HIF-Falkenberg ”Nytt hattrick av van den Hurk”

210727 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Falkenberg den 27 juli 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0079

Trots uselt väder med ösregn hade drygt 3 300 supportrar tagit sig till Olympia på tisdagskvällen när HIF tog emot bottenlaget Falkenberg. Förväntningarna på en trepoängare kändes i luften. De kom inte på skam. HIF avfärdade gästerna med klara 4-0 efter bland annat ett hat-tric av Anthony van den Hurk som därmed gick upp i ensam ledning i skytteligan, med nio mål gjorda.

Samtidigt tog HIF ett kliv uppåt i tabellen.

Att Jörgen Lennartsson skulle göra två förändringar i startelvan inför mötet med Falkenberg kom knappast som någon överraskning. Det var ganska klart att senaste nyförvärvet Rasmus Karjalainen skulle få kliva in och inte heller så oväntat att Benjamin Acquah skulle få chansen.

Lika klart var att ungdomarna Adam Kaied och Assad AlHamlawi skulle få lämna plats. Deras tid kommer.  Sedan behövdes det naturligtvis en förändring efter förlusten mot Värnamo senast.

Förra året möttes HIF och Falkenberg i allsvenskan.  Båda åkte alltså ur och har ambitionen att ta sig tillbaka. Men för Falkenberg ser det riktigt illa ut eftersom laget parkerar på nerflyttningsplats. Att byta ut tränaren Hasse Eklund mot assisterande Tobias Tuvesson gjorde inte någon skillnad.

Gästerna visade oförmåga framåt och dålig täckning bakåt. Försvarsspelet var stundtals bedrövligt.

Efter knappa två minuter satte både publiken och HIF-ledarna andan i halsen när Charlie Weberg gick ner för räkning efter en duell. Men han återhämtade sig snabbt och kunde fortsätta.

Gästerna tog kommandot och hade en halvchans i elfte minuten när Calle Söderström nickade mot mål. Dock utan större besvär för Lindegaard.

I 14e minuten var Karjalaien på väg att ge sitt nya lag ledningen men skottet smet över. Och ett par minuter senare fick han en ny chans men då sprang han ihop med van den Hurk och  skottet blev svagt.

I 18e minuten fick gästernas Tobias Englund ett jätteläge men drog skottet högt över.

Bara någon minut senare gav HIF ledningen med 1-0 på en språngnick efter ett härligt inlägg av Vilhelm Loeper.

HIF hade nu spelat upp sig och kommit in mer i matchen även om gästerna tilläts sticka upp i en del anfall. Målet gav dock en del energi.

I 27e minuten gav Benjamin Acquah ytterst nära att få utdelning när han efter en fin action avlsutade med ett skott som smet strax utan Viktor Norings vänstra stolpe.

I 30e minuten fick Anton Wede till ett skott som ändrade riktning på en försvarare och höll på att ställa Lindegaard. Den efterföljande hörnan ledde till en nick som Calle Söderström fick på och som tvingade Lindegaard till en klassräddning precis under ribban.

Fem minuter sedan sänkte Wede Loeper med en armbåge i ansiktet men klarade sig undan gult kort. Mycket märkligt. Det var ganska uppenbart.

I 41e minuten kopierade firma Loeper/van den Hurk sin bravad från 1-0 och ökade på till 2-0. Inlägg från Loeper som van den Hurk nickade snyggt in.

HIF lyckades hålla undan fram till paus även om Falkenberg skapade några chanser.

210727 Falkenbergs Tobias Karlsson och Helsingborgs Rasmus Karjalainen under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Falkenberg den 27 juli 2021 i Helsingborg.

En reflektion efter första halvlek var att Falkenbergs försvar inte klarade att hantera både Karjalainen och van den Hurk vilket bäddade för att HIFs skyttekung tämligen omarkerad kunde nicka in tre bollar. Hans prestation ska givetvis inte förringas på något sätt.  Anthony kan mycket väl vinna skytteligan i årets Superetta.  Och han kan bli tungan på vägen för att HIF ska klättra vidare mot toppen.

I paus gjorde gästerna ett dubbelbyte.

Drygt tio minuter in på halvleken testade Anton Wede Lindegaard med ett långskott men den rutinerade HIF-keepern hade inga problem. Wede sköt flitigt men hade inget vidare sikte.

Gästerna fortsatte att skapa chanser och fick flera hörnor men utan att lyckas utnyttja dem.

I 63 minuten bytte Lennartsson ut Acquah mot Kaied och Karjalainen fick lämna plats för AlHamlawi.

Acquahs insats lovade gott och han hade ett par riktigt fina aktioner. Samma gällde Karjalainen även om ingen av dem lyckades göra mål.

Kaied skapade en farlighet nästan direkt när han kommit in.

I 72e minuten byttes Brandur Hendriksson ut och in kom Vladislav Kreida. Brandur hade strax dessförinnan  fått gult kort.

3-0 kom med knappa tio minuter kvar när van den Hurk fullbordade sitt hat-tric.

Med sju minuter kvar valde Lennartsson att byta ut van den Hurk och Charlie Weberg. In kom Casper Widell och Dennis Olsson.

Slutresultatet 4-0  fastställdes av Assad alHamlawi och kom också på nick.