HIF-Häcken

201019 Helsingborgs Anthony van den Hurk under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Häcken den 19 oktober 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0083

Frågan var om HIF kunde sätta alla tips på skam och ta tre poäng mot mardrömsmotståndaren Häcken hemma. Matchen hade karaktären av ett vinna eller försvinna-scenario, eftersom det hade blivit stora luckor mellan lagen i bottenstriden. HIF fick med sig en rättvis pinne efter 0-0 på Olympia.

Så satt jag då här igen, vid en av alla dessa HIF-matcher mot Häcken, som betydde liv eller död för di röe. Jag har tappat räkningen på hur många tillfällen det rör sig om, men det jag minns med säkerhet är att det så gott som varje gång har slutat med svidande nederlag för HIF.

En match som jag aldrig kommer att glömma är den i den sista omgången den allsvenska säsongen 1998. HIF ledde serien och skulle bara åka till Göteborg och Ullevi för att hämta hem guldet mot Häcken, som redan var klara för degradering. Då hände det som inte kunde hända. HIF gjorde en av årets sämsta insatser när det gällde som mest och förlorade med 1-2, samtidigt som AIK vann sin match med 1-0, och gick förbi och tog guld med sämre målskillnad och en poäng mer. Att jag hade lyckats övertala min fru och två kompisar i Göteborg, som alla är helt ointresserade av fotboll att följa med, och se min och HIF:s totala förnedring, var som att hälla salt från gigantiska saltkar i stora vidöppna sår. När killen på macken i Laholm där jag tankade på hemvägen, såg resterna av min rödblå ansiktsfärg, och sa “är det sorgens dag, eller…..?”, ville jag bara sjunka under jorden.

Mardrömsmotståndaren Häcken stog för motståndet i dag.

Så nu var det dags igen, men nu var det inte en kamp om allsvenskt guld, utan om allsvensk överlevnad för HIF, i kvällens hemmamatch. Det berömda hoppet är som sagt det sista som överger oss, så jag tänkte positivt och drömde om tre sköna pinnar. På skadefronten var det inga direkta förändringar mer än att nyförvärvet Marcus Olsson blivit korsbandsskadad, och att målvakten Anders Lindegaard och lagkaptenen Andreas Granqvist hade fått nya skadekänningar. Huvudtränare Olof Mellberg var avstängd efter att ha blivit utvisad i senaste omgången borta mot Mjällby. Så HIF leddes av den assisterande tränaren Thomas Gabrielsson i dagens match. Det fick bara finnas bara ett fokus för di röe inför matchen, nämligen att vinna och ta tre poäng.

I startelvan spelade Alexander Nilsson, Adam Eriksson, Kabba Ceesay, Martin Olsson, Joseph Ceesay, Mohammed Abubakari, Brandur Hendriksson, Mix Diskerud, Andreas Landgren, Max Svensson och Anthony van den Hurk. Det kändes som den formstarkaste uppställningen med ett 3-5-2-system med Max och van den Hurk på topp. De två hade nyckelroller eftersom HIF helt logiskt var tvungna att göra mål om man skulle kunna vinna matchen.

Rasmus Jönsson tvingades ge ett sent återbud och ersattes av Andreas Landgren. Matchinledningen var jämn, utan att något av lagen kunde hålla kvar bollen några längre stunder. Efter tio minuter tog Häcken tag i taktpinnen och skapade ett par längre anfall, och i den 11:e minuten räddade Alexander Nilsson bollen precis innan Häckens Alexander Söderlund blev helt ren med HIF-målet. Men HIF svarade och lyfte upp spelet, och i den 15:e minuten blev Max Svensson hakad i straffområdet men domaren friade, och i stället blev Henriksson varnad för protest. Nu trummade HIF på i anfallsspelet, och minuten efter sköt Max ett skott som var på väg att gå in men som touchade en Häckenförsvarare. Max Svensson var pigg i inledningen av matchen, och testade Pontus Dahlberg, kompisen från U 21-landslaget, med fler skott som dock inte vållade några större problem. Brandur Hendriksson och van den Hurk var också rörliga i omställningsspelet. HIF:s försvar såg stabilt ut med Martin Olsson och Kabba Ceesay som sista utposter. Adam Eriksson snubblade på bollen framför mål i den 31:a minuten där han kunde gett HIF ledningen.

201019 Häckens Alexander Söderlund och Helsingborgs Andreas Landgren under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Häcken den 19 oktober 2020 i Helsingborg.

I den 32:a minuten fick Landgren en smäll och tvingades byta mot Jakob Voelkerling Persson. Så långt var matchen helt jämn med två spelande lag som tog ut varandra, så att det inte skapades några vassa målchanser åt något av hållen. Men i den 35:e minuten var det nära ett ledningsmål för Häcken men bollen gick precis till hörna, och direkt efter sköt en Häckenspelare ett tungt skott strax utanför. Nu surrade de gulsvarta som getingar runt HIF-målet. Sen stack van den Hurk upp i en egen attack  och sköt på målvakten. HIF vårdade bollen fint inom laget när man stack upp i sina kontringar. Den nyinsatte Voelkerling Persson fick en rejäl smäll i en närkamp i den 43:e minuten och tvingades utgå direkt. Han ersattes av Erik Figueroa. Efter en jämn första halvlek utan några jättevassa målchanser stor det rättvist 0-0.

Häcken tog initiativet i andra halvlek och i den 48:e minuten fick Alexander Nilsson rädda ett skott i marken. Figueroa inledde osäkert med ett par rejäla felpass, och i den 50:e minuten rev Abubakari ner en Häckenspelare ett par meter utanför straffområdet. Frisparken nickades till hörna av Diskerud. Hörnan blev hyperfarlig men ingen nådde bollen framför mål, så den gick ut till inspark. Häcken hade ett rejält tryck på HIF som pressades djupt tillbaka nu. Di röe lyckades komma upp i ett anfall strax därefter och fick fram en hörna som blev resultatlös. Van den Hurk revs ner i ett kontringsförsök med gult kort på Häckenspelaren som följd. Det var de säkra korten Olsson, Ceesay x 2, Diskerud, Svensson och van den Hurk som stog emot Häckendominansen. I en fin kontring drev Diskerud upp bollen och spelade till Max som kom lite långt ut, men bollen gick till hörna för HIF. Än en gång revs van den Hurk ner vid en kontring så att en Häckenspelare blev varnad.

I den 70:e minuten var det ytterst nära 1-0 till HIF när van den Hurk sköt ett fint skott, och Brandur störtade fram på målvaktsreturen. Men Dahlberg gjorde en jättefin dubbelräddning. I nästa anfall rann Max igenom men skottet blockerades precis. Nu fick HIF ytor för kontringar när Häcken var tvungna att anfalla för att hänga på Malmö i guldracet, så matchen öppnades upp. HIF skapade flera fina anfall en period. Brandur drog ett skott över i 78:e minuten, och Max spelade in framför mål men van den Hurk hann inte fram för att stöta bollen i mål. I den 83:e minuten fick Abubakari ett gult kort när han kapade en Häckenspelare fem meter utanför straffområdet. I 88:e minuten ersattes Max Svensson av Alex Timossi. Matchen slutade rättvist 0-0 efter bra spel av HIF i långa perioder.