HIF-Djurgården

200830 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar tillsammans med Rasmus Jönsson efter 2-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Djurgården den 30 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0048

HIF gjorde en bragdmatch när det gällde som mest. När den stora utmaningen utöver att flera spelare var skadade och smittade av covid 19, nämligen att fokusera på att spela en allsvensk match mot regerande svenska mästarna Djurgården med de som var friska, och helst ta tre poäng mitt i turbulensen, kunde inte bli mycket tuffare. Då vände man ett underläge och besegrade Djurgården rättvist med 3-1.

I och med att två spelare i HIF:s A-trupp, och ett par i U-truppen hade testats positivt för covid 19, plus att fler spelare hade uppvisat symtom, rekommenderade enheterna Smittskydd Skåne samt infektionskliniken i Helsingborg att klubben skulle ställa in all fotbollsverksamhet tills vidare. Detta till trots beslutade förbundets tävlingskommitte på söndagsförmiddagen att matchen HIF-Djurgården skulle spelas som planerat.

HIF hade följt direktiven och ställt in lördagens matchförberedande träning. FHM:s riktlinjer för pandemin säger att en spelartrupp inte bör vistas tillsammans när smitta har konstaterats i gruppen. Det som gjorde tävlingskommittens beslut ytterst tveksamt, var att HIF inte kunde garantera att pandemin inte löpte risk att spridas i de l lokaler, där nu såväl l HIF:s som Djurgårdens spelare kom att vistas inför och under dagens match. Det var ett mycket märkligt beslut som orsakade ännu mer turbulens i ett redan hårt utsatt HIF-läger.

Det var med starkt blandade känslor jag bänkade mig på pressläktaren på Olympia för dagens match mot Djurgården. Det kändes djupt orättvist att HIF skulle tvingas spela idag ö h t. I rådande pandemiläge hade det inte varit någon katastrof att flytta fram matchen för att minimera smittorisken för bägge lagens spelare.

200830 Helsingborgs Alhaji Gero jublar efter 3-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Djurgården den 30 augusti 2020 i Helsingborg.

Vilket lag kunde då HIF ställa på benen ? Vilka var skadade, vilka var sjuka, och vilka bar på symtom ? Den elva som startade bestod av Alexander Nilsson, Joseph Ceesay, Martin Olsson, Kabba Ceesay, Adam Eriksson, Brandur Hendriksson, Mohammed Abubakari, Rasmus Jönsson, Mix Diskerud, Alex Timossi och Anthony van den Hurk. De andra nyförvärven Shkodran Maholli och Marcus Olsson satt på bänken, medan försvararen Kabba Ceesay alltså spelade från start. På pappret var det efter omständigheterna trots allt ett slagkraftigt lag som HIF kunde ställa upp med. Jag hoppades att de fick göra sig själva rättvisa trots de turbulenta omständigheterna.                                                                                                                                                           I

Djurgården spelade nyförvärvet och hemvändaren Magnus Eriksson från start. i den tredje minuten lirkade sig Djurgården snyggt igenom HIF-försvaret så Chilufya blev ren med Alexander Nilsson som räddade till hörna. På hörnan var DIF nära att göra 0-1 på en nick som smet strax utanför. I anfallet efter drog Hendriksson på en kanon som strök Djurgårdsmålvaktens högra stolpe. Brandur började skjuta in sig och drog på ännu en kanon som touchade en back till hörna, i nästa anfall. De första tio minuterna var ganska jämna spelmässigt. HIF fick en dubbelhörna i nästa anfall. Försvaret såg stabilt ut med nyförvärvet Kebba Ceesay som en lugn och trygg mittback vid Martin Olssons sida. Hans namne Joseph Ceesay spelade högerback för dagen, och började piggt både offensivt och defensivt. På mitten var Brandur Henriksson och Mix Diskerud på spelhumör och vann en hel del boll, och fördelade fina passningar på van den Hurk och Timossi som löpte mycket och var ständigt spelbara.

Holländaren van den Hurk startade matchen riktigt bra, och drog bl a iväg ett skott som målvakten räddade i den 20:e minuten. I den 22:a minuten fick Djurgården en frispark ett par meter från straffområdeslinjen, men Fonn Witry sköt högt över. Spelet var fortfarande jämnt, utan någon dominans från något av lagen. Anfallen avlöste varandra åt bägge hållen. I den 26:e minuten slet sig Timossi loss vid gränsen till straffområdet och sköt strax över. Rasmus Jönsson kom inte riktigt in i spelet, men Abubakari jobbade hårt på det defensiva mittfältet. I den 28:e minuten var HIF ytterst nära att ta ledningen när Timossi sprang sig fri, men målvakten räddade. Returen från van den Hurk rensades undan av Djurgårdsförsvaret. Ett hårt arbetande HIF stor upp mycket bra mot de svenska mästarna, och skapade fler målchanser på en halvtimme än man hade gjort sammantaget på flera matcher tidigare. Timossi var på hugget och låg på kontring hela tiden, och stressade Djurgårds-försvaret med sin snabbhet. I den 37:e minuten blev tränare Olof Mellberg varnad efter protest. I minuten efter skapade HIF ett jättefint anfall när Timossi prickade pannan på van den Hurk som nickade strax utanför. I den 43:e minuten sköt Hendriksson en frispark från 30 meter strax utanför. Första halvlekens lirare var Alex Timossi, Martin Olsson, Kabba Ceesay och Joseph Ceesay. Här kunde HIF haft ledningen.

200830 Helsingborgs Anthony van den Hurk gör 2-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Djurgården den 30 augusti 2020 i Helsingborg.

Andra halvlek blev händelserik från start. Djurgården startade med en högre växel och tog ledningen efter åtta minuter på ett tungt skott av Curtis Edwards, efter ett vänsterinlägg. Men HIF kämpade sig in i matchen och lyfte upp spelet igen, och i den 65:e minuten krigade van den Hurk till sig en boll högt upp på Djurgårdens planhalva. Han passade till Rasmus Jönsson som kyligt gjorde en gubben och snyggt placerade in kvitteringen under målvakten. Rasmus gillar att göra mål på Djurgården. Tio minuter senare etablerade HIF tryck på Djurgårdens planhalva, och efter ett fint anfall prickade Martin Olsson pannan på van den Hurk som snyggt nickade in ledningsmålet till 2-1 för HIF, som hade vänt matchen nu.

Van den Hurk fick gå ut i sekvensen efter och ersattes av Alhaji Gero. Sen blev Abubakari varnad, och i nästa sekvens ersatte Noel Mbo Joseph Ceesay. Nu gjorde HIF en mycket bra match och i 80:e minuten fick Gero äntligen göra mål, när han blev ren i mitten och snyggt sköt under målvakten. Nu ledde HIF med 3-1. Några minuter senare sprang Mbo sig fri från egen planhalva, rundade sin back men sköt tyvärr på målvakten. Erik Figueroa ersatte Adam Eriksson i den 88:e minuten. Detta var en krigarinsats av HIF under sämsta tänkbara förutsättningar. Den kan betyda att självförtroendet växer så man räddar kontraktet.

Matchfakta:

HIF-Djurgården             3-1           (0-0)

Mål HIF:                         Rasmus Jönsson, Anthony van den Hurk, Alhaji Gero

Varningar HIF:               Olof Mellberg, Mohammed Abubakari

Byten HIF:                    Anthony van den Hurk ut, Alhaji Gero in (75), joseph Ceesay ut, Noel Mbo in (80)