HIF fortfarande obesegrade på försäsongen

Dagens träningsmatch borta mot danska superligalaget Odense var en bättre värdemätare för HIF än förra helgens möte mot FC Helsingör. Odense är ett spelskickligt lag som just nu ligger på sjunde plats i den danska högstaligan.

Matchen inleddes i ett högt tempo från hemmalagets sida. Man tryckte tillbaka HIF från start och redan i den femte minuten tog man ledningen på ett välplacerat distansskott av Troels Klöve. Kalle Joelsson hann inte reagera.

Odense såg tyngre ut i kraft av att laget är mitt i sin säsong och har ett välorganiserat rappt högt bolltempo och passningsspel med fart och trygghet. Därför kom det som en blixt från klar himmel när HIF kunde kvittera på sitt första riktiga anfall. Max Svensson  frispelade Rasmus Jönsson som avslutade kyligt när han höll i bollen och inväntade rätt läge, innan han lyfte in 1-1 på sina f d lagkamrater. Det måste ha känts extra härligt att få göra mål i just den här matchen och visa upp sina kvalitéer för sitt förra lag där han hade svårt att ta en ordinarie plats.

Efter målet började HIF spela klart bättre. Man fick igång sitt höga presspel och passningsspelet blev allt mer välorganiserat. Aggressiviteten ökade i närkampsspelet. Man vann många fler bollar på mitten genom Landgren, Abubukari och Chris David som visade upp bra spelsinne och tuffhet. Men Odense var spelskickliga och stack upp i några anfall dock utan riktig spets. Så det var inte direkt orättvist när HIF tog ledningen med 2-1 i den 28:e minuten. Återigen var det Rasmus Jönsson som avancerade mitt på Odenses planhalva och snyggt placerade in ledningsmålet i samma hörn som 1-1-målet.

Under slutet av första halvlek böljade spelet fram och tillbaka. Men glädjande nog kändes det som att HIF-spelarna var trygga i sina positioner och i sitt grundspel. Det såg riktigt bra ut. Man hade bra kontroll på motståndarna. I 42:a minuten fick Abubukari ett tveksamt gult kort där det såg ut som han spelade på bollen.

HIF inledde andra halvlek som man avslutade den första, d v s med ett välorganiserat passningsspel och presspel. I 5o:e minuten ryckte Adam Eriksson sig loss på vänsterkanten och slog ett fint inlägg på pannan på Andri Bjarnason som tyvärr nickade svagt utanför. Så i 53:e minuten var olyckan framme. I ett anfall från Odense kom Anders Randrup helt fel med sin brytning, så att han slog bollen i en hög båge över Kalle Joelsson och in i mål till 2-2. Det var tur att det var i en träningsmatch.

Resten av andra halvlek var spelmässigt jämn. Bägge lagen skapade ett par halvchanser var. P-O Ljung bytte in samtliga bänkspelare efter hand så att alla fick chansen att visa upp sig och känna på spelet. Inhopparna gjorde sitt jobb utan att någon imponerade särskilt. Sammantaget var matchen ett bra styrkebesked från HIF.s sida. Man är fortfarande i ett tidigt skede av försäsongen medan Odense är mitt i sin säsong. Provspelaren Chris David visade prov på ett bra spelsinne med aggressivitet och fin blick för spelet med många fina passningar. Alla lagdelar fungerade bra och grundspelet kändes stabilt. Det här ser lovande ut.