HIF föll med 2-1 på övertid mot toppkonkurrenten GIF Sundsvall på Olympia

211003 Sundsvalls Niklas Dalhström och Helsingborgs Anthony van den Hurk under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och GIF Sundsvall den 3 oktober 2021 i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP 115 / AB0069

HIF föll tungt med 2-1 efter bortamål på övertid hemma mot toppkonkurrenten formtoppade GIF Sundsvall på Olympia

HIF var tvungna att bevisa att man hade moral nog att bärga hem en seger och tre poäng mot GIF Sundsvall, som låg på samma poäng med en match tillgodo innan matchstart. Förutsättningarna var goda med tanke på att lagkaptenen Anthony van den Hurk var spelklar efter en matchs avstängning, med en hyggligt stor publik och ett välfyllt södra stå, efter att pandemirestriktionerna hade tagits bort. De HIF:are som presterade bäst borta mot Norrby i Borås i onsdags kväll, var den ditresta klack med supportrar  som höll trycket uppe under hela matchen, och gjorde allt och lite till för att elda igång HIF-spelarna med sång och talkörer. Det var väldigt beundransvärt, och de var väl värda en HIF-seger, något som laget tyvärr inte kunde ge dem.

I dagen startelva spelade Anders Lindegaard, Victor Blixt, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Wilhelm Loeper, Benjamin Acquah, Rasmus Karjalainen och Anthony van den Hurk. 18-årige Victor Blixt fick förnyat förtroende i Andreas Landgrens frånvaro och, Karjalainen ersatte Assad al Hamlawi sedan 2-2-matchen mot Norrby senast. Matchen startade med avvaktande spel mellan två lag som kände på varandra. Det närmaste något lag kom målet var i den åttonde minuten när en boll från höger nådde Bödvarsson till vänster i straffområdet. Hans skott gick dock utanför. Nu försökte HIF lyfta upp spelet, och pressa GIF:arna högt i banan. Den tolfte hemmaspelaren, supportrarna på södra stå, höll trycket väl uppe. Victor Blixt fick skadekänningar efter en tuff närkamp med Linus Hallenius efter en kvart, och var tvungen att gå ut och ersättas av Casper Widell. Widell bytte plats med Tsouka som gick ut på högerbacken.

Matchen var så långt helt jämn spelmässigt. Pontus Engblom var på väg igenom i den 22:a minuten men stoppades i sista stund i straffområdet framför Lindegaard. I nästa anfall tog dock bortalaget ledningen genom ett distansskott av den f d HIF-spelaren Linus Hallenius, som fick stå tämligen omarkerad strax utanför straffområdet och måtta ett skott, som gick in i Lindegaards högra kryss. Släkten är som sagt värst. HIF fick inte till något ordnat passningsspel, utan man var tyvärr tvåa på bollen, och kommunikationen var inte den bästa inom laget. Återigen var frågan vem som skulle ta tag i dirigentpinnen. Van den Hurk hade en fin aktion i den 33:e minuten när han vände bort en försvarare men avslutade svagt med ett skott på målvakten. GIF:arna stack upp i ett anfall och Hallenius sköt ett skott som precis styrdes till en hörna.

211003 Helsingborgs Rasmus Karjalainen deppar under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och GIF Sundsvall den 3 oktober 2021 i Helsingborg.

Engblom och Tsouka hakade i varandra i en närkamp och fick ses till av sjukvårdare, men bägge kom tillbaka i spel. HIF-spelarna hade svårt att vinna boll, och när de väl fick tag i den så var de ganska lätta att avväpna av Sundsvallsförsvaret. Karjalainen kom inte rätt ö h t, antingen var han offside eller så var han felvänd, och Rasmus och Brandur tappade mycket boll. Van den Hurk, Acquah och Loeper försökte komma loss, men de fick inte många bollar att jobba på. GIF:arna spelade rakare när de hade bollen. Bödvarsson blev varnad i den 47:e minuten när han drog ner en motståndare vid en kontring. GIF:arna kontrollerade matchen ganska bekvämt mot ett ineffektivt HIF, och ledde rättvist i paus med 1-0. Tyvärr kände man igen HIF:s lunkfotboll från stora delar av spelåret.

Lennartsson gjorde inga byten i paus utan fortsatte med samma lag i inledningen av andra halvlek. I den 47:e minuten skapade HIF ett anfall men Loeper missade inlägget från vänster framför mål.  Tsouka var den spelare i HIF som försökte skapa något framåt. I den 55:e minuten kom ändå kvitteringen när Charlie Weberg nådde högst på en fin knorrad frispark från vänster av Bödvarsson, och nickade in 1-1. Efter målet vaknade HIF till och började visa kampvilja. Nu skapade man ett par längre anfall och etablerade tryck på den sista tredjedelen. Loeper, Rasmus och Brandur hade vaknat och rörde runt i Sundsvallsförsvaret med ett par fina kombinationer. Karjalainen ersattes av Viktor Lundberg i den 64:e minuten. Acqauh visade också prov på sin fina teknik vid ett par tillfällen.

HIF kontrade snabbt i den 67:e minuten när Lundberg spelade ut till höger på Loeper som sköt över. Lundberg såg pigg och företagsam ut vid sitt inhopp så långt. Det var ett mycket rörligare HIF i andra halvlek där alla spelare gjorde jobbet, som anföll friskt, och som hade skruvat upp bolltempot. Acquah rörde runt i grytan i den 71:a minuten men sköt över. Supportrarna på södra stå var fortsatt arenans giganter, men HIF dominerade nu matchbilden med eftertryck. Sundsvallsförsvaret fick ta till fult spel för att få stopp på de tekniska lirarna Loeper och Acquah, som utmanade konstant. HIF kom fram till flera avslut och pressade ner GIF:arna djupt i egen försvarszon. HIF gick verkligen för ett segermål nu, men GIF:arna kontrade och i den        86: minuten touchades ett skott av Hallenius till hörna. Dennis Olsson ersatte Acquah i den 87:e minuten. I den 88:e minuten fick Sundsvall en dubbelhörna, och då kunde man trycka in 2-1 genom Paya Pichkah på en målvaktsretur. Än en gång tappade HIF viktiga poäng på övertid. Det här var en tung förlust efter en stark andra halvlek.