen sen Falkenbergsmatchen, och U 19-spelarna Ludvig Carlius, Emil Hellman och målvakten Ian Pettersson hade lyfts upp i A-truppen. Till saken hörde att HIF har haft väldigt svårt för matcherna mot Örebro på Olympia, den senaste hemmasegern tog man i augusti 2011. Så sent som i fjol körde närkingelaget över vårt rödblåa hemmalag med 1-4, så nu behövde di röe verkligen bryta den negativa trenden och fightas hem en vinst.

I kvällens startelva spelade Anders Lindegaard, Ravy Tsouka, Martin Olsson, Brandur Henriksson, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari, Armin Gigovic, Mix Diskerud, Rasmus Jönsson, Max Svensson och Assad Al Hamlawi, som nu fick starta en allsvensk match för första gången. Skadeläget på försvarssidan gjorde att Tsouka fick spela igen, nu som högerback, eftersom formstarke Anders Randrup inte kunde spela, och Mix Diskerud fick ta steget ner som mittback bredvid Martin Olsson. Mellbergs devis under inledningen av allsvenskan har varit som citatet ur Kajsa Wargs kokbok; “man tager vad man haver”, och så även i kväll. HIF skapade ett fint anfall med Adam Eriksson, Max Svensson och Rasmus Jönsson på vänsterkanten, innan Örebro hade flyt i kontringen efter, när en boll touchade en HIF-försvarare och friställde Erik Björndahl som helt ren kunde rulla in 0-1 i den tredje minuten. I den sjätte minuten blev Tsouka varnad efter  en kapning. Spelet böljade åt bägge hållen efter målet. HIF försökte skapa anfall med Gigovic, Max Svensson, Rasmus Jönsson och Assad Al Hamlawi men kunde inte hålla fast bollen på Örebros planhalva någon längre period. ÖSK var snabba i sina omställningar och fick press på HIF i några anfallsförsök. I den 16:e minuten sköt Hendriksson strax utanför. HIF försökte öka bolltempot, man hade ett hyfsat bra passningsspel, och var nära att luckra upp Örebroförsvaret ett par gånger. Adam Eriksson och Max Svensson lyfte upp spelet på vänsterkanten. I den 23:e minuten började Brandur att skjuta in sig på allvar och drog på ett hårt pressat skott i marken som Örebromålvakten precis kunde tippa till hörna. På hörnan var det nära en kvittering i röran framför mål, men ingen kom till att stöta in bollen. Nu spelade HIF bra och skapade ett par fina anfall och två hörnor till. HIF fortsatte att skapa hörnor och ha press på Örebro, som inte fick till något anfallsspel. Tsouka har gjort en hygglig insats som högerback idag, förutom varningen, han var stark i offensiven, och var nära att stöta in ett mål i den 38:e minuten på ett inlägg från Max Svensson. Nu var det HIF som dominerade matchbilden med eftertryck. Örebro kom knappt över mitten. Di röe var säkert uppe i 8-9 hörnor och spelade varierat, man breddade på kanterna, gjorde instick centralt och slog många farliga inlägg.I 43:e minuten var Brandur en decimeter från att nicka in kvitteringen precis framför mål, och i anfallet efter drog han på en kanon som strök ribban. 0-1 i paus var klart orättvist med tanke på spelfördelningen och antalet målchanser, men vi såg med gott hopp fram emot andra halvlek. Tyvärr kom inte den unge Al Hamlawi någonvart mot de kraftiga ÖSK-försvararna.

200723 Helsingborgs Ravy Tsouka Dozi och Örebros Kevin Wright under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Örebro den 23 juli 2020 i Helsingborg.

HIF fortsatte med samma lag i inledningen av andra halvlek. De hade gjort en stark insats. HIF startade optimistiskt och offensivt, och fick en ny hörna i 47:e minuten. Så i anfallet efter blev Lindegaard varnad efter att ha tagit ner bollen utanför straffområdet. I den 54:e minuten revs Rasmus Jönsson ner tio meter utanför straffområdet, men Brandur sköt frisparken över. ÖSK låg något högre i sina positioner i andra halvlek och störde HIF:s speluppbyggnad. Närkingarna fick till en dubbelhörna i den 57:e minuten.På den andra var man nära 0-2 när HIF-försvaret missade markering. I den 62:a minuten var så Tsouka en decimeter från att stöta in kvitteringen på ett inlägg från Henriksson på vänsterkanten. I anfallet efter stötte Al Hamlawi ett inlägg strax utanför. Han var mer synlig nu. Hittills s har Tsouka visat att han har mycket fotboll i sig,och Brandur Henriksson har nog varit bäste HIF:are. HIF fick till en ny hörna, och i kontringen efter varnades Al Hamlawi efter en kapning. I den 72:a minuten ersatte Alex Timossi Assad Al Hamlawi som sprungit sitt trött. I samma sekvens drog Max Svensson en frispark strax över. HIF jobbade och slet men fick inte till avsluten.

I den 78:e minuten ersattes Ravy Tsouka av Alhaji Gero. Nu var HIF tvungna att satsa allt framåt, men Gero blev varnad efter 20 sekunder. I nästa anfall drog Abubakari på sig ett gult kort. Nu var det mycket kamp och ganska hårt spel. HIF var det klart bättre laget sett över hela matchen men hade svårt att  få in bollen. ÖSK höll mest på att rensa under andra halvlek. Helt rättvist kvitterade så matchens lirare Brandur Henriksson på nick i matchens sista minut. Det här var HIF värda att vinna.