HIF fortsatt obesegrade efter delad pott

190224 Kalmars Romário Pereira Sipião faller i kamp med Helsingborgs Mohammed Abubakari och Wanderson do Carmo under träningsmatchen i fotboll mellan Kalmar och Helsingborg den 24 februari 2019 i Kalmar. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

På ett soligt Gasten IP, i Kalmar, mötte HIF, för första gången denna säsongen, Allsvenskt motstånd. Matchen slutade 1-1 efter att HIF, genom Andreas Granqvist, kvitterat i slutet av matchen

HIF ställde upp med lånet från Ängelholm, 20-årige Robin Streifert i mål, i dagens träningsmatch mot Kalmar, eftersom både Pär Hansson och Kalle Joelsson var skadade. Reservmålvakt för dagen var 16-årige junioren Ian Pettersson. I övrigt startade “di röe” med Markus Holgersson som högerback, Anders Randrup till vänster och Granqvist och Liverstam som mittlås. På mitten spelade Landgren, Abubukari, Boysen och Wandersson från start, medan Rasmus Jönsson och Moro bildade tvåmannaanfall. Det är en helt nykomponerad uppställning som verkade vara intressant att testa.

Kalmar är ett spelskickligt homogent lag och tog mycket riktigt initiativet från start. HIF försökte få igång sitt passningsspel men KFF pressade högt och vann boll allt som oftast. “Di röe” stack upp i enstaka anfall och skapade några hörnor utan att komma till några avslut. KFF dominerade matchbilden och skapade en vass målchans i sjunde minuten, men Streifert gjorde två fina räddningar först på Rasmus Elms skott, och så även på returen.

HIF försökte lyfta upp spelet men Kalmar var vassa i sitt omställningsspel, och efter en kvart började KFF trycka tillbaka HIF rejält. Så det var följdriktigt när Papa Dijouf gjorde 1-0 till Kalmar efter en hörna.

Sista tio minuterna av första halvlek lyckades HIF etablera ett eget spel när Kalmar offensiv mattades något. Wandersson var rörlig och spelbar i passningsspelet, men i övrigt var HIF:s offensiva lagdelar ganska osynliga. Försvaret gjorde sitt jobb utan att glänsa. Mittfältet fick godkänt men inte mer, man slarvade en hel del med passningsspelet.

I andra halvlek byttes Alexander Farnerud in på Andreas Landgrens bekostnad. Spelet liknade det i första halvlek. HIF började med slarv och bolltapp på mitten så att KFF kunde kontra och var nära att göra 2-0 några gånger. Ängelhomsmålvakten Robin Streifert räddade HIF vid ett par tillfällen. Kalmar hade full koll på spelet under de första tio minuterna. I tolfte minuten skapade HIF sitt första riktigt vassa anfall på hela matchen än så länge. Randrup frispelade Boysen men målvakten räddade.

Nu tog HIF över matchbilden och fick fart på sitt passningsspel. Men man saknade ändå linjerna i uppbyggnadsspelet. Passningarna blev ofta för långa där försvararna spelade långbollar på anfallarna. Man ägde mycket boll utan att komma till några direkta avslut på mål. Abubukari byttes ut mot Johan Persson och Boysen mot Max Svensson. Efter en halvtimme lyckades så HIF få bollen i mål, men det dömdes bort för offside. Nu dominerade HIF matchen och ägde mycket boll. I slutet av halvleken kom Rasmus Jönsson fri och revs ner i straffområdet, med straff som följd. Fram stegade kapten Andreas Granquist och satte kyligt 1-1  i målvaktens ena hörn. Efter målet fortsatte HIF att trycka på framåt och lyfte upp mycket folk i anfallsspelet, men utan att skapa mer än en frispark utanför straffområdet. Det här var en viktig genomkörare mot bra allsvenskt motstånd. 1-1 var rättvist. Kalmar ägde första halvlek och HIF hade mest spel i andra. För HIF:s del gäller det att gnugga avslut i veckan.