HIF – AFC Eskilstuna ”Dominans gav seger med uddamålet”

210502 Helsingborgs Wilhelm Loeper jublar med lagkamrater efter 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och AFC Eskilstuna den 2 maj 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / PA0184

HIF dominerade matchen hemma mot AFC Eskilstuna, och vann rättvist med 1-0 med mersmak i vårsolen, inför åtta personer i publiken

Efter en ganska svag insats borta mot J-södra i 0-0-matchen i tisdags, framförallt i första halvlek, så hoppades alla att HIF lyfte sig rejält sett till hela matchen hemma mot AFC Eskilstuna. Framförallt behövde det offensiva spelet bli mycket bättre. Det var lite omsättning i spelartruppen inför dagens match. Andreas Granqvist och Anders Lindegaard som gick ut med skador senast mot J-södra fanns inte med, och inte heller Dennis Olsson som hade problem med en tå. I stället tillkom Alexander Nilsson, Alhaji Gero, och Assad Al Hamlawi sen den senaste matchen. Hur pass spelklar Assad Al Hamlawi är var något osäkert efter hans långa skadefrånvaro, men det är en spelare som alla längtar efter att se i toppskick. Han har kapacitet att få ordentlig fart på HIF:s något ineffektiva och trubbiga anfallsspel, med sin speed, kraft och teknik.

210317 Helsingborgs målvakt Kalle Joelsson under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Halmstad den 17 mars 2021 i Helsingborg.

I startelvan spelade Kalle Joelsson som gjorde ett starkt inhopp mot J-södra och bl a räddade ett friläge på övertid, Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Vladislav Kreida, Wilhelm Loeper, Rasmus Jönsson, Viktor Lundberg och Anthony van den Hurk. HIF startade optimistiskt, och skapade ett fint anfall i tredje minuten när Loeper kom loss på sin högerkant och spelade in centralt till Lundberg som sköt högt över. Lundberg och Rasmus hade skiftat position för dagen, så att Rasmus spelade till vänster och Lundberg i mitten bakom van den Hurk.

AFC fick en hörna från höger i den åttonde minuten, men den slogs undan av HIF-försvaret. Tyvärr fick HIF göra ett byte redan efter nio minuter då van den Hurk hade smärtor, och ersattes av Max Svensson. HIF fick en hörna från vänster efter 13 minuter efter ett fint ryck av Max. Det blev lite rörigt framför mål vid hörnan, men till slut kunde målvakten i AFC greppa bollen. HIF försökte sätta hög press och skapa längre anfall. Man hade mest boll och höll bollen bra inom laget. Man fick en andra hörna i den 17:e minuten, men den blev ofarlig.         I nästa anfall var Brandur på väg igenom, och ropade på straff när han föll i straffområdet. Domaren som stog bra placerad friade dock, och det var nog helt riktigt. HIF dominerade matchbilden med mycket bollinnehav, och ett rörligt passningsspel. Max såg pigg ut och löpte mycket på sin vänsterkant. Rasmus och Brandur var mycket mer aktiva i spelet idag än mot J-södra senast. AFC stack upp i en kontring in den 26:e minuten och fick en hörna från vänster. Vänsterbacken Bödvarsson gjorde en av sina bästa matcher hittills och deltog ofta i offensiven på vänsterkanten.

Efter en halvtimme var det ytterst nära att HIF tog ledningen när Lundberg passade Loeper, som sköt ett fint skott som målvakten precis tippade till hörna. Brandur slog hörnan som målvakten plockade ner. Centrallinjen med Kreida, Tsouka och Weberg höll ihop starkt, och skar av ytor och markerade ut AFC-anfallarna. HIF kortpassade sig runt bra i anfallsspelet och fick en ny hörna i den 36:e minuten. Bollen damp ner hos Loeper som sköt över. Man saknade dock ett något högre bolltempo på den sista fjärdedelen. Efter ett fint anfall tog så HIF ledningen i den 43:e minuten , när man bet sig kvar högt upp, och Brandur och Lundberg kortpassade till varandra, och  hittade fram till Wilhelm Loeper som ren i boxen avslutade med ett distinkt vänsterskott till vänster om AFC-målvakten. I halvlekens sista spelsekvens nickade Charlie Weberg i ribbans underkant. HIF ledde rättvist med 1-0 i paus efter ett markant spelövertag. Loeper, Bödvarsson, Kreida och Brandur var bäst i HIF så långt.

210502 AFC Eskilstunas målvakt Joshua Wicks under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och AFC Eskilstuna den 2 maj 2021 i Helsingborg.

HIF började starkt i andra halvlek och förlade spelet på offensiv planhalva med ett mycket rörligt passningsspel där alla spelare var delaktiga. Man skiftade kant och hittade in centralt. I 52:a minuten stack AFC upp i en kontring och fick en hörna som blev resultatlös. Tsouka blev varnad i den 54:e minuten efter att ha sprungit omkull en AFC-spelare på mittplan. I nästa HIF-anfall gjorde Bödvarsson en fin aktion igen, när han skar inåt från sin vänsterkant och avslutade med ett skott som touchades till hörna. Hörnan hamnade hos Brandur som var ytterst nära att hitta fram till Rasmus framför mål. I den 62:a minuten slog Lundberg en fin passning till Max som sköt svagt över i sin favoritposition till vänster vid straffområdeslinjen. Jörgen Lennartsson coachade aktivt hela tiden från långsidan.

Efter ett rappt kortpassningsspel på högerkanten fick HIF hörna i den 64:e minuten. Men det rann ut i ingen -ting. I nästa anfall tråcklade sig återigen Loeper och Landgren loss till höger, och anfallet avslutades med att Landgren sköt strax utanför vänster stolpe. HIF var det starkare laget även om AFC kontrade några gånger. HIF fortsatte trycka ner AFC i eget straffområde, och Loeper, Kreida och Brandur var fortsatt bäst på plan, ihop med ytterbackarna Bödvarsson och Landgren som klev upp mycket mer i andra halvlek. Lundberg och Rasmus gjorde också ett starkt jobb som störde AFC-spelarnas speluppbyggnad hela tiden. I 80:e minuten fick så Assad Al Hamlawi speltid när han ersatte Viktor Lundberg. AFC skapade en farlig chans men anfallaren sköt strax utanför i nästa anfall.

Därefter blev Brandur varnad efter en kapning. Lennartsson eldade på HIF-laget att fortsätta anfalla, när AFC gjorde vad de kunde för att gå för en kvittering. HIF försvarade sig föredömligt och fortsatte med en stark offensiv matchen ut, och vann rättvist med 1-0. Man kunde räkna in tre ytterst viktig pinnar på kontot och klättra i tabellen. Matchens lirare idag var Loeper, Bödvarsson, Kreida och Brandur Hendriksson.