HIF mötte IFK Göteborg i en jämn match som rättvist slutade 0-0, i solig vinterkyla på Olympiafältet, …….

210213 Helsingborgs Viktor Lundberg under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och IFK Göteborg den 13 februari 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0017

HIF mötte allsvenskt motstånd för andra veckan på rad när IFK Göteborg kom på besök till Olympiafältet. Efter en match med tufft spel, mycket kamp, utan målchanser och två lag som helt tog ut varandra slutade det rättvist 0-0.

De två historiskt sett allsvenska storlagen HIF och IFK Göteborg drabbade samman under lördagen på Olympiafältet i bitande vinterkyla. De ca hundratalet talet trogna åskådarna på plats hoppades att spelet skulle värma dem. Utöver de vanliga rutinerade spelarna var nyförvärven Viktor Lundberg och Wilhelm Loeper med i matchtruppen, liksom ungdomarna Simon Bengtsson, Nils Arvidsson (mv), och Adam Kaied, samt de färska A-lagsspelarna Emil Hellman och Victor Göransson, som bägge är 19 år.

IFK Göteborg har HIF-ikonen Roland Nilsson som huvudtränare, och den f d HIF-spelaren Calle Johansson som ny för året i spelartruppen. Han kommer senast från Falkenberg, som i år är seriekonkurrent med HIF i superettan. Änglarna har precis som HIF haft ganska stor turbulens i spelartruppen, så det viktiga med den här försäsongsmatchen var inte resultatet, utan att testa en spelmodell som man kan bygga på inför seriespelet, samt att spela samman de spelare som har funnits i laget ett tag, med de nya som har  tillkommit.

201205 AFC Eskilstunas Wilhelm Loeper i kamp med Norrbyspelare under fotbollsmatchen i Superettan mellan AFC Eskilstuna och Norrby den 5 december 2020 i Eskilstuna.

Jag var väldigt nyfiken på de senaste nyförvärven Viktor Lundberg och Wilhelm Loeper, som bägge två kan  sätta fart på kantspelet och anfallsspelet, med sina offensiva egenskaper. Lundberg kan spela som en klassisk forward men även som offensiv mittfältare, medan Loeper är en allroundspelare, som nog är tänkt att spela som yttermittfältare i kraft av sin fina teknik och sin utpräglade passningsskicklighet. Han blev assistkung i superettan i fjol.

Jörgen Lennartsson fortsatte med en trygg stabil stomme i laget, med Lindegaard i mål, Landgren som högerback, Emil Hellman som vänsterback, Tsouka och Casper Widell som mittbackar för dagen, Kreida och Hendriksson på det defensiva mittfältet, med Rasmus Jönsson, Max Svensson och Viktor Lundberg på det offensiva, och med van den Hurk på topp. Antingen en 4-4-2, eller en 4-5-1- uppställning. Noel Mbo, Victor Göransson, Wilhelm Loeper, Charlie Weberg, Adam Kaied, Nils Arvidsson (mv), Jakob Voelkerling Persson, Alhaji Gero, och Simon Bengtsson var avbytare från start, så det skulle säkert bli en hel del byten. Lite kuriosa var att HIF-trnaren Jörgen Lennartssons son Hannes Lennartsson fanns med i IFK Göteborgs trupp.

De första femton minuterna av matchen präglades av två lag som kände på varandra. HIF pressade IFK högt på mittplan så att de inte kom fram i några längre anfall. Kreida och Hendriksson hade viktiga roller med att störa Göteborgarnas speluppbyggnad. Så långt hade HIF inget anfallsspel att tala om. Man rullade runt och höll bollen skickligt inom laget, men Rasmus Jönsson och Viktor Lundberg var mer eller mindre osynliga.            Van den Hurk var rörlig på topp men han fick inga bollar att jobba på. Försvaret såg tryggt och stabilt ut med Tsouka och Widell som ett väl samspelat mittlås. Emil Hellman gjorde återigen ett bra jobb på vänsterbacken.

Göteborg byggde sitt passningsspel i djupled längs en centrallinje med HIF-fostrade mittbacken Calle Johansson, och mittfältarna Pontus Wernblom och August Erlingmark. Men den första halvtimmen var ett ställningskrig på mitten där inget av lagen kom fram till några målchanser. Det var ganska hårt fysiskt närkampsspel med många frisparkar. I den 31:a minuten fick Max snedträff på en retur så att bollen for högt över målet. Minuten senare sprang sig Landgren loss till höger på en passning från Kreida, och slog en fin passning snett inåt bakåt till Lundberg som sköt strax utanför. Det var ett mycket fint HIF-anfall.

Wernblom fick gult kort i den 41:a minuten efter en ful stämpling på Kreida. Minuten därefter tog sig Emil Hellman fram i ett eget anfall och avslutade med ett skott över. Hela den första halvleken var en kamp på mitten utan några målchanser för något av lagen.

210213 Gustaf Norlin IFK Göteborg tampas med HIF:s vänsterback Emil Hellman under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och IFK Göteborg den 13 februari 2021 i Helsingborg.

HIF gjorde inga byten i paus utan fortsatte med samma elva spelare i inledningen av andra halvlek. HIF började lite mer offensivt än i första. Man vaskade fram en frispark i närheten av straffområdet och en hörna på de första fem minuterna. Dock utan att det blev någon målchans. I den 54:e minuten fick August Erlingmark ett bra skottläge vid gränsen till straffområdet, men sköt långt utanför.

Det var ett mycket mer anfallsglatt HIF under de första femton minuterna av andra halvlek. Van den Hurk skapade ett par anfall och skottlägen på egen hand, Rasmus var rörligare och Hendriksson stred som en furie på mitten. I den 62:a minuten stack dock IFK upp i en kontring, men Lindegaard räddade markskottet från Yusuf. I den 64:e minuten ersattes en ganska blek Viktor Lundberg av veckans andra nyförvärv Wilhelm Loeper. I den 67:e minuten passade van den Hurk som nu var planens bäste spelare ut till Max i vänster-ytterposition. Men målvakten i Göteborg hade inga problem med skottet. I den 70:e minuten ersatte Nils Arvidsson Lindegaard i målet, Victor Göransson kom in i stället för Brandur, och Alhaji Gero i stället för van den Hurk.

Det var ändå ett stabilt HIF  under hela matchen, även om man inte skapade några direkt vassa avslut. Försvaret var riktigt bra under hela matchen, såväl ytterbackarna Landgren och Hellman som mittförsvararna Tsouka och Widell. Även Kreida på mitten gjorde en bra match igen. Han är en terrier som ger vibbar till HIF-legendaren Ardian Gashi. Hendriksson och van den Hurk vaknade till ju längre matchen led och jobbade hårt på sina positioner. Tyvärr var Rasmus Jönsson, Max Svensson och nyförvärvet Viktor Lundberg ganska oföretagsamma.

I den 80:e minuten kom så Hannes Lennartsson in i IFK, så då ställdes far och son mot varandra. Minuten efter kom Kaied, Mbo och Voelkerling Persson in i HIF i stället för Max Svensson, Andreas Landgren och Rasmus Jönsson. Mbo fick ett hyggligt skottläge i den 88:e minuten, men skottet smet strax utanför. Det small mycket i närkamperna under hela matchen. Nyförvärvet Loeper kan bli ett starkt tillskott som yttermittfältare till höger.

Sammantaget var detta en jämn match som totalt sett kan beskrivas med tre ord; ställningskrig, fysisk kamp och chansfattigt. Det var dock en viktig genomkörare för HIF som bjöd allsvenska IFK Göteborg på riktigt tufft motstånd.