HIF-Norrby ”0-2 mot ett effektivt bortalag”

210519 Norrbys Robin Strömberg och Nino Osmanagic i duell med Helsingborgs Rasmus Jönsson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Norrby den 19 maj 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0056

HIF åkte på andra raka förlusten mot ett hårt arbetande Norrby. Tyvärr visade hemmalaget upp ineffektivitet i målskyttet, en utvisning och en målvaktstavla.

Med kort varsel fick HIF ändra dagar i spelschemat för fem seriematcher, eftersom Andreas Granqvist blev uttagen i den svenska EM-truppen. Hemmamatchen mot Norrby fick spelas i kväll onsdag, redan tre dagar efter bottennappet i 0-1-förlusten mot Öster i söndags. Det var väl lika bra att få en snabb chans till revansch. Andreas Granqvist, Anthony van den Hurk och Dennis Olsson fanns inte med i spelartruppen, och Assad al Hamlawi var ny sen senast.

210515 Helsingborgs Adam Kaied under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Öster den 15 maj 2021 i Helsingborg.

I kvällens startelva spelade Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Charlie Weberg, Ravy Tsouka, Bödvar Bödvarsson, Vladislav Kreida, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Wilhelm Loeper, Max Svensson och Viktor Lundberg. Avbytare var Kalle Joelsson, Casper Widell, Nils Hellman, Adam Kaied, Noel Mbo, Alhaji Gero och Assad al Hamlawi. Lennartsson hade gjort en positionsförändring och lät Max Svensson spela på topp, med Lundberg som understöd i anfallet. HIF började optimistiskt och försökte förlägga spelet på offensiv planhalva. HIF fick en hörna i nionde minuten efter ett fint anfall på högerkanten där passningen in centralt slogs undan precis framför mål.

Så fick Norrby en vänsterhörna i nästa anfall i den trettonde minuten, och i röran framför mål gick bollen ut till en omarkerad Dijan Vukojovic som med ett distinkt skott från straffområdesgränsen snyggt sköt 1-0 till bortalaget. Nu påminde matchbilden om matchen mot Öster senast. HIF hade förtvivlat svårt att få till ett ordnat passningsspel och några längre anfall på den sista fjärdedelen. Norrby var snabbare och rakare i sitt anfallsspel. I stället för att HIF satte press framåt stack Norrby upp i en kontring i den 27:e minuten och utökade sin ledning till 2-0 på en enkel lobb långt utifrån av Deniz Yaldir, som Lindegaard felbedömde och släppte in. Det var en billig målvakstavla.

Spelet böljade åt bägge håll efter målet. Målskytten Yaldir blev varnad efter en ful kapning. Sen missade Max ett rent friläge tre meter från mål helt ensam med målvakten som räddade. Det small rejält i närkamperna och spelet blev sönderryckt. Bödvarsson blev varnad för protester. Återigen var bolltempot för lågt hos di röe. Omställningarna stannade av när Rasmus, Kreida eller Hendriksson fick bollen, då de stannade upp och inte visste vad de skulle göra med bollen. Oftast vände de om och passade bakåt i stället för framåt. I 41:a minuten skarvade en Norrbyförsvarare bollen i egen ribba, så HIF fick inget mål nu heller.  Det luktar allt annat än toppstrid om HIF för tillfället. Efter en första halvlek som påminde om Östermatchen där Norrby var tyngre, starkare och mer beslutsamma, så stog det 2-0 till Boråslaget i paus.

210519 Norrbys Dijan Vukojevic jublar med lagkamrater samtidigt som Helsingborgs Charlie Weberg deppar efter 0-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Norrby den 19 maj 2021 i Helsingborg.

Inledningen av andra halvlek var jämn spelmässigt. Andreas Landgren fick gå ut skadad i den 50:e minuten. Lennartsson valde då att dra ner Loeper och sätta in Noel Mbo. HIF fick till ett fint anfall när Max kom loss i straffområdet till höger, men hans skott tog i ribban. Nu lyfte HIF upp spelet och fick en frispark från 30 meter som Loeper sköt ett bra skott på, men målvakten räddade. Därefter var Mbo nära att trycka in ett mål centralt framför mål, men skottet gick över. Nu rullade HIF bollen snabbare inom laget och kom högre upp i banan. Norrby var starka i sitt presspel och tjänade på att spela hårt så spelet blev sönderryckt.

Kreida nickade fem meter över på en hörna i ett bra läge framför mål, och ersattes sen direkt därefter av Adam Kaied. Norrby var smarta och ville så klart bevaka sin ledning, och fördröjde spelet med att ligga kvar länge efter närkamper, och maska i övrigt. I den 66:e minuten skulle nog HIF haft straff när Max blev tacklad helt fri med målvakten. Men domaren friade och i stället fick Bödvarsson sin andra varning för snack, och blev utvisad. Det var ansvarslöst av islänningen i ett läge när HIF behövde jaga. Ett reducerat HIF gjorde vad man kunde för att skapa anfall men orken räckte inte riktigt, även om man kom upp i ett par kontringar.  Kaied och Mbo gjorde bägge två pigga inhopp, de var rörliga och vågade utmana motståndarna.

I den 83:e minuten gick Max Svensson ut, han hade ändå jobbat hårt hela matchen idag, och ersattes av Alhaji Gero. I sin första bollkontakt nickade Gero på mål men målvakten räddade. HIF förlade mycket spel i anfallszonen men kom inte till avslut, och Norrby kunde ganska enkelt slå undan. Efter en jämn match där HIF var ineffektiva i målskyttet igen, mot ett hårt arbetande fysiskt starkt effektivt Norrby, så föll HIF med 0-2. Nu måste det ske något drastiskt med effektiviteten i målskyttet, annars lär HIF parkera på den undre halvan.