HIF-Halmstad: “Fortsatt bra spel men målen uteblir”

210317 Halmstads Joseph Baffoe och Helsingborgs Emil Hellman under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Halmstad den 17 mars 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0072

HIF mötte den allsvenska nykomlingen Halmstad BK i ännu en viktig värdemätare inför seriestarten. Trots dominans fick HIF nöja sig med 0-0

Matchen mot Halmstad BK var HIF:s fjärde träningsmatch inom loppet av tio dagar, och den tredje mot allsvenskt motstånd. Efter 1-1 mot Häcken, 6-1 mot Lunds BK och 2-2 mot Mjällby, såg laget allt tryggare ut. Mot Mjällby senast visade man prov på ett välorganiserat spel där lagdelarna klickade i varandra under större delen av matchen. Bolltempo, passningsspel och anfallsspel var klart bättre än tidigare. Försvaret med Andreas Granqvist (en halvlek), Ravy Tsouka, Casper Widell (en halvlek) och Andreas Landgren fungerade bra. Emil Hellman var okej på vänsterbacken men blev dessvärre utvisad med 25 minuter kvar. Då tappade HIF ork och blev rejält tillbakapressade. Den nye vänsterbacken islänningen Bödvar Bödvarsson skulle enligt interna källor vara spelklar mot Halmstad. Vladislav Kreida var som vanligt stabil på sin defensiva mittfältsposition.

Det som kändes bäst i Mjällbymatchen var att offensiven var riktigt stark. Rasmus Jönsson sprang stora hål i Mjällbylaget på djupet centralt, van den Hurk och framförallt Wilhelm Loeper som var bäste  man i HIF, utmanade och skapade tryck mot motståndarmålet i långa perioder. Noel Mbo gjorde ett piggt inhopp de sista femton minuterna.

Nu hoppades man att Halmstadmatchen kunde bli ännu ett fall framåt. Viktor Lundberg och Brandur Henriksson var i full träning igen i veckan efter skadefrånvaro och rehabilitering efter operation, medan läget var osäkert för Andreas Granqvist. Assad al Hamlawi och Marcus Olsson är fortsatt skadade. Under tisdagens matchförberedande träning matchade Jörgen Lennartsson en elva med Kalle Joelsson, Andreas Landgren, Charlie Weberg, Ravy Tsouka, Emil Hellman, Brandur Hendriksson, Vladislav Kreida, Dennis Olsson, Rasmus Jönsson, Wilhelm Loeper och Anthony van den Hurk. Det var så HIF startade mot HBK. I truppen i övrigt fanns Casper Widell, Nils Arvidsson, Viktor Lundberg, Adam Kaied, Jakob Voelkerling Persson, Max Svensson, Noel Mbo och Alhaji Gero.

Matchen inleddes i ett högt tempo. HIF anföll friskt och Rasmus Jönsson sprang mycket i djupled och fördelade bollar på van den Hurk, Dennis Olsson och på  Wilhelm Loeper. Brandur var också spelsugen och gav understöd i offensiven. Halmstad kontrade ett par gånger genom Marcus Antonsson, MFF-lånet, Simon Lundevall och nyförvärvet från J-Södra Amir Alamari, som byggde upp ett par HBK-anfall. Annars var HIF det bättre laget. Man hade linjer och trygghet i spelet, pressade högt och var rappa och rörliga i passningsspelet. HIF fick till ett par hörnor, och fina inlägg från Dennis Olsson och Brandur. Bakåt stog Kreida i vägen för HBK:arna som en general, och gjorde inte en miss när han spelade bollen vidare framåt. Bakom honom samarbetade Tsouka och Weberg mycket bra som mittlås.

Dennis Olsson sköt ett fint pressat skott strax utanför i den 17:e minuten, och i nästa anfall trodde alla att HIF tog ledningen, men Rasmus sköt i stolpen frispelad framför mål av samme Dennis Olsson. Loeper breddade bra till höger men hade svårt att komma loss, han spelade fint in till van den Hurk ett par gånger men Joseph Baffo stog i vägen för det mesta. Halmstad fick en vass chans i den 30:e minuten efter att det blivit rörigt i HIF-försvaret vid en hörna, men Kalle Joelsson gjorde en fin räddning på ett tungt skott från Alexander Berntsson. Berntsson fick en smäll några minuter senare, och fick ersättas av veteranen Andreas Johansson. Första halvlek var väldigt underhållande med många snabba anfall åt bägge hållen, men HIF var något bättre och kom till fler avslut.

210317 Helsingborgs målvakt Kalle Joelsson under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Halmstad den 17 mars 2021 i Helsingborg.

Andra halvlek startade i ett lägre tempo. Nils Arvidsson ersatte Joelsson i mål och Viktor Lundberg kom in i stället för Brandur. Halmstad ville mer i inledningen och lyfte upp spelet. Simon Lundevall skapade flera anfall med sitt löpande i djupled. I 51:a minuten sköt Marcus Antonsson i ribban. Efter en kvart jämnades spelet ut, och HIF fick ordning på sitt presspel. Då vann man fler bollar högre upp, och kunde skapa ett par anfall framförallt genom Viktor Lundberg som gjorde ett fint inhopp. Loeper slog flera fina inägg men spetsen saknades framför mål. I den 60:e minuten drog Lundberg på ett tungt skott som gick till hörna. Max Svensson ersatte Dennis Olsson som hade mattats efter en stark första halvlek. På slutet böljade spelet åt bägge hållen, men det skapades inga vassa avslut, endast några halvchanser. Bäst i HIF idag var Vladislav Kreida och Ravy Tsouka.

HIF spelade riktigt bra i första halvlek, och den sista kvarten av andra, men 0-0 var ändå ett rättvist slutresultat, då det saknades direkta målchanser.