HIF föll hemma mot Öster med 0-1 efter en bedrövlig match utan ett skott på mål på 95 minuter.

210515 Östers målvakt Victor Stulic under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Öster den 15 maj 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0055

HIF  föll med 0-1 hemma mot mot Öster efter en rakt igenom usel match som mer luktade bottenstrid än toppstrid. Man fick inte till ett enda skott på mål på 95 minuter.

HIF behövde en seger och tre viktiga pinnar hemma mot Öster för att hänga med i den absoluta toppstriden. Med eller utan publik måste man visa att Olympia är lagets hemmaborg, där man vinner sina matcher oavsett vad som krävs.

I dagens startelva spelade Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Andreas Granqvist, Ravy Tsouka, Bödvar Bödvarsson, Vladislav Kreida, Brandur Hendriksson, Wilhelm Loeper, Rasmus Jönsson, Max Svensson och Viktor Lundberg. De största frågetecknen var om Andreas Granqvist höll, han spelade lika mycket för att eventuellt bli uttagen i Janne Anderssons EM-trupp som för att leda HIF till seger, och om Rasmus Jönsson, Viktor Lundberg, Brandur Hendriksson och Max Svensson kunde få upp bolltempot, rörligheten, passnings-kvailten och målsinnet. Där kunde man kräva mycket mer än vad de presterade senast mot Brage i 0-0-matchen i Borlänge.                                                                                                                                                          Anthony van den Hurk vilade igen efter sin lårskada. I matchtruppen fanns också Kalle Joelsson, Charlie Weberg, Casper Widell, Emil Hellman, Alhaji Gero, Noel Mbo och Adam Kaied.

210420 Örgrytes Herman Sjögrell och Helsingborgs Andreas Granqvist under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Örgryte den 20 april 2021 i Helsingborg.

Matchen inleddes med avvaktande spel av bägge lagen. Efter fem minuter ökade HIF trycket, flyttade upp laget och satte hög press på Öster. Man kom dock inte till några avslut utan rullade mycket boll inom laget.  HIF hade än en gång långt mellan lagdelarna vilket gjorde det svårt i uppspelsfasen från backlinjen. Återigen behövdes det större rörlighet hos Rasmus, Brandur och Lundberg för att man skulle ha fler passningsalternativ. Loeper och Max sprang mycket på sina respektive kanter och skapade ytor, Kreida jobbade hårt som vanligt och försvaret såg tryggt och stabilt ut.

I den 20:e minuten kom Loeper loss till höger och spelade in centralt men Rasmus avslutade svagt. Bolltempot var för lågt hos di röe. I 26:e minuten sprang Max sig loss till vänster och spelade in till Lundberg som sköt utanför. Det var ett ganska tamt HIF utan linjer i spelet, så långt in i matchen. Bödvarsson gjorde ett par fina ruscher på vänsterkanten men hade inte många alternativ att spela in bollen på. Det här HIF-spelet höll ganska låg super-ettanklass. Man fick en dubbelhörna i den 41:a minuten från vänster utan att det blev farligt. I den 47:e minuten sköt  Brandur en frispark i muren från ett läge strax utanför straffområdet. Efter en sömnig halvlek av HIF utan målchanser med mycket bollrullande i sidled, där Öster kändes något piggare, stog det 0-0 i paus.

210515 Helsingborgs Andreas Granqvist har ont under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Öster den 15 maj 2021 i Helsingborg.

HIF startade med samma elva i andra halvlek. Men spelet var lika andefattigt utan tempo och linjer, och i den 52:a minuten kunde Öster inte helt orättvist, ta ledningen med 1-0 på ett högerinlägg som Filip Örnblom tämligen omarkerad kunde nicka i mål från nära håll. HIF fortsatte att slarva i passningsspelet och hade förtvivlat svårt att bygga upp ett eget spel. Det här kommer inte att räcka för allsvenskt avancemang på långt när.  Trots underläge och hemmaplan så var inte HIF hetast, utan det var Öster som ville mest. Bortalaget gjorde fler bollvinster, var snabbare i sina omställningar och hittade varandra inom laget med ett rappt och rörligt passningsspel. Loeper blev varnad i den 68:e minuten. I den 71:a minuten var Öster en stortå av Tsouka ifrån att stöta in 0-2, men bollen gick till en hörna som blev farlig när Kreida precis nickade undan till en ny hörna.

I den 74:e minuten ersatte Charlie Weberg och Alhaji Gero, Andreas Granqvist och Rasmus Jönsson. Det gav ingen direkt effekt. Tyvärr kände man vibbar från fjolåret med ett stukat HIF utan självförtroende som inte kunde hitta vare sig rätt fokus, kompetens, vilja eller spelide. I den 82:a minuten ersattes Vladislav Kreida och Max Svenson av Adam Kaied och Noel Mbo. Mbo sprang sig loss i mitten och fick en fin passning av Loeper, men Östermålvakten kunde avvärja. HIF lyckades inte få till stånd någon direkt offensiv att tala om på slutet av matchen. Öster höll ganska enkelt koll på händelserna, och kunde vinna komfortabelt med 1-0, efter en rakt igenom usel HIF-insats utan ett enda skott på mål på 95 minuter. Med det här spelet får HIF skjuta upp det allsvenska återtåget långt fram i tiden.