HIF gjorde en intetsägande insats borta mot Sirius och föll med 2-1

191005 Helsingborgs Mamudu Moro deppar efter missad målchans under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 5 oktober 2019 i Uppsala. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / Cop 254

HIF kunde i praktiken ha säkrat det allsvenska kontraktet borta mot Sirius vid en vinst, men gjorde en slätstruken insats och föll med 2-1

HIF:s bortamatch mot IK Sirius var en historiskt tillställning, eftersom dessa båda lag aldrig tidigare har mötts i en allsvensk match på Sirius hemmaplan Studenternas IP i Uppsala. Det var ännu en av dessa sexpoängsmatcher på nedre halvan med en plats i allsvenskan 2020 i potten. HIF skulle vid en seger i praktiken säkra allsvensk status nästa år, och i så fall skulle “the mission of the year be completed”, eftersom målet med året var att hänga kvar.
HIF hade vunnit mot tre av kölagen Östersund, AFC och Kalmar och bara förlorat mot de två topplagen Djurgården och Malmö de senaste fem omgångarna och gjort överlag stabila insatser, medan Sirius bara hade vunnit två matcher på de senaste fjorton omgångarna. Men statistik är alltid statistik och det är dagsformen som avgör vad resultatet i en match blir. Sirius behövde en seger för att inte dras in i nedflyttningsstriden på allvar, så med de förutsättningarna skulle det bli en tuff utmaning för HIF. Di röe kunde dock resa till Uppsala med stärkt självförtroende i ryggen efter 2-0-segern mot Kalmar på Olympia i måndags, framförallt efter en riktigt stark andra halvlek. HIF vann matchen mellan de bägge lagen på Olympia i våras med 1-0 men då hade Sirius en hel del av spelet och skapade många farliga chanser.

HIF hade alla spelare i truppen tillgängliga förutom de långtidsskadade Andreas Landgren, Kalle Joelsson och Kundai Benyu, samt Adam Eriksson som fick kliva av mot Kalmar. Startelvan i dagens match bestod av Anders Lindegaard, Markus Holgersson, Andreas Granqvist, Fredrik Liverstam, Anders Randrup, Armin Gigovic, Mohammed Abubakari, Max Svensson, Ibrahim Bance (som för första gången någonsin spelade från start i allsvenskan), Mamudo Moro och Alhaji Gero.

HIF inledde matchen med hög press och ett effektivt man mot man-spel som gjorde att man vann mycket boll och inte lät Sirius etablera något eget spel. Dock skapade hemmalaget ett jättefint anfall i sjätte minuten där Christer Gustafsson blev frispelad i bra läge vid straffområdesgränsen, och avlossade en kanon som Lindegaard gjorde en högklassig räddning på. Nu började hemmalaget få igång ett bra passningsspel och i anfallet minuten efter nickade en Siriusspelare strax över. HIF kontrade och i tionde minuten hittade Gero Moro centralt, men Moro som har haft problem med avsluten under en period sköt svagt över. Max Svensson gjorde en fin prestation på egen hand i sextonde minuten när han var på väg att tråckla sig igenom Sirius-försvaret men bollen slogs undan till hörna. Matchen var jämn spelmässigt och de bägge lagen tog ut varandra, så det fanns inte många fria ytor.

Nu ägde HIF mest boll en period och fick till ett par längre anfall på hemmalagets planhalva, dock utan att skapa några målchanser. Sen tog Sirius över bollinnehavet och satte press på HIF en period, men inte heller de kom till några vassa avslut. I 28:e minuten fick hemmalaget en frispark strax utanför straffområdet efter en hög spark av Abubakari, men HIF-försvaret kunde ta undan. Matchen kändes ganska låst med två lag där spelarna låg mycket tätt inpå varandra hela tiden. I 37:e minuten nickade Philip Haglund bollen två decimeter utanför Lindegaards högra stolpe, efter ett fint Siriusanfall. I 43:e minuten fick Sirius ännu en frispark vid gränsen till straffområdet när bollen träffat Liverstams hand. På frisparken satte Christer Gustafsson 1-0 till hemmalaget efter en touch på HIF-muren. Det var inte helt orättvist i en ganska tråkig första halvlek där hemmalaget hade varit vassast framåt.

191005 Sirius Mohammed Khalid Saeid i kamp med Helsingborgs Armin Gigovic under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 5 oktober 2019 i Uppsala.

Olof Mellberg bytte ut Bance mot Alexander Farnerud i paus för att om möjligt få till fler anfallsalternativ. HIF började rulla boll inom laget i inledningen av andra halvlek, och i 48:e minuten fick Farnerud ett hyfsat skottläge centralt men sköt högt över. Sirius kontrade och Philip Haglund sköt utanför i ett bra läge. Känslan var att matchen betydde mest för hemmalaget som tog tag i taktpinnen och i 55:e minuten sköt f d HIF-spelaren Elias Andersson strax utanför. HIF kontrade och Max Svensson lyfte in en frispark som en felvänd Gero nickade över. HIF har förtvivlat svårt att få till stånd ett högt bolltempo och ett fungerande passningsspel på bortaplan generellt, och den här matchen bekräftade det.

I 59:e minuten gjorde Mohammed Khalid Saeid 2-0 till Sirius efter en dundertavla av Anders Randrup som helt missade tillbakapassningen till Lindegaard. I nästa sekvens blev Liverstam varnad efter en ful tackling, och i 66:e minuten fick Gigovic gult kort efter att han hade gått in vårdslöst med dobbarna vid en brytning. HIF hade inget eget spel ö h t nu utan hemmalaget styrde och ställde helt och hållet. I 69:e minuten ersattes Randrup av Tobias Mikkelsen. HIF fick en hörna på ett av få anfallsförsök i andra halvlek och Farnerud knorrade den mot mål men målvakten räddade enkelt. I 78:e minuten ersatte Wanderson Gigovic.

Det var inte mycket som fungerade för HIF i den andra halvleken. Än en gång bevisade HIF tyvärr att man har förtvivlat svårt att vända en negativ matchbild på bortaplan, även om man lyckades reducera på ett av sina få anfall, efter ett fint ryck till höger av Moro som hittade skallen på Gero som knoppade in 2-1 i 89:e minuten. Det var också ytterst nära 2-2 i 92:a minuten när Liverstam stal bollen framför fötterna på Siriusmålvakten, som dock revanscherade sig och räddade bollen i en situation som såg ut som en tröjdragning, där HIF ville ha straff. Sirius vann rättvist med 2-1.