HIF-IFK Norrköping

200810 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar efter 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och IFK Norrköping den 10 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0034

HIF var i skarpt läge och spelade med kniven mot strupen för en nödvändig vinst hemma mot IFK Norrköping, och trots bortadominans tog man hem segern med 3-2, där Rasmus Jönsson blev matchvinnare.

Efter att bottenkonkurrenterna hade kasserat in poäng i de senaste omgångarna, hade HIF halkat efter och parkerade på jumboplatsen, två pinnar efter Falkenberg, Östersund och Kalmar som bortaslog Häcken igår. Nu var inga bort-förklaringar godtagbara längre för di röe, utan det var trepoängare som gällde att jobba hem oavsett motstånd, så även mot guldjagande IFK Norrköping i kvällens hemmamatch på Olympia. Att man gjorde en spelmässigt hygglig insats i skånederbyt mot Malmö FF senast, kunde möjligtvis ha marginell betydelse för självförtroendet, men HIF var i skarpt läge och så gott som helt beroende av att vinna matchen, för att inte fastna i kvicksanden i bottenträsket. Det har tjatats om vilken sportslig och ekonomisk  katastrof en eventuell nedflyttning kommer att innebära, så det borde vara tillräckligt mycket tändvätska för de rödblå att överträffa sig själva, oavsett vilket lag man kunde ställa på benen. IFK Norrköping kommer att slåss om guldet ända in i kaklet i år, så motståndet var det tuffast möjliga. Det i sig borde vara en rejäl utmaning för HIF att ge allt och lite till för en hemmaseger.

200810 IFK Norrköpings Sead Haksabanovic och Helsingborgs Jakob Voelkerling Persson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och IFK Norrköping den 10 augusti 2020 i Helsingborg.

I dagens startelva spelade Alexander Nilsson, Anders Randrup, Martin Olsson, Mix Diskerud, Adam Eriksson, Armin Gigovic, Jakob Voelkerling Persson, Max Svensson, Alex Timossi, Assad Al Hamlawi och Anthony van den Hurk.                Det var en väldigt offensiv uppställning med sikte på att göra mål.

IFK Norrköping vann mest boll från start och i den andra minuten slet sig Christoffer Nyman loss och sköt strax utanför. I anfallet efter schabblade HIF-försvaret på en boll in i mitten av Jonathan Levy, så att den efter två olyckliga studsar gick i mål under Alexander Nilsson. Alexander Fransson fick målet. I nästa minut varnades Anthony van den Hurk. Trots att matchen gällde så mycket för HIF såg man vilsna ut de första fem minuterna. Peking styrde och ställde som man ville. HIF fick dock en straff på sitt första anfall i matchen när Martin Olsson revs ner i straffområdet. Van den Hurk satte säkert kvitteringen till 1-1 i den nionde minuten. Efter målet lyfte IFK Norrköping som för dagen hade två f d Helsingborgare, Simon Thern och Jonathan Levy i startuppställningen, upp spelet igen. HIF skapade ett fint anfall i den trettonde minuten men målvakten räddade, men hade annars svårt att få igång ett fungerande grundspel. Norrköping hade ett starkt presspel så HIF hann inte bygga upp något eget spel. I den 17:e minuten sköt Al Hamlawi ett tungt skott som målvakten räddade med lite bekymmer. I anfallet efter var Timossi en decimeter från att göra 2-1 efter en hörna men nickade strax utanför.

Nu hade HIF mer boll under en period och kunde jämna ut matchbilden, och i den 20:e minuten fick man sin andra straff för dagen efter en hands i straffområdet. Van den Hurk satte ledningsmålet till 2-1, och sitt andra mål för dagen för HIF, när han själv slog in returen efter att målvakten först räddat hans straff. Nu hade HIF vänt och spelade mycket bättre, även om Peking hade mest boll.i den 28:e minuten blev Gigovic varnad efter en kapning när han själv tappat boll på mitten. Gigovic avslutade ett fint HIF-anfall med ett skott på målvakten i den 33:e minuten. När HIF väl kunde hålla kvar bollen på motståndarnas planhalva skapade min fina anfall med variation.I den 36:e minuten sköt Levy ett tungt skruvat skott strax utanför Alexander Nillsons högra stolpe. Norrköping skapade en dubbelhörna i den 44:e minuten men HIF fick undan bollen HIF ledde med 2-1 efter första halvlek, och även om Peking hade ägt mest boll så var di röe aldrig ofarliga i omställningsspelet.

Andra halvlek inleddes med en kraftig Norrköpingsdominans. HIF blev starkt tillbakatryckta. Man kom knappt över mitten de första tio minuterna, och i den 62:a minuten gjorde den 17-årige supertalangen, islänningen Isak Bergmann Johannesson 2-2 helt rättvist på ett snyggt skott i krysset efter ett mönsteranfall. Därefter ersatte Assad al Hamlawi och Jacob Voelkerling Persson av Mohamed Abubakari och Rasmus Jönsson. Men Peking anföll i våg efter våg. Som i tidigare matcher räddade Alexander Nilsson HIF från flera baklängesmål. Martin Olsson fick gult kort i 78:e minuten och i nästa anfall sköt Rasmus Jönsson strax utanför. Så i 80:e minuten på HIF:s andra anfall i andra halvlek stötte Rasmus Jönsson in 3-2 till HIF på ett fint vänsterinlägg. Det var inte ett dugg rättvist men det är målen som räknas. Det är nog ingen man unnar det målet så mycket som Rasmus.

200810 Helsingborgs Rasmus Jönsson reagerar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och IFK Norrköping den 10 augusti 2020 i Helsingborg.

I den 83:e minuten ersatte Brandur Hendriksson Alex Timossi.  Nu hade vi ett par riktiga krigare på planen i HIF. Efter ledningsmålet vårdade HIF bollen inom laget och Peking mattades något i sin offensiv. Nu kämpade HIF-spelarna med allt de hade. Det är den inställningen vi har längtat efter. I den tredje överrtidsminuten fick van den Hurk sitt andra gula kort och blev utvisad. Så kom årets andra seger mot IFK Norrköping efter en rejäl krigarinsats där gästerna dominerade men där HIF aldrig vek ner sig. Nu kan vi i a fall andas som HIF-supportrar.