HIF föll med 1-0 i första kvalmatchen mot Halmstad BK på Olympia

211211 Halmstads Joseph Baffo och Helsingborgs Adam Kaied under fotbollsmatchen i kvalet till Allsvenskan mellan Helsingborg och Halmstad den 11 december 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0122

HIF förlorade med 1-0 på ett vintrigt Olympia mot Halmstad BK i en kvalrepris från 2016

Den enda viktiga frågan inför dagens kvalmatch mot Halmstad BK på Olympia, var om HIF kunde prestera optimalt i årets två viktigaste matcher. Nu återstod två kvalmatcher som gällde allt. Ett ganska mediokert spelår skulle kunna vändas i segerrus, lycka, glädje och ett jättelikt klirr i klubbkassan, med ett avancemang till allsvenskan, och mycket större intäkter än i superettan. Om förhandstipsen stämmer och Halmstad BK går upp, så får HIF rikta in sig på ännu ett år i mellanmjölkens fotbollsvärld, och göra en seriös genomlysning och analys av den här säsongens ganska halvdana resultat. Genomlysningen måste innehålla utvärderingar av alla nivåer i klubben, från tränare, spelidéer, träning, ekonomi, coachning, nyförvärv, ungdomssatsning, organisation etc.

I dagens startelva spelade Kalle Joelsson, Ravy Tsouka, Casper Widell, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Vladislav Kreida, Brandur Hendriksson, Adam Kaied, Wilhelm Loeper, Assad al Hamlawi och Anthony van den Hurk. Det var en något mer defensiv uppställning än i de senaste matcherna med Kreida som inte startat på länge, och med Acquah och Dennis Olsson på bänken. Matchinledningen var jämn. HBK fick en hörna i första minuten, och i anfallet efter nickade van den Hurk strax utanför på ett inlägg från Loeper. I den sjätte minuten blev det rörigt i i HIF-försvaret som i så många tidigare matcher. När man inte fick bort bollen kunde i stället Sadat Karim enkelt stöta in ledningsmålet för Halmstad.  Det var just sådana situationer HIF skulle undvika.

211211 Helsingborgs Wilhelm Loeper och Halmstads Joel Allansson under fotbollsmatchen i kvalet till Allsvenskan mellan Helsingborg och Halmstad den 11 december 2021 i Helsingborg.

Därefter böljade spelet åt bägge håll, även om det syntes att HBK var det mer rutinerade laget, och hade mest boll. Hendriksson blev varnad i den 17:e minuten efter en kapning. HIF försökte etablera spela på Halmstads planhalva, och hade en bra period de sista tjugo minuterna av första halvlek, när man vårdade bollen väl  inom laget, dock utan att komma till några avslut. Halmstad hade full koll på HIF-spelarna och stack upp i ett par anfall. Efter en spelmässigt jämn första halvlek ledde Halmstad med 1-0. Resultatet var rättvist eftersom HBK var det tyngre laget som dominerade matchbilden. Det var trist att HIF släppte in mål efter slarv i försvaret än en gång.

HBK inledde mest aktivt i andra halvlek och stack upp i ett par anfall, dock utan att komma till några vassa avslut. I den 53:e minuten vinklade Antonsson bollen i mål, men han vinkades av för offside. HIF försökte lyfta upp spelet efter en kvart och fick till  en hörna och några längre anfall, men skapade inga målchanser. Brandur drog på ett skott utifrån som målvakten slog till hörna i den 68:e minuten. Därefter ersatte Viktor Lundberg och Rasmus Jönsson Kreida och Al Hamlawi.

Loeper och van den Hurk var aktiva framåt och vann en hel del bollar, och Kaied jobbade över stora ytor, men Halmstad-försvaret var kompakt och släppte inte igenom några hemmaanfall. I den 80:e minuten ersattes Kaied av Acquah. Det blev ingen effekt av bytena. Jönsson och Lundberg förmådde inte förändra matchbilden och lyfta upp HIF-spelet, och Acquah var ganska osynlig. Brandur och Loeper var de spelare som visade attityd, och eldade på framåt. Loeper skapade ett läge för sig själ på övertid men sköt över. Halmstad var det starkare laget och vann rättvist med 1-0 i den första kvalmatchen, mot ett ineffektivt HIF som inte skapade en enda målchans.. Men det är en ny match på tisdag i returen.