HIF-Falkenberg

201129 Falkenbergs Edi Sylisufaj och Helsingborgs Barndur Henriksson Olsen under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Falkenberg den 29 november 2020 i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP 115 / AB0026

Alla undrade om HIF kunde greppa sista halmstrået för att få chansen att kvala sig kvar i allsvenskan, och ta en  nödvändig seger mot Falkenberg. Men trots bra spel skapade man inga vassa målchanser och efter 0-0 är man med mer än ena foten i superettan 2021.

HIF:s allsvenska säsong 2020 har varit en av de sämsta på flera decennier, så det kändes symboliskt när jag bänkade mig på ett kallt frostigt Olympia för årets sista hemmamatch mot Falkenberg, för det är inte mycket som har värmt HIF-supportrarnas hjärtan i år. Så när serien är avslutad nästa helg måste hela organisationen genomlysas, utvärderas och saneras på alla nivåer. Det har medlemmar, supportrar, kommuninvånare och politiker, samarbetspartners,  m fl rätt att kräva.

Fotbollsmässigt hade HIF en teoretisk chans att rädda ett nytt kontrakt via kvalspel mot trean i årets superettan. Men då var det ett absolut måste att vinna mot Falkenberg i dagens sexpoängsmatch. HIF låg sist, en poäng efter det gulklädda hallandslaget, och två poäng efter Kalmar på kvalplatsen, så förutsättningen var att  “di röe” tog tre poäng idag och att de två bottenkonkurrenterna förlorar sina två sista matcher. En situation som känns som att sakta sjunka i kvicksand, och se räddningsstyrkan närma sig sakta utan att veta om de hinner fram innan man sjunker.

201129 Helsingborgs Joseph Ceesay deppar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Falkenberg den 29 november 2020 i Helsingborg.

Ett litet hopp i mörkret inför dagens överlevnadsmatch var att Martin Olsson och Rasmus Jönsson var med i matchtruppen igen efter skada och coronasmitta. Den rutin dessa två spelare sitter inne med skulle kunna väga väldigt tungt i slutspurten.

I dagens startelva spelade Ian Pettersson, Ravy Tsouka, Martin Olsson, Kebba Ceesay, Adam Eriksson, Andreas Landgren, Joseph Ceesay, Brandur Hendriksson, Mix Diskerud, Alexander Timossi och Anthony van den Hurk. En formsvag Max Svensson satt på bänken.                                                                                                                                                                      Matchen startade i ett högt tempo och böljade åt bägge hållen. Falkenberg hade två skott på mål och en hörna de första tre minuterna, och vårdade bollen inom laget. HIF slog ett par långbollar på Timossi och van den Hurk utan att de fick tag i bollen. HIF fick inte igång något fungerande passningsspel. Martin Olsson drog på sig ett gult kort i tionde minuten efter en stämpling. HIF verkade tyvärr vara mest tagna av stundens allvar. En förlust idag skulle innebära degradering.  Man gjorde vad man kunde för att lyfta upp spelet, och efter en kvart lyckades HIF ändå hålla kvar bollen på Falkenbergs planhalva i ett par längre anfall.    I nittonde minuten fick ett allt bättre HIF en hörna. Van den Hurk fick till en fin nick på hörnan, men Viktor Norling gjorde en kanonräddning. Där var det nära ett ledningsmål. De två lagen skar av ytorna och passningsvägarna för varandra, så det var svårt att komma till några vassare avslut. HIF etablerade ändå ett fint rörligt kortpassningsspel på Falkenbergs planhalva ett par gånger framförallt genom Hendriksson, Diskerud, Joseph Ceesay och Landgren. Martin Olsson var som vanligt spelmotorn som fanns överallt på planen.

I 33:e minuten touchade Adam Eriksson en boll i ribban, och därefter fick Falkenberg undan bollen precis framför fötterna på van den Hurk. Nu tryckte HIF tillbaka Falkenberg och spelade riktigt bra. Hallandslaget kom dock tillbaka och flyttade fram positionerna i slutet av halvleken. I 47:e minuten nickade van den Hurk, som. minuten innan blivit varnad, strax över på en nicktouch från Kebba Ceesay som gjorde en stark insats i matchen. HIF gjorde en bra första halvlek och skapade flera halvchanser så hoppet fanns för en seger.

201129 Helsingborgs Charlie Weberg under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Falkenberg den 29 november 2020 i Helsingborg.

Max Svensson ersatte Timossi som var ganska osynlig i första halvleken, från start i den andra halvleken, för att få speed och bredd på vänsterkanten. En Max i form vågar utmana och kan skapa målchanser på egen hand. Falkenberg stack upp i ett anfall i den 48:e minuten och sköt ett skott i ribban. I nästa anfall slog van den Hurk en fin cross på Landgren som nickade över. Nu lyfte HIF upp spelet och pressade högt, vann boll och satte press på Falkenberg. Van den Hurk såg mycket mer aktiv ut nu, och Joseph Ceesay fortsatte spela att bra med att utmana sina motståndare, med sin speed och sin fina teknik.               Ett mål hade öppnat upp matchen rejält. Adam Eriksson vaskade fram en hörna i den 58:e minuten, och än en gång nickade van den Hurk på målvakten på hörnan.

HIF var det bättre laget den första kvarten av andra halvlek, men Falkenberg var farliga i sina kontringar. I den 64:e minuten drog HIF-dödaren Marcus Mathisen ett tungt skott strax utanför. Vi glömmer tyvärr aldrig hans mål i den ödesdigra kvalmatchen mot Halmstad BK på Olympia 2016 när HIF åkte ur allsvenskan senast. I den 69:e minuten fick inhopparen Nsima Peter som varit på planen en minut, bolen i mål, men han var offside. Därefter ersatte Rasmus Jönsson Andreas Landgren.        I den 73:e minuten rev Calle Johansson ner Diskerud på gränsen till straffområdet, men Hendriksson sköt emellertid en dålig frispark rakt i muren. Därefter tornade HIF-problemen upp sig på allvar när planens bäste spelare Martin Olsson blev skadad. Mathisen sköt ännu ett tungt skott strax utanför HIF-målet. Martin Olsson gjorde ett försök att spela vidare med tio minuter kvar av matchen.

Man satt och hoppades på en HIF-anstormning som inte riktigt kom. I stället gjorde Falkenberg ännu ett offsidemål. Sen vaskade Adam Eriksson fram ännu en hörna, men Martin Olsson kom inte riktigt åt bollen på hörnan. Desperationen saknades från HIF:s sida. Man vinner som sagt inga matcher på poäng. Man måste göra minst ett mål mer än motståndarna. Max Svensson sköt ett bra skott på målvakten i 86:e minuten. Maholli ersatte van den Hurk med tre minuter kvar av matchen. HIF fick en frispark en bra bit utanför straffområdet i förlängningen men det blev inget av den. I stället var Falkenberg nära ett segermål på matchens sista spark. Efter 0-0 på Olympia är ett ineffektivt HIF med mer än ena foten i superettan 2021.