HIF-Kalmar

200909 Helsingborgs Mohammed Abubakari deppar efter Kalmars 1-1 mål under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Kalmar den 9 september 2020 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0032

HIF var piskade att ta tre poäng i sexpoängsmatchen hemma mot Kalmar, men tappade spelet i andra halvlek efter en bra första och fick bara oavgjort 1-1 i måste vinna-matchen.

HIF hade kniven mot strupen i kvällens match mot bottenkollegan Kalmar. De här sexpoängsmatcherna mot de andra lagen i nedflyttningsstriden gäller mer än mötena med topplagen, eller med mittenlagen som är på fast mark. Vinster i de här matcherna innebär att man lämnar motståndarlaget tre poäng bakom sig, och får säkrare mark under fötterna i slutspurten av allsvenskan.

HIF gjorde en heroisk insats i 3-1-segern mot Djurgården senast. Man reste sig ur ett sent 0-1-underläge i början av andra halvlek, och vände matchen mot de svenska mästarna. Detta i ett läge när omständigheterna var maximalt turbulenta med skador och covid 19-smitta i truppen, och med ett tävlingsutskott som körde över smittskyddsexpertisen när man bestämde att matchen skulle spelas. Nyckeln i mötet med Kalmar var att ta självförtroendet från den matchen med sig till kvällens möte med Smålands stolthet. Samtidigt var man tvungna att se detta som en helt annan match. Kalmar är ett oberäkneligt lag som har lika mycket som HIF att spela för. Det gäller de båda klubbarnas överlevnad, så det skulle bli mycket kamp.

200909 Kalmars Romário Pereira Sipião och Helsingborgs Rasmus Jönsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Kalmar den 9 september 2020 i Helsingborg.

Läget i HIF-truppen var lugnare än i förra omgången. Nu fanns det bara ett konstaterat positivt covid 19-fall i truppen, och man hade varit i full träning sen i fredags.  På skadefronten var Anders Lindegaard och Kalle Joelsson fortsatt skadade, med frågetecken för Andreas Granqvist och Andreas Landgren. I startelvan spelade Alexander Nilsson, Joseph Ceesay, Kabba Ceesay, Martin Olsson, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari, Brandur Hendriksson, Mix Diskerud, Max Svensson, Rasmus Jönsson och Anthony van den Hurk. Andreas Granqvist var inte med i matchtruppen.

HIF visade från start att man ville anfalla, och fick en hörna redan i den andra minuten som Martin Olsson knorrade in i boxen, men som rensades bort. Annars var spelet jämnt de första tio minuterna. Det syntes att lagen hade bra koll på varandra. Alla låg tätt på sina motståndare så det var svårt att hitta spelbara ytor för bägge lagen. Men i den 14:e minuten gjorde Max Svensson en fantastiskt fin individuell prestation när han dribblade bort en Kalmarförsvarare, spelade vägg med van den Hurk, och själv snyggt placerade in ledningsmålet till 1-0 för HIF. Det önskade vi verkligen Max som har haft en tung period. Han fortsatte att visa spelglädje och gjorde ett nytt ryck på sin vänsterkant i nästa anfall, och passade in i mitten till Brandur som sköt ett skott som Kalmarmålvakten tippade till hörna. Nu dominerade HIF matchbilden. I den 19:e minuten fick Joseph Ceesay gult kort efter en vårdslös tackling.

200909 Helsingborgs Max Svensson jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Kalmar den 9 september 2020 i Helsingborg.

Van den Hurk och Max Svensson hittade varandra jättebra hela tiden, och i den 22:a minuten blev Max nästan helt ren på ett nytt instick från holländaren. Bollen slogs undan till hörna i sista stund. HIF var det klart bättre laget en längre period nu, men det gällde att vara vaksamma när Kalmar låg på kontring. Mittförsvaret var stabilt, med Martin Olsson som general med den nye vicegeneralen Kabba Ceesay vid sin sida. Mix Diskerud spelade bra som vanligt och jobbade över stora ytor, medan Rasmus Jönsson och Brandur Henriksson inte riktigt kom med i spelet. HIF var det klart bättre laget i första halvlek och kunde lett med något mer mål.

Andra halvlek började med att spelet böljade åt bägge hållen. Kalmaranfallaren Mayron George kom ren i mitten i 52:a minuten, men en HIF:are lyckades bryta precis innan han avslutade. Sen revs van den Hurk ner i nästa anfall när han var på väg att springa sig loss på Kalmars planhalva. I den 56:e minuten kom Adam Eriksson loss på sin vänsterkant och spelade in till Brandur som sköt högt över. I den 60:e minuten sköt Abubakari ett pressat skott som Kalmarförsvaret blockerade, efter ett nytt vänsterinlägg snett inåt bakåt. Abubakari blev varnad i nästa anfall när domaren nog menade att han gått in med dobbarna i en brytning.

Kalmar gjorde vad man kunde för att lyfta upp spelet som nu var helt jämnt, men HIF höll ställningarna. I den 66:e minuten tvingades tyvärr Martin Olsson gå ut skadad och ersattes av Jakob Voelkerling Persson. Nu skapade Kalmar ett visst tryck och fick ett par frisparkar nära straffområdet. Smålänningarna kom närmare HIF-målet, och i den 71:a minuten kom kvitteringen när  Edvin Crona tryckte upp ett inlägg i Alexander Nilssons högra kryss. Nu hade Kalmar ätit sig in i matchen på allvar och dominerade spelet, man var nära att göra både 1-2 och 1-3. HIF behövde få ny energi framförallt i anfallsspelet, och Mellberg gjorde ett trippelbyte i den 77:e minuten när van den Hurk, Brandur och Max Svensson gick ut och ersattes av Noel Mbo, Alhaji Gero och Armin Gigovic. I nästa sekvens blev Jakob Voelkerling Persson varnad. HIF lyckades flytta upp spelet något efter bytena, efter att ha varit rejält tillbakapressade en period. Kalmar var farligare i anfallsspelet och i den 85:e minuten räddade Alexander Nilsson precis ett skott i marken. Armin Gigovic blev också varnad efter det. Tyvärr tappade HIF spelet och skapade ingenting framåt. HIF tappade spelet helt i andra halvlek och fick bara 1-1. Dock kom man undan med blotta förskräckelsen då Kalmar var ytterst nära både 1-2 och 1-3.